Select Menu


Πριν μερικές ημέρες διεξήχθη στην Ελβετία η τρίτη ημέρα δημοψηφισμάτων για το 2014. Για μία ακόμα φορά οι πολίτες της μεγαλύτερης δημοκρατίας των ημερών μας αποφάσισαν για σημαντικά θέματα της πολιτικής τους ζωής.

Πράγματα ακατανόητα για το δικό μας ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα αλλά και για το συλλογικό φαντασιακό μας. Ας δούμε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα τελευταία αυτά δημοψηφίσματα.

“Μικρή υποστήριξη της ενιαίας ασφάλισης υγείας

Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να διατηρηθεί ένα σύστημα ασφάλισης υγείας με περισσότερες από 60 ανταγωνιστικές εταιρείες, αλλά οι συζητήσεις σχετικά με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα συνεχιστούν.

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν ξεκάθαρα την δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού οργανισμού υγείας. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν η τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια της αριστεράς να μεταρρυθμίσει το ελβετικό σύστημα ασφάλισης υγείας.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν πως το 61,8% των ψηφοφόρων δεν υποστηρίζουν την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από κέντρο-αριστερά πολιτικά κόμματα και ομάδες ασθενών και καταναλωτών.

Η πρόταση τους ήταν να αντικατασταθούν οι περισσότερες από 60 ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης το οποίο θα περιλάμβανε μία βασική και υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Τέσσερα από τα 26 καντόνια της χώρας – όλα στην δυτική Ελβετία – υποστήριξαν την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης υγείας.

Η Ζακλίν Φερ, ηγετικό μέλος της εκστρατείας υπέρ της πρότασης, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως απογοητευτικό αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει και την λήξη της ιδέας ενός ενιαίου φορέα υγείας.

Η Φερ, βουλευτής του κεντρο-αριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, σημείωσε πως ο αριθμός των δυσαρεστημένων πολιτών με το υπάρχον σύστημα υγείας αυξήθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχων δημοψηφισμάτων το 2004 και το 2007.

Αντίστοιχα το κόμμα των Πρασίνων χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μία νίκη του ισχυρού ασφαλιστικού κλάδου και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει στην παρουσίαση πλάνων σχετικά με την υιοθέτηση ενιαίων ασφαλιστικών οργανισμών σε περιφερειακό επίπεδο.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ο σύνδεσμος εταιρειών ασφάλισης υγείας (Santésuisse) δήλωσε πως το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα. Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να περιοριστεί η σταθερή αύξηση των δαπανών σχετικά με την υγεία.

Η Βερένα Νόλντ, διευθύνων στέλεχος της Santésuisse, δήλωσε στο Ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων πως “είναι ζωτικής σημασίας να επιλέγονται μόνο οι λογικές και αποτελεσματικές θεραπείες θεραπείες”. Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη βελτίωση του ελέγχου των εν ενεργεία ιατρών, ενώ απέρριψε κάθε προσπάθεια περιορισμού των υπηρεσιών υγείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Άλεν Μπέρσετ δήλωσε πως οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης. “Το δημοψήφισμα βοήθησε να αποσαφηνισθεί η κατάσταση και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ελβετικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης” είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπέρσετ δήλωσε ότι το κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ της αύξησης της διαφάνειας μεταξύ των εταιρειών ασφάλισης υγείας και την ενίσχυση των ελέγχων. Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του συστήματος υγείας με την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των εταιρειών και τη μείωση των ιατρικών λαθών.

“Αυτό δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά το δημοψήφισμα συνέβαλε στην αποσαφήνιση της κατάστασης», είπε.

Ο πολιτικός επιστήμονας Κλώντ Λόνγκσαμπ, μέλος της κορυφαίας εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GFS Bern, δήλωσε πως το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει την προτίμηση των ψηφοφόρων για την ισχύουσα κατάσταση (status quo). “Οι υποστηρικτές του ενιαίου φορέα ασφάλισης υγείας απέτυχαν να δείξουν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης μεταρρύθμισης,” είπε στην δημόσια ραδιοφωνία.

Η προσέλευση ήταν κατά μέσο όρο 46,7%. Ο Λόνγκσαμπ σημείωσε επίσης κάποια κόπωση των ψηφοφόρων σε σύγκριση με τα προηγούμενα δημοψηφίσματα νωρίτερα το 2014.

Δαπάνες

Οι υποστηρικτές του ενιαίου φορέα ασφάλισης υποστήριξαν πως το ισχύον σύστημα είναι πολύ δαπανηρό και αδυνατεί να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών σε βάρος των ασφαλιζομένων.

