Select Menu


Θα εκµεταλλευθούν οι Σκωτσέζοι την ευκαιρία που τους έδωσαν οι Άγγλοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, δίνοντας τέλος στην υποτέλεια τριών αιώνων;

Ή µήπως θα αποδειχθούν δουλόφρονες, εθισµένοι πλέον στην υποταγή, αρνούµενοι την ανεξαρτησία και ψηφίζοντας υπέρ της παραµονής τους υπό τον αγγλικό ζυγό; Την Πέµπτη το βράδυ θα έχουµε την απάντηση του λαού της Σκωτίας. Μια απάντηση που θα επηρεάσει το µέλλον των εθνών σε όλη την Ευρώπη. Αν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, θα δώσουν φτερά σε όλα τα κινήµατα εθνικής ανεξαρτησίας στα ευρωπαϊκά κράτη που υπάρχουν ανάλογα ζητήµατα.

∆εν υπάρχει η παραµικρή ταλάντευση ή αµφιβολία ότι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ελπίζουν και εύχονται οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. ∆εν αγνοούν φυσικά ότι ενδεχόµενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα επιχειρηθεί να γίνει αντικείµενο εκµετάλλευσης από τις µεγάλες ιµπεριαλιστικές δυνάµεις, αλλά µήπως έτσι δεν γινόταν πάντα; Αλίµονο αν ποτέ η Αριστερά εγκλωβιζόταν στο δίληµµα ποια ιµπεριαλιστική χώρα κερδίζει από την ανεξαρτητοποίηση ενός έθνους και αυτό την οδηγούσε να τάσσεται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας ενός λαού, µε γνώµονα ποιος ιµπεριαλισµός κερδίζει και ποιος χάνει!

Να τάσσεται δηλαδή υπέρ της ανεξαρτησίας εκείνων των λαών που η δηµιουργία των χωρών τους θα ενισχύει τον… «λιγότερο κίνδυνο», τον «υποδεέστερο» ιµπεριαλισµό! ∆εν συζητάµε γενικά και αόριστα και δεν κάνουµε γενικά αυτή την επισήµανση. Αφορά ευθέως τη Σκωτία, γιατί η ανεξαρτησία της, αν επιτευχθεί, σαφώς και ενισχύει αντικειµενικά τη Γερµανία. Κι όχι µόνο έµµεσα διά της αποδυνάµωσης του βρετανικού ιµπεριαλισµού, άρα και του αµερικάνικου, αφού η Αγγλία είναι ο ισχυρότερος και απόλυτα αφοσιωµένος σύµµαχος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, µε αποτέλεσµα το Λονδίνο διαρκώς να αντιστέκεται στην πολιτική του Βερολίνου στην ΕΕ και διαρκώς να ηττάται για να περιθωριοποιείται.

Η Γερµανία, η οποία δεν έχει κανένα εθνικοαποσχιστικό κίνηµα στους κόλπους της, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας για έναν απλούστατο λόγο: Όλα τα µέχρι τώρα βρετανικά πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας θα ανήκουν αποκλειστικά στη Σκωτία, αν αυτή αποφασίσει την ανεξαρτησία της! Για την ακρίβεια, στη Σκωτία ανήκει το 96% των βρετανικών κοιτασµάτων. Αν η Σκωτία φύγει, το Ηνωµένο Βασίλειο θα χάσει το ένα τρίτο της εδαφικής του έκτασης, που σήµερα ανέρχεται σε 244.755 τ. χλµ., εκ των οποίων στη Σκοτία ανήκουν τα 78.750. Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η καθαυτό Αγγλία είναι σε έκταση µικρότερη από την… Ελλάδα! Όντως, έχει έκταση 130.360 τ. χλµ. έναντι των 131.985 τ. χλµ. της χώρας µας, στα οποία προστίθενται τα 20.760 τ. χλµ. της Ουαλίας και τα 14.150 τ. χλµ. της Βόρειας Ιρλανδίας. Από πληθυσµιακής πλευράς η Βρετανία θα έχανε µόλις το 8% του πληθυσµού της – οι Σκοτσέζοι είναι µόνο 5,3 εκατ. έναντι 53,9 εκατ. Άγγλων, ενώ 3 εκατ. είναι οι Ουαλοί και 1,8 εκατ. οι Βορειοϊρλανδοί.

