Select Menu

κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα - Σπείρα επαναλαμβάνουν για δεκαέξι παραστάσεις την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, μετά από γενική απαίτηση όσων δεν πρόλαβαν να το δουν. Με διθυραμβικές κριτικές και συρροή κόσμου και μετά από παράταση παραστάσεων τον Ιούλιο 2014, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» επανέρχεται, καταθέτοντας δυναμικά μέσα στην εποχή, τους λόγους και τις αιτίες του ανεβάσματός της σε μουσική παράσταση.

"Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη χρησιμοποιεί το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλόσοφου για να ασκήσει καταλυτική κριτική στην εκμετάλλευση και την ανελευθερία, χωρίς όμως να αγιογραφεί τον εξαθλιωμένο λαό. Η πρόζα του είναι εξαιρετικά δουλεμένη, ωστόσο το έργο έχει τέτοια ζωντάνια και τόση δροσιά που φαίνεται σαν να έχει γραφτεί μονομιάς. Ίσως πρόκειται για το τελειότερο δείγμα ανόθευτης δημοτικής γλώσσας στη λογοτεχνίας μας, όπως και για το κορυφαίο έργο τσουχτερής, καταλυτικής σάτιρας -ενώ παράλληλα ο Βάρναλης δείχνει, χωρίς όμως να επιδεικνύει, τη σπάνια αρχαιομάθειά του".

Νίκος Σαραντάκος

Η «Απολογία του Σωκράτη» είναι ένα λυσσαλέο έργο γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα Λυρισμού και Σαρκασμού.

Από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 21:00, επανέρχεται στο Θέατροτου Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Μέσα από την «απολογία» επιχειρείται η ηθική αποκατάσταση του Σωκράτη. Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα Σωκράτη που θα αποφασίσει να κάνει έναν πόλεμο και θα ριχτεί, ανεπιστρεπτί, στη μάχη.

Η παράσταση επικεντρώνεται στην εκρηκτική προσωπικότητα του Σωκράτη που δημιούργησε ο Κώστας Βάρναλης, μ΄ αυτή την προσωπικότητα «ταυτίζεται» ερμηνευτής (αυτή τη φορά) ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Μια απολογία ρεσιτάλ. Ένα μουσικό θέατρο δρόμου. Η Δημοτική γλώσσα και η αρχαιογνωσία του μεγάλου Έλληνα Ποιητή χορεύουν αντάμα στο σατιρικό αυτό έργο. Το έργο αυτό