Select Menu


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν τουλάχιστον τραγική. Η ομιλία του δεν ήταν καθόλου πειστική, απεναντίας ήταν μια ομιλία τρομαγμένη, υποτονική και συνάμα εξέπεμπε τρομοκρατικά διλλήματα προς τον Ελληνικό λαό, για τις υποτιθέμενες φοβερές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην πατρίδα μας, η επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις διαφαινόμενες προσεχείς εκλογές.

Όμως, για την ταμπακέρα, που ακούει σε ουσιαστική εξαγγελία φοροελαφρύνσεων, που θα ανακούφιζαν τον Ελληνικό λαό, ούτε κουβέντα. Ή έστω, η όποια αναφορά έγινε δεν ήταν δυνατόν όχι να πείσει αλλά ούτε να εφησυχάσει τον λαό μας. Αποτέλεσμα λοιπόν, αυτής της οικτράς και υποτελούς παρουσίας, ήταν οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν να ανοίξουν περεταίρω την “ψαλίδα” υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, μπροστά στον πανικό που κυρίευσε τον Σαμαρά, αποφασίστηκε εσπευσμένως το ταξίδι στην Γερμανία. Έπρεπε οπωσδήποτε να δει τη Μέρκελ, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής του, έχοντας – κατά τον ίδιο – ως ατού, τον ερχομό στην Εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Του πολιτικού προσώπου δηλαδή, που από ότι φαίνεται είναι αρεστό στις ΗΠΑ και θα τον ήθελαν για επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπου αφήνει να διαρρεύσει πως δεν το θεωρεί βιώσιμο. Για τον λόγο αυτό η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο “κούρεμα”. Αντίθετα η Μέρκελ, επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γι΄ αυτό πρόσφατα η ίδια δήλωσε: «Αναμένω ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίζει να θεωρείται δεδομένη». Σε ερώτηση δε, εάν υπάρχει περίπτωση οι κάτοχοι ελληνικού χρέους να αναγκασθούν να υποστούν πρόσθετες απώλειες μέσω ενός κουρέματος, η Α.Μέρκελ απάντησε: «Δεν βλέπω κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, γι΄ αυτό το ταξίδι στη Γερμανία, είχε έντονες αντιρρήσεις ο πρέσβης μας στο Βερολίνο που τυχαίνει να είναι και δεύτερος εξάδελφος του Πρωθυπουργού, Παναγιώτης Ζωγράφος. Ο κ. Ζωγράφος είχε ενημερώσει γραπτώς – και κατά την Deutsche Welle – τον Πρωθυπουργό, πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτή την εποχή στο Βερολίνο δεν ήταν η καταλληλότερη για μια τέτοια συνάντηση. Και του πρότεινε η συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας να γίνει αφού αναλάμβανε (από 1/11/2014) καθήκοντα στην Κομισιόν, ο νέος Πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Θεωρούσε δηλαδή ο πρέσβης μας πως, τότε θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να βρουν μεγαλύτερη ανταπόκριση από τη Μέρκελ, από τη στιγμή που οι σχέσεις Σαμαρά – Γιούνκερ είναι άριστες, κατά ομολογία και του ίδιου του Γιούνκερ.

Δυστυχώς όμως, ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε για άλλη μια φορά το στενό του ποδόγυρο και κυρίως τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και πραγματοποίησε το ταξίδι στη Γερμανία. Εισπράττοντας τελικά, μόνο καλές κουβέντες – ούτε καν υποσχέσεις - από τη σιδηρά Κυρία. Όμως, αυτό το πολιτικό ατόπημα για Έλληνα Πρωθυπουργό, ακολούθησε και διπλωματικό ατόπημα που θίγει την ελληνική διπλωματία και σηματοδοτεί κακά προηγούμενα. Πιο συγκεκριμένα: Το διπλωματικό πρωτόκολλο επιτάσσει την παρουσία του Πρέσβη μας σε συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της χώρας όπου υπηρετεί. Εκτός και εάν η όποια συνάντηση αρχηγών κρατών γίνεται σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη όμως συνάντηση, έγινε με την παρουσία των συμβούλων του Πρωθυπουργού, Λαζαρίδη, Παπασταύρου, Βασιλόπουλου και Παπαδόπουλου (επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους). Γιατί λοιπόν, δεν συμμετείχε της συνάντησης ο Πρέσβης μας στο Βερολίνο; Επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός της χώρας μας σε διεθνείς υψηλές συναντήσεις, να διακατέχεται από προσωπικές “κακιούλες”; Έτσι θα διαχειριζόταν μια Εθνική κρίση; Αντιγράφει τακτικές του αλήστου μνήμης πρώην Πρωθυπουργού μας, Κώστα Σημίτη, στην κρίση των Ιμίων; Πάντως, με αυτά και με τ΄ άλλα, ο πρέσβης μας Παναγιώτης Ζωγράφος, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Γερμανία, υπέβαλε την παραίτησή του!! Έκανε δηλαδή, αυτό που επέβαλε η ευθιξία και το αξίωμά του. Πολιτικό ανάστημα που δεν έχουν υπουργοί και υπουργοί στην Ελλάδα όταν αποτυγχάνουν στο έργο τους, να παραιτούνται.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Όλα τα παραπάνω γεγονότα σηματοδότησαν μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ. Και μετά την έντονη αμφισβήτηση Σαμαρά ως Πρωθυπουργού, άρχισε και μεγάλη αμφισβήτησή του ως αρχηγού της ΝΔ. Γιατί, οι αμφισβητίες θεωρούν πως από τη στιγμή που ακυρώνεται η Σύνοδος συζήτησης του Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος, το κόμμα της ΝΔ έχει απολέσει το μεγαλύτερο ατού της, προκειμένου να διατηρηθεί στην Εξουσία, εξαντλώντας την τετραετία. Εάν δε, συνυπολογίσουμε και την οργή που έχει συσσωρεύσει στην ελληνική κοινωνία η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τότε όλοι αντιλαμβανόμεθα πως πιθανώς οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες στη ΝΔ.

Άλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο εσωστρέφειας και πανικού εντάσσονται και οι μεγάλες τηλεοπτικές κόντρες των τελευταίων ημερών, με αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων από τους Μητσοτάκη, Ντινόπουλο και Γεωργιάδη. Βλέπετε, η Β΄ Αθηνών – πολιτεύονται και οι τρεις εκεί - είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια και πιθανότατα αρκετοί από τους 15 βουλευτές που έχει αυτήν την στιγμή η ΝΔ, κάποιοι να περισσέψουν και να μην εκλεγούν. Αλλ΄ όμως, η τορπίλη μεγάλου βεληνεκούς ήλθε από την Θεσσαλονίκη. Ο περιφερειάρχης της, Απόστολος Τζιτζικώστας, που διεκδίκησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως αντάρτης της ΝΔ (ποσοστό 71,01%), κατατροπώνοντας την επιλογή Σαμαρά (Γιάννης Ιωαννίδης – 28,99%), έκανε προ ημερών δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης Σαμαρά, καλώντας τον να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ώστε να διευκολύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Βλάχος, ο οποίος κάλεσε και αυτός τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά να παραιτηθεί και εν συνεχεία να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πραγματοποιήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Ο δε, Νικήτας Κακλαμάνης – άσχετα αν δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ – μίλησε για επερχόμενη εκλογική συντριβή της ΝΔ και υποστήριξε πως θα μπορούσε να συζητηθεί η παραίτηση του Πρωθυπουργού και η αντικατάστασή του!!

Ούτως ώστε, πολλοί ορέγονται έναν νέο Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό και βεβαίως ένα νέο Πρόεδρο στη ΝΔ που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τον Τσίπρα και να κλείσει την “ψαλίδα” των 11 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει αυτή την στιγμή, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ας φωνάζει και ας χτυπιέται η Σοφία Βούλτεψη, ισχυριζόμενη πως είναι κατασκευασμένες αυτές οι δημοσκοπήσεις με σκοπό αυτό το μεγάλο άνοιγμα να δημιουργεί στους ψηφοφόρους αρνητικό αποτέλεσμα επιλογής του κόμματός της.

ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ

Την 2α Αυγούστου 2014, δημοσίευσα το άρθρο μου “Οι δελφίνοι της ΝΔ” και επιχειρούσα μια πολιτική ανάλυση των μέχρι τότε δεδομένων για τη διαδοχή στον προεδρικό θώκο της ΝΔ. Θεωρούσα πως επικρατέστεροι είναι οι Αβραμόπουλος, Μητσοτάκης και Βορίδης.

Ωστόσο, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, αλλά και άριστη – κατά την άποψή μου – πληροφόρηση, θα σας προσθέσω δυο ακόμη ονόματα τα οποία θα σας προκαλέσουν αίσθηση. Ενδεχομένως όμως, στο άμεσο μέλλον να μην διαψευσθώ!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Οι τελευταίες του πρωτοβουλίες υπαγορεύουν αρχηγικές τάσεις. Αυτή την δύναμη την αντλεί από το μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές. Επιπρόσθετα, στην αγάπη που εισπράττει στην καθημερινότητά του από τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Θεωρείται πως είναι ο μόνος που μπορεί να επαναπατρίσει αρκετούς ψηφοφόρους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και οι οποίοι δεν την ψήφισαν συνειδητά, αλλά την ψήφισαν προκειμένου να τρομοκρατήσουν το πολιτικό Σύστημα. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημά του, το ότι δεν ψήφισε επάρατα Μνημόνια και βεβαίως η καταγωγή του! Ως γνωστόν, είναι γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, πρώην βουλευτή της ΝΔ επί σειρά ετών και πολλές φορές υπουργός σε κυβερνήσεις της. Ενός ευπατρίδη της πολιτικής ζωής του τόπου μας!!!

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Νέα, όμορφη, γυναίκα. Κρυφό όπλο, η μεγάλη οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Λέγεται, πως στηρίζεται – εκτός του οικογενειακού περίγυρού της – από την οικογένεια Βαρδινογιάννη! Επίσης, υπό προϋποθέσεις – και αυτό είναι είδηση – θα στηριχθεί και από το Μητσοτακικό forum!! Κοντός ψαλμός αλληλούια!!!

egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
twitter:@egerssi

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top