Select Menu


Τους καρκινικούς όγκους καταστρέφει το φυτόHylandia (κοινή ονομασία blushwood) που ενδημεί στα τροπικά δάση του βορείου Κουήνσλαντ στην Αυστραλία σύμφωνα με επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου QIMR Berghofer Medical Research Institute.

Με βάση τους καρπούς του φυτού που μοιάζουν μεβατόμουρο οι επιστήμονες κατασκεύασαν το φάρμακο EBC-46. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως μόνο μία ένεση απευθείας σε μελανώματα, καθώς επίσης και σε όγκους στο κεφάλι, τον λαιμό και το παχύ έντερο στα ζώα, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των περιπτώσεων.

Όπως ανέφερε στον Guardian ο επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ. Γκλεν Μπόιλ “σε προκλινικές δοκιμές που κάναμε, παρατηρεί κανείς ότι σε διάστημα πέντε λεπτών από τη χορήγηση της ένεσης η περιοχή παίρνει μια μωβ απόχρωση, σαν να πρόκειται γιαμελανιά. Έπειτα από ένα 24ωρο το σημείο όπου υπάρχει ο καρκινικός όγκος αποκτά μαύρο χρώμα, ενώ μερικές ημέρες αργότερα σχηματίζεται μία κρούστα, που με τη σειρά της εξαφανίζεται εντός μίας εβδομάδας αφήνοντας το δέρμα καθαρό”.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φάρμακο προκαλεί μια κυτταρική αντίδραση που διακόπτει την παροχή αίματος στον όγκο. Με άλλα λόγια ενεργοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Δοκιμές σε ζώα

Σε πρώτη φάση το φάρμακο έχει δοκιμαστεί από κτηνιάτρους σε περίπου 300 ζώα όπως σκύλοι, γάτες και άλογα. Τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου εντός περιόδου 12 μηνών ήταν πολύ χαμηλά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Δρ Μπόιλ, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική σε μεταστατικούς καρκίνους. Ως εκ τούτου, ακόμα και στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχτούν επιτυχείς, το φάρμακο θα ήταν απίθανο να αντικαταστήσει τη συμβατική μέθοδο της χημειοθεραπείας, εξηγεί ο Μπόιλ.

«Η χημειοθεραπεία εξακολουθεί να εφαρμόζεται επειδή είναι αποτελεσματική για πολλούς ανθρώπους», είπε. «Αλλά το φάρμακο EBC-46 θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που, για κάποιο λόγο, η χημειοθεραπεία δεν αποδίδει ή σε ηλικιωμένους ασθενείς των οποίων το σώμα δεν μπορεί να αντέξει έναν ακόμη γύρο χημειοθεραπείας».

Οι αρμόδιοι για την ανάπτυξη του φαρμάκου αναμένουν την τελική έγκριση των αρμόδιων Αρχών της Αυστραλίας για να προχωρήσουν στην πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους.

Το φάρμακο παράγεται από την QBiotics, θυγατρική της εταιρείας βιοτεχνολογίας EcoBiotics που το ανακάλυψε.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top