Select Menu

Για ποια ανάπτυξη μιλάνε στην κυβέρνηση; Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα ένα 'όνειρο', σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει πως «αν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το τρίτο φετινό τρίμηνο, τα "κόκκινα" χρέη απειλούν να εμποδίσουν τα νέα δάνεια που απαιτούνται για να τονωθεί η οικονομία».

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών ανέρχονται σε περίπου 90% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Όπως υποστηρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες προς την εφορία ύψους 69,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις επιχειρηματιών και οικονομολόγων, όπως του πρώην στελέχους του υπουργείου Οικονομικών Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αναφέρει οτι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ύψους 69 δισ. ευρώ δεν μπορεί να ανακτηθεί και θα πρέπει να διαγραφεί.

«Η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες και στο κράτος εμποδίζει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς, Αριστείδης Μπελλές. «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτος- να συμφωνήσουν σε κάποιον διακανονισμό».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος λέει ότι ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνειά τους, έχει πολλαπλασιαστεί και οι πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση του ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ.

defencenet

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top