Select Menu

Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι μιλάνε για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ανάπτυξη την αύξηση θέσεων εργασίας σε τομείς όπου δεν υπάρχει παραγωγή, όπως καφετέριες, κ.ά. ή τομείς που το κύριο προϊόν τους είναι εισαγόμενο. 

Βέβαια είναι θεμιτό να υπάρξουν θέσεις εργασίας και σε τέτοιους τομείς αλλά δεν πρέπει να είναι πρωτεύουσας σημασίας και αυτό γιατί οι επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν πραγματική αγοραστική δύναμη, η οποία στην συνέχεια θα τροφοδοτήσει και τους μη παραγωγικούς τομείς όπως καφετέριες, κ.ά. Στην Ελλάδα εκείνο που λείπει δεν είναι οι εν δύναμη δυνατότητες πρωτογενούς παραγωγής, αλλά η πολιτική βούληση για την πραγματοποιησή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να πραγματοποιηθεί η διεκδίκηση ισότιμης αντιμετώπισης της Ελλάδας από την Κομισιόν πάνω σε ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για αλυσιδωτές παραγωγικές αντιδράσεις, οι οποίες θα έχουν σημαντική και ουσιαστικά θετική επίπτωση στην δημιουργία πραγματικών παραγωγικών θέσεων εργασίας, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την ανεργία και θα εξισορροπήσει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών σε επίπεδα διαχειρίσιμα.

Μία διάσταση λοιπόν της πολιτικής βούλησης - διεκδίκησης που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι η απαίτηση να έχει την ίδια ποσόστωση γάλακτος ανά άτομο όσο έχει και η Πορτογαλία.

Με δεδομένο ότι η Πορτογαλία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Ελλάδα και έχει ποσόστωση γάλακτος ανά έτος περίπου 240 λίτρα ανά άτομο, ενώ η Ελλάδα έχει περίπου 60 λίτρα ανά άτομο.

Η πολιτική βούληση πρέπει να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες και να συνεχιστεί σε όλες τις παραμέτρους, όπως σόγια, μονάδες εκτροφής, ενιαία διαχείριση υδάτων, εξαγωγές, αγροτική εκπαίδευση, κ.ά.

Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος όσο της Πορτογαλίας θα επιφέρει την σημαντική μείωση της ανεργίας με πραγματικές νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ, μείωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, αλλά και δημιουργία επιπλέον τζίρου σε τομείς που θα υποστηρίξουν την πρωτογενή αύξηση παραγωγής γάλακτος. Ολα τα παραπάνω τελικά θα μεγαλώσουν τη αγοραστική δύναμη του Ελληνα καταναλωτή, αλλά επιπλέον θα δώσουν το κίνητρο για ανάπτυξη και εταιρειών όπως για παράδειγμα είναι οι καφετέριες ή οι εισαγωγικές εταιρείες οι οποίες δεν παράγουν ελληνικό προιόν.

Η αύξηση της ποσόστωσης γάλακτος αρχικά θα δημιουργήσει αλυσιδωτές παράλληλες νέες πρωτογενής επενδύσεις.

Αρχικά θα υπάρξει θεαματική αύξηση κτηνοτροφικών μονάδων για να μπορεί να γίνει πραγματικότητα η επιπλέον παραγωγή γάλακτος και στη συνέχεια η παραγωγή υποπροϊόντων του γάλακτος.

Το σημαντικότερο ίσως είναι οι παράλληλοι παραγωγικοί τομείς που δημιουργούνται για να υποστηρίξουν την αύξηση του αριθμού των ζώων και την παραγωγή της επιπλέον παραγωγή γάλακτος, όπως η καλλιέργεια ζωοτροφών και σόγιας (η σόγια μπαίνει αμέσως μετά τον θερισμό των σιτηρών, λιπαίνει από μόνη της το χωράφι, ενώ παράλληλα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που μπορεί να την παράξει).

Επίσης αυτόματα θα δημιουργηθούν εταιρείες όπως επεξεργασίας των εγχώριων παραγόμενων ζωοτροφών, διάθεσης ζωοτροφών, εταιρείες παραγωγής σπόρων - σποροπαραγωγής για τις καλλιέργειες (κάτι που ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί από την δεκαετία του 1980), λιπασμάτων, σφαγεία για την παραγωγή κρέατος, δερμάτων, βυρσοδεψία (τελευταίας τεχνολογίας τα οποία παράγουν καθαρό νερό και δεν μυρίζουν), κ.ά.

Παράλληλα θα υπάρξει θεαματική αύξηση θέσεων εργασίας πανελλαδικά σε κατηγορίες όπως είναι οι κτηνίατροι, οι γεωπόνοι, οι μεταφορείς, αλλά και σε τομείς οι οποίες δεν έχουν σχέση με την αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής, όπως, τυπογραφεία, διαφημιστικές εταιρείες και δεκάδες άλλοι τομείς που ο καθένας μας μπορεί να κατανοήσει.

Από την πλευρά του το κράτος μόνο κέρδη σε όλα τα επίπεδα μπορεί να έχει (εκτός εάν δεν θέλει και πιστεύει πως ανάπτυξη είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές), όπως η φορολόγηση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων, η φορολόγηση των εργαζομένων σε όλο το φάσμα, αλλά κυρίως θα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (το κυριότερο πρόβλημα, ίσως σημαντικότερο και από το τεράστιο χρέος που έχει δημιουργηθεί).Εν κατακλείδι λοιπόν η ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητα να έρθει από τις πιθανές αλλοδαπές επενδύσεις, αλλά είναι απαραίτητο να έρθει αρχικά από την εκμετάλλευση των ελληνικών δυνατοτήτων - δικαιωμάτων σε ότι η χώρα με ευκολία μπορεί να πραγματοποιήσει.

Οι Ελληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που πρέπει να το απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια οι Ελληνες πολίτες να το κάνουν πράξη.

Βασίλης Ευθυμιόπουλος για το www.logiosermis.net
Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top