Select Menu


Εχουν εντοπιστεί πολλά δυαδικά συστήματα, δηλαδή συστήματα που υπάρχουν δύο άστρα τα οποία περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. 

Εχουν επίσης εντοπιστεί πλανήτες σε δυαδικά συστήματα. Αυτό που δεν είχε εντοπισθεί μέχρι σήμερα είναι ένα δυαδικό σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση παραγωγής πλανητών. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Αν Ντιτρέ του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή εντόπισαν ένα δυαδικό σύστημα γύρω από το οποίο έχουν σχηματιστεί δύο δίσκοι κοσμικής ύλης. 

Ο συνδυασμός του περιεχομένου των δύο δίσκων αλλά και της αλληλεπίδρασης τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα δύο άστρα δημιουργούν ένα φιλικό για τον σχηματισμό πλανητών περιβάλλον. Το δυαδικό σύστημα GG Tau-A βρίσκεται σε απόσταση 460 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ένα πολύ νεαρό σε ηλικία σύστημα.

Οπως είναι ευνόητο το GG Tau-A θα αποτελεί από εδώ και πέρα μόνιμο στόχο των επιστημόνων για να παρακολουθούν τα υπό εξέλιξη φαινόμενα που θα παράγονται εκεί. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

To BHMA Science

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top