Select Menu

Ειχα την μεγάλη τύχη, το περασμένο Σάββατο, να γνωρίσω και να συζητήσω επί δύο ώρες με έναν σπουδαίο Αμερικανό και ταυτόχρονα σπουδαίο Έλληνα, τον Ευγένιο Ρωσσίδη.

Ο Ρωσσίδης γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1927 από πατέρα Κύπριο και μητέρα Μανιάτισσα. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των ΗΠΑ (απέκτησε το παρωνύμιο“GoldenGreek”), και ως πρωταθλητής απέκτησε τεράστια αναγνωρισιμότητα και δημοτικότητα. Σπούδασε νομική στο Columbia, έγινε νομικός και ασκεί την δικηγορία σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε από νέος με την πολιτική και έχει συνεργαστεί με τρεις Αμερικανούς προέδρους (με πρώτον τον Άϊζενχάουερ, τον οποίον θεωρεί τον σπουδαιότερο όλων).

Ο Ρωσσίδης το 1952 έγινε συνεργάτης της Rogers & Wells, το δικηγορικό γραφείο του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ και κατόπιν υφυπουργού WilliamP. Rogers. Στην συνέχεια υπηρέτησε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης από το 1956 έως το 1958, οπότε διορίστηκε Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας του στην κυβέρνηση Αϊζενχάουερ, επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα. Το 1969 ο Νίξον τον διόρισε Βοηθό Υπουργό Οικονομικών έως το 1973. Διετέλεσε και αντιπρόεδρος τηςINTERPOL, καθώς και εκδότης του «Εθνικού κήρυκα», της μεγαλύτερης ομογενειακής εφημερίδας των ΗΠΑ.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Ρωσσίδης οργάνωσε το μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά στον Λευκό Οίκο, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη, και στην συνέχεια πρωταγωνίστησε στην επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία λόγω της εισβολής στην Κύπρο.Ταυτόχρονα, ο Ρωσσίδης ίδρυσε το AmericanHellenicInstitute, με σκοπό να αφυπνίσει την αμερικανική κοινή γνώμη και να ασκήσει πίεση στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα γιά το Κυπριακό.

Ο Ρωσσίδης εξέδωσε πρόσφατα ένα συγκλονιστικό βιβλίο, με τίτλο «KissingerandCyprus: AStudyinLawlessness»., στο οποίο όχι μόνον καταγγέλλει με ισχυρές αποδείξεις τον ρόλο του Kissinger στα δραματικά γεγονότα της Κύπρου (ενεθάρρυνε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο καθοδηγούμενος από μίσος για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος ακολουθούσε αδέσμευτη πολιτική, υποστηρίζει ο Ρωσσίδης), αλλά ασχολείται εκτενώς και με την Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει αναξιόπιστο «σύμμαχο» της Δύσης. Στην Λευκωσία, όπου παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το βιβλίο του, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, στον οποίον συνέστησε να σταματήσει η παρασκηνιακή διπλωματική προσπάθεια εξεύρεσης «λύσης» στο Κυπριακό και να ασκηθούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Ο Ρωσσίδης ήρθε στην Ελλάδα γιά την παρουσίαση του βιβλίου του και με αυτήν την ευκαιρία παραχώρησε στους συνεργάτες μου και εμένα μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ψήγματα της οποίας παρουσιάζω τώρα: α. σύμφωνα με τον Ρωσσίδη, η Τουρκία είναι ένα “roagstate”, δηλαδή κράτος-παρίας, σε ελεύθερη μετάφραση κράτος εκτός διπλωματικών κανόνων, που γεννήθηκε πάνω στις στάχτες της ελληνικής, της αρμενικής και της ασσυριακής γενοκτονίας. Η γεωστρατηγική της σημασία έχει υπερεκτιμηθεί λόγω της προπαγάνδας που ασκεί η Τουρκία μέσω διαφόρων λόμπυ στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως η Ελλάδα αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο, ολόκληρη δε η δυτική γεωστρατηγική αρχιτεκτονική του Ψυχρού Πολέμου για την Ανατολική Μεσόγειο βασίστηκε στην βάση της Σουδας. Σήμερα, ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ αποτελεί την βάση της δυτικής πολιτικής στη περιοχή.

Ο Ρωσσίδης επέμενε στην ανάγκη δραστηριοποίησης της Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση του αμερικανικού πολιτικού συστήματος για τα ελληνικά εθνικά θέματα και το κυπριακό, ενώ ζήτησε η Ελλάδα να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα αρωγής υπάρξει στην κρίση στην Εγγύς Ανατολή. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι Αμερικανο-ρωσσικές και οι Αμερικανο-κινεζικές σχέσεις θα βελτιωθούν και ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις με τις χώρες αυτές, χωρίς να παραμελήσει όμως την πολύ σημαντική-και λόγω ομογένειας- σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κρίμα που στο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν υπάρχουν προσωπικότητες σαν του Ευγένιου Ρωσσίδη.

Μελέτης Μελετόπουλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top