1 στις 4 οικογένειες αδυνατεί να καλύψει έξοδα ταφής!
Την τελευταία τριετία, υπάλληλοι δημοτικών υπηρεσιών, κοινωνικοί λειτουργοί νοσοκομείων και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών συναντούν ολοένα και περισσότεροι οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα ταφής των συγγενών τους.
Είναι οι λεγόμενοι "αζήτητοι". Έτσι ορίζονται, πέρα από άτομα μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων και οι θανόντες των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα κηδείας.
Αζήτητοι - άποροι.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του κ. Ηλία Λοστρόμου, ο οποίος έχασε τον γιο του πριν από ένα χρόνο σε ατύχημα με μηχανή.
Δύο ημέρες μετά το δυστύχημα, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν για έξι έτη έναν τάφο στην οικογένεια Λοστρόμου λόγω οικονομικής αδυναμίας.
"Ήταν γνωστό ότι ήμασταν σε αυτή την κατάσταση και δεν είχαμε λεφτά για κηδεία. Μας στάθηκαν ο δήμος και οι συμπολίτες που έδωσαν βοήθεια, αλλιώς ακόμα στο ψυγείο του νεκροτομείου θα ήταν ο γιος μου", λέει ο κ. Λοστρόμος στην Καθημερινή.
Υπεύθυνες Δηλώσεις Οικονομικής Αδυναμίας Ταφής
Πριν φτάσουν αντίστοιχα περιστατικά στους δήμους, οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι οι πρώτες που καλούνται να συνδράμουν στην αντιμετώπισή τους. "Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν άστεγοι για πολλά χρόνια και μετά τον θάνατό τους το οικογενειακό τους περιβάλλον εξακολουθεί να μη θέλει να έχει σχέση μαζί τους ούτε για την ταφή", λέει η προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του Αττικόν, Μαρία Σκαλουδάκη, που δεν παρατηρεί στο νοσοκομείο όπου εργάζεται αύξηση των αζήτητων νεκρών την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η Παναγιώτα Νικολούδη όμως, διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, λέει ότι ο αριθμός οικογενειών που αδυνατούν οικονομικά να θάψουν συγγενείς τους είναι αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια. "Ήταν αναμενόμενο από την ώρα που τα οικονομικά του κόσμου έχουν μειωθεί", λέει.
Συμπληρώνουν την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία ταφής και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.
Ετήσιοι Διαγωνισμοί
Τα περισσότερα νοσοκομεία πραγματοποιούν ετήσιους διαγωνισμούς και αναθέτουν σε γραφεία τελετών τις κηδείες των αζήτητων-άπορων νεκρών.
Ορισμένα νοσοκομεία πραγματοποιούν διαγωνισμούς κατά περίσταση, όταν μαζευτούν αρκετές σοροί. Στατιστικά στοιχεία γι’ αυτές τις ταφές δεν κρατούνται παντού και η εικόνα που έχουν οι υπεύθυνοι για το θέμα δεν είναι παντού ολοκληρωμένη. Σε κάποια νοσοκομεία όμως, που αναρτούν συστηματικά τις συμβάσεις τους στη Διαύγεια, προκύπτει αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για κηδείες αζήτητων και άπορων νεκρών τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτικά, ο Ευαγγελισμός διέθετε 30.000 ευρώ το 2012 για την ταφή αζήτητων και άπορων, ενώ το 2013 το σχετικό ποσό ανήλθε στα 45.000 ευρώ. Από τις προκηρύξεις και συμβάσεις που εντόπισε η "Κ" στη Διαύγεια φαίνεται πως η αύξηση αυτή δεν οφείλεται σε μεγαλύτερες αμοιβές των γραφείων τελετών για μια τέτοια ταφή, που συνήθως δεν ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.
25% Αδυναμία ταφής
Ακόμη πιο κατατοπιστικά είναι τα στοιχεία που εντόπισε η "Κ" σε αρχεία γραφείων τελετών που συνεργάζονται με μεγάλα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά σε ένα από αυτά, το 2010, στο 13% των κηδειών που ανέλαβε οι συγγενείς δήλωσαν αδυναμία ταφής για οικονομικούς λόγους. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 15% και το 2012 έφτασε το 31%. Συγκεντρωτικά στο ίδιο γραφείο την περίοδο 2007-2011 το 14,8% των σορών που δέχτηκε από νοσοκομεία συνοδεύονταν από υπεύθυνες δηλώσεις οικονομικής αδυναμίας συγγενών.
Την τελευταία τριετία όμως το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 25%.
Η Καθημερινή
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.