Κατηγόρησαν επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες πως προσπαθούν να προσελκύσουν τους νέους και υγιείς πελάτες, υπονομεύοντας την αρχή της αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους και γηραιότερους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας σημείωσαν πως, όσο αφορά τα διοικητικά έξοδα, περισσότερα από 350 εκατομμύρια Ελβετικά Φράγκα (περίπου 290 εκατομμύρια ευρώ) θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί, και οι συνολικές δαπάνες για την υγεία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 10% μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ωστόσο, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα πρότειναν την απόρριψη της πρωτοβουλίας. Ισχυρίζονται πως η Ελβετία έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο.

Οι αντίπαλοι της πρωτοβουλίας προειδοποίησαν πως αν οι πολίτες δεν είναι πλέον ελεύθεροι να αποφασίσουν για τον παροχέα υγείας που επιθυμούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία αναποτελεσματική γραφειοκρατική οργάνωση υγείας.

Υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη

Μία βασική ασφαλιστική κάλυψη υγείας έγινε υποχρεωτική για τους κατοίκους της Ελβετίας το 1994.

Το κόστος για προσωπική ασφάλιση υγείας έχει αυξηθεί σταθερά κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι συνολικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ανέρχονται συνολικά σε 68 δισεκατομμύρια Ελβετικά Φράγκα (περίπου 56 δις ευρώ), με μόλις το ένα τρίτο να καλύπτει βασικές ασφαλιστικές καλύψεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μία αύξηση της τάξης του 4% κατά μέσο όρο για τα ασφάλιστρα του επόμενου έτους.

Μέχρι στιγμής, οι Ελβετοί ψηφοφόροι είχαν τον τελευταίο λόγο για συνολικά 191 νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών. Ωστόσο, μόνο 20 από αυτές έχουν κερδίσει την πλειοψηφία στην κάλπη από το 1891 μέχρι σήμερα (περισσότερα στοιχεία εδώ).

Τελικά αποτελέσματα:

Ενιαίος ασφαλιστικός φορέας υγείας.: 38,2% ΝΑΙ και 61,8% ΟΧΙ

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης: 28,5% ΝΑΙ, 71,5% ΟΧΙ

Προσέλευση: 46,7%

Περίπου 170.000 πολίτες, κυρίως Ελβετοί που διαμένουν εκτός της χώρας, είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν διαδικτυακά. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία περίπου 26.000 από αυτούς – 15,2% – χρησιμοποίησαν την ευκαιρία αυτή για να λάβουν μέρος στις συνεχιζόμενες δοκιμές για την υιοθέτηση και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Αποτελέσματα δημοψηφισμάτων στα καντόνια

Τα καντόνια Μπάζελ-Στατ (Basel-Stadt) και Μπάζελ-Λάντσαφτ (Basel-Landschaft) δεν θα συγχωνευθούν : Τα δύο καντόνια της Βασιλείας δεν θα συγχωνευθούν μετά το δημοψήφισμα της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου το 68,3% των ψηφοφόρων στο καντόνι Μπάζελ-Λάντσαφτ είπαν όχι στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συγχώνευση. Οι υποστηρικτές της συγχώνευσης τόνιζαν την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και για τα δύο καντόνια, ενώ οι πολιτικοί που αντιτάσσονταν στην συγχώνευση υποστήριζαν πως οι πολίτες του Μπάζελ-Λάντσαφτ πρέπει να διατηρήσουν την αγροτική τους ταυτότητα.

Διαφάνεια στην πολιτική: Η τελευταία Ελβετική έκκληση για πλήρη διαφάνεια στην πολιτική κατεπνίγει εν τη γενέσει της στο καντόνι Άαραου (Aargau) στο οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν μία πρωτοβουλία της οποίας στόχος ήταν να ρίξει φως στην χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών και τις οικονομικές εμπλοκές των πολιτικών. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση με το 55,7% να ψηφίζει ενάντια στην πρωτοβουλία.

Σήραγγα στην λίμνη της Γενεύης: Οι ψηφοφόροι στην καντόνι της Γενεύης εναντιώθηκαν στα σχέδια για την κατασκευή μίας νέας σήραγγας μήκους 1,5 χιλιομέτρων κάτω από την λίμνη της Γενεύης. Συνολικά το 63% των ψηφοφόρων απέρριψαν την πρωτοβουλία.

Εκλογή αλλοδαπών: Στο καντόνι Γιούρα (Jura) το 54% των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος αλλοδαπών να κατέχουν έδρες στην κυβέρνηση, ενώ στο καντόνι Σάφχαουζεν (Schaffhausen) το 85% των ψηφοφόρων είπαν όχι σε μια πρόταση που θα επέτρεπε σε κάποιες ομάδες μη-Ελβετών να ψηφίζουν.”

switzerlandanddemocracy.wordpress.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top