Select Menu


Το τελευταίο διάστημα πολλές συζητήσεις γίνονται γύρω από τον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών. Οι διαφωνίες ανάμεσα σε γιατρούς και πολιτικούς πολλές.

Εμείς στην προσπάθειά μας να «ρίξουμε φώς» στην όλη κατάσταση συναντήσαμε στο γραφείο του τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) – Χειρουργό, κύριο Αχιλλέα Ρέντη, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη από την Λούρου Σταυρούλα

Σταυρούλα Λούρου: Κύριε Ρέντη ο ΙΣΑ ζητά να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο όσοι γιατροί επιθυμούν να μπορούν να συνάψουν προσωρινή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εν όψει της υπογραφής των νέων ανοικτών συμβάσεων. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί πως σκοπεύετε να κινηθείτε;

Αχιλλέας Ρέντης: Ο Ι.Σ.Α. με δυναμικές διαπραγματεύσεις πέτυχε για πρώτη φορά να δεχτεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις ανοικτές συμβάσεις για όλους τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε δημόσια. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι όμως μόνο με αυτό. Διεκδικούμε αξιοπρεπή αμοιβή των επισκέψεων, Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων.

Σ.Λ.: Ποια η γνώμη σας για το ενδεχόμενο να κλείσουν μικρά νοσοκομεία με το σύστημα χρηματοδότησης ΕΣΑΝ Α.Ε., που άφησε ανοιχτό ο Υπουργός Υγείας;

Α.Ρ.: Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων είναι ένας φορέας που θα κοστολογεί τις υπηρεσίες των νοσηλευτικών μονάδων και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα και θα κατανέμει τις δαπάνες. Οι δαπάνες θα κατανέμονται αφού προηγουμένως όλες οι νοσηρές καταστάσεις κωδικοποιηθούν σε συγκεκριμένες διαγνωστικές κατηγορίες (DRGs). Το σκεπτικό είναι να κοστολογούνται οι Υπηρεσίες Υγείας, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα Υγειονομικά Συστήματα. 

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν προ κοστολογημένα πακέτα για κάθε πάθηση και σε περίπτωση υπέρβασης του πακέτου αυτού θα υπάρχει καταγραφή σαν έλλειμμα στο αντίστοιχο νοσοκομείο. Το ζητούμενο εδώ είναι ότι τα προκοστολογημένα αυτά πακέτα προβλέπεται να είναι πολύ πιο χαμηλά συγκριτικά με τα πακέτα χωρών όπως η Αυστραλία ή η Γερμανία, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα με τα ΚΕΝ (Κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια) με αποτέλεσμα η περίθαλψη αυτών των ασθενών να μην είναι ανάλογη με αυτών στις Ευρωπαϊκές χώρες. Όταν οι δαπάνες για την υγεία είναι το 6% του ΑΕΠ είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι τα πακέτα θα είναι τόσο χαμηλά που θα κλείσουν όχι μόνο τα μικρά Νοσοκομεία αλλά και μεγάλα εάν δεν υπάρχει χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.


Σ.Λ.: Ποιος τομέας υγείας πιστεύετε ότι χρίζει μεγαλύτερης οικονομικής ενίσχυσης: οι κλινικές , η νοσηλεία ή τα φάρμακα;

Α.Ρ.: Οι περικοπές οι οποίες έχουν γίνει και στις κλινικές και στα νοσήλεια και στο φάρμακο έχουν φτάσει στο ναδίρ και αυτό δεν είναι προσωπική μου αναφορά αλλά επισήμανση του εντεταλμένου του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, κ Βολφκανγκ Τσέλερ. Επομένως όλες οι κατηγορίες χρειάζονται οικονομική ενίσχυση.

Σ.Λ.: Είστε υπέρ των περικοπών σε σχέση με τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, εάν και εφόσον τεθούν σε λειτουργία;

Α.Ρ.: Έχουμε ζητήσει από όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις σύμφωνα με τις Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προσαρμοσμένες - ευέλικτες και επεξεργασμένες από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ούτως ώστε να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Έτσι με καθαρά επιστημονικά κριτήρια οι παρακλινικές εξετάσεις θα μειωθούν χωρίς να λείψει κάποια απαραίτητη εξέταση για τον ασθενή. Είμαι κατά των περικοπών χωρίς επιστημονικά κριτήρια και υπέρ των περικοπών με επιστημονικά κριτήρια.

Σ.Λ.: Ποια η άποψή σας ως προς τη δημιουργία ενιαίου φορέα υγείας. Ποια είναι τα οφέλη που θα προσφέρει στους ασφαλισμένους κατά τη γνώμη σας;

Α.Ρ.: Πιστεύω ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού φορέα με την προϋπόθεση να λειτουργεί σωστά και σε υγιείς βάσεις θα είναι σίγουρα για το καλό, τόσο των ασφαλισμένων όσο και των γιατρών.

Σ.Λ.: Ο κύριος Βορίδης υποστηρίζει ότι κλείνουν οι οφειλές του 2013 προς τα νοσοκομεία. Είναι εφικτό αυτό κατά την άποψή σας;

Α.Ρ.: Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους είναι 1,3 δις ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους είναι 950 εκ. ευρώ το 2014. Τα τελευταία 12 χρόνια που είμαι στο Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. έχω ακούσει άπειρες υποσχέσεις και δηλώσεις υπουργών. Όλα είναι εφικτά αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Σ.Λ.: Τι οραματίζεσθε ως αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, τι θέλετε να πετύχετε;

Α.Ρ.: Οι γιατροί αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον με εργασιακή ασφάλεια, καλύτερες αμοιβές, αξιοπρέπεια, αναγνώριση των υπηρεσιών τους από την κοινωνία και την πολιτεία. Όλοι οι γιατροί να έχουν υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δικαίωμα στην εργασία.

www.gorga.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top