Το Ηνωµένο Βασίλειο θα έχανε το 9% του ΑΕΠ του και το εµπορικό του ισοζύγιο θα επιδεινωνόταν σοβαρά, τουλάχιστον σε αρχική φάση. Αυτά είναι όµως ασήµαντες, τελικά, λεπτοµέρειες. Η ουσία είναι ότι η Γερµανία θα προτιµούσε χίλιες φορές να αγοράζει πετρέλαιο από µια χώρα µικρή, όπως θα είναι η υποτιθέµενη ανεξάρτητη Σκωτία µε τα µόλις 5,3 εκατ. κατοίκους της, την οποία το Βερολίνο θα µπορούσε να εξαρτήσει µε χίλια νήµατα, παρά µε την απείρως ισχυρότερη Βρετανία, η οποία έχει πίσω της και την πείρα µιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, µαζί φυσικά µε την αµέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η αγγλική πολιτική ηγεσία αφενός εκβιάζει ωµά τους Σκωτσέζους µέσω των τραπεζών και αφετέρου προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο τους µέσω παροχών. Η Τράπεζα της Αγγλίας και οι ηγεσίες των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων απέρριψαν τη χρήση της λίρας ως νοµίσµατος µιας ανεξάρτητης Σκωτίας, µε στόχο να τροµοκρατήσουν τους σκωτσέζους ψηφοφόρους. Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να υλοποιήσουν την απειλή τους, αν την Πέµπτη η Σκωτία αποφασίσει ότι θέλει την ανεξαρτησία. Θα έστελναν έτσι τη Σκωτία κατευθείαν στα νύχια της Γερµανίας, υποχρεώνοντας πιθανότατα τους Σκωτσέζους να ενταχθούν αµέσως στην ευρωζώνη! Θα αποδεικνύονταν απίστευτα ηλίθιοι οι Άγγλοι, αν όντως έκαναν κάτι τέτοιο – και µόνο ηλίθιοι δεν είναι πολιτικά! Προφανώς, µπλοφάρουν.

Αποµένει να δούµε αν οι Σκωτσέζοι την Πέµπτη θα δείξουν ότι «φτύνουν» τους σκωτσέζους τραπεζίτες, τους οποίους οι πανικόβλητοι Άγγλοι έβαλαν να βγουν και να απειλήσουν δηµοσίως τους ψηφοφόρους ότι αν ψηφίσουν «Ναι» στην ανεξαρτησία θα πάρουν τις τράπεζές τους και θα τις µεταφέρουν στο Λονδίνο! Ακόµη και οι Αµερικανοί, η επιρροή των οποίων στην Ευρώπη µέσω Αγγλίας θα υποστεί πλήγµα, αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκοτία, τάσσονται τελικά υπέρ της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας. Σε µια ανεξάρτητη Σκωτία θα µπουν πολύ ευκολότερα οι αµερικανικές εταιρίες πετρελαίου από όσο µπορούν να διεισδύσουν σήµερα στη βρετανική Σκωτία.

Άλλωστε, όποια χώρα υποδούλωσαν οι Αµερικανοί, όπως το Ιράκ και τη Λιβύη, την έκαναν κοµµάτια, γιατί έτσι υπηρετούνται καλύτερα τα συµφέροντα των αµερικανικών επιχειρήσεων του καπιταλισµού της εποχής µας. Γενικότερα, οι µεγάλες επιχειρήσεις είναι εδώ και δεκαετίες πολύ µεγάλες πια για να ανέχονται τους περιορισµούς που βάζει αντικειµενικά η ίδια η ύπαρξη εθνικών κρατών και τώρα έχουν τη δυνατότητα να διαλύουν σε κοµµάτια τις πιο αδύναµες χώρες. Άλλο ζήτηµα βέβαια αν εξακολουθούν να υφίστανται σήµερα οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στη δηµιουργία των εθνικών κρατών. Αυτό όµως είναι θέµα µιας άλλης συζήτησης.

του Γιώργου Δελαστίκ

prin.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top