Select Menu


Η Μονή Ιβήρων Αγίου Ορους παραχωρεί τα 925 στρέμματα δασικής έκτασης που της ανήκουν στις Σκουριές για να φτιάξει η Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός το λάκκο απόθεσης αποβλήτων στο ρέμα Λοτσάνικο.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Πήρε διαβεβαιώσεις ότι εκεί θα ρίχνονται μόνο ακίνδυνα χώματα, αν και το ΥΠΕΚΑ έδωσε άδεια για τη δημιουργία χώρου απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών. Οπως δηλαδή τα τέλματα που κατέκλυσαν μια ολόκληρη περιοχή στο περιβαλλοντικό ατύχημα του Καναδά τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ι.Μ. Ιβήρων ήρθε σε προφορική συμφωνία με τη μεταλλευτική εταιρεία για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης, ενώ το ακριβές ποσό του μισθώματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ούτε τα δύο μέρη έχουν καταλήξει σε πλήρη συμφωνία κάποιων όρων που θέτει η μονή. Ενας από αυτούς είναι το αν θα ξυλευτεί η δασική έκταση και ποιος θα πάρει την ξυλεία.

Μακροχρόνια μίσθωση

Ο λόγος για τον οποίο τελικά η Ι.Μ. Ιβήρων συμφώνησε στη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης.

Επίσης, οι μοναχοί πήραν διαβεβαιώσεις από την Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός πως ό,τι κι αν γίνει στην έκταση, θα γίνει με βάση τους όρους που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων που έχει καταθέσει η εταιρεία. Ενας άλλος όρος που θέτει η μονή είναι ότι οι εργασίες θα γίνονται υπό την επίβλεψη της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει η μονή για να ελέγχεται αν τηρούνται οι όροι που προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη.

Οι αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, επισημαίνουν ότι στο Λοτσάνικο θα χτιστεί φράγμα ύψους 159 μ. και στα συνολικά 1.000 στρ. που απαλλοτριώνονται θα δημιουργηθεί χώρος απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού, που θα δεχθεί 23,5 εκατ. τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από το μεταλλείο των Σκουριών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ι.Μ. Ιβήρων είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι αδυνατούσε αντικειμενικά να πουλήσει τα 925 στρ. επειδή υπήρχαν σε εκκρεμότητα δικαστικές διεκδικήσεις μέσα στην έκταση από κατοίκους της περιοχής. Η εταιρεία αγόρασε τις διεκδικούμενες εκτάσεις προς 3.000 ευρώ ανά στρέμμα, πολλαπλάσια της πραγματικής τους αξίας.

Οι μοναχοί πήραν διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε υποχρεωτική αποκατάσταση της έκτασης με δενδροφύτευση μετά τη χρήση. Οπως επίσης ότι στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα χύνονται απόβλητα της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος, αλλά θα γίνεται μόνο απόθεση χωμάτων που δεν θα είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα ή άλλα τοξικά, αρσενικό κ.λπ., καθώς η επεξεργασία θα γίνεται σε άλλο χώρο. Και οι όγκοι χωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει επιχωμάτωση του ανοίγματος ώστε να φυτευτούν νέα δέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2013, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης, και άλλων μικρότερων που ανήκουν σε ιδιώτες, καθώς ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία χώρου απόθεσης αποβλήτων της εξόρυξης στο ρέμα Λοτσάνικο, μετά την ανέγερση φράγματος.

Η κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτό το βήμα γιατί αρχικά υπήρξε άρνηση παραχώρησης της έκτασης τόσο από την Ι.Μ. Ιβήρων όσο και από τους ιδιώτες. Για να δικαιολογήσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση βάφτισε «κοινωφελή σκοπό» την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, την ανήγαγε σε «δημόσιο συμφέρον», ώστε να μπορέσει να αρπάξει τη γη των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και της Ι.Μ. Ιβήρων, η οποία βρίσκεται μέσα στην έκταση που δωρήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» και στην «Eldorado Gold» για την εξόρυξη.

Η συμφωνία μεταξύ Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός με την Ι.Μ. Ιβήρων ήρθε δύο μέρες μετά την έγκριση από τη Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή των φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο. Παρά το ότι η Eldorado Gold/Ελληνικός Χρυσός διαβεβαιώνουν την Ι.Μ. Ιβήρων ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα ρίχνονται μόνο χώματα, το έγγραφο για την έγκριση κατασκευής των φραγμάτων (Αρ. Πρωτ.: Τ8-Α/Φ.7.49.13/13285/3315, με ημερομηνία 17/9/2014) αναφέρει ρητά ότι εκεί θα δημιουργηθούν φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών: «Θέμα: Εγκριση Προσαρτήματος 3: "Τεχνική μελέτη εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υποέργου Σκουριών - φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού μεταλλείου Σκουριών" της Τεχνικής Μελέτης του υποέργου "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών" του έργου "Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας" της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στο Τ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής».

Ατυχήματα στο Αρχείο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελληνικός Χρυσός πέφτει πάλι στα μαλακά για την υπόθεση μη τήρησης των όρων ασφαλείας κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών μέσα από τα χωριά του νομού Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τα 2 ατυχήματα κατά τα οποία επικίνδυνα υλικά είχαν χυθεί μέσα σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Βόλβης. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για τη μη τήρηση των όρων ασφαλείας είναι σε βαθμό πταίσματος και η υπόθεση τίθεται στο Αρχείο.

Και καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη χαϊδεύει για άλλη μια φορά τους «επενδυτές», δείχνει άτεγκτη απέναντι στους αντιδρώντες κατοίκους. Πριν από δύο μέρες επιδόθηκαν κλήσεις σε απολογία σε 9 κατοίκους της Ιερισσού οι οποίοι κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι κατηγορούμενοι καλούνται να εμφανιστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου την ερχόμενη Τετάρτη, 24/9. Ομως στις κλήσεις που τους επιδόθηκαν δεν αναφέρεται ούτε ποια μέρα διέπραξαν το σοβαρότατο αδίκημα ούτε πού και με ποιον τρόπο τέλεσαν το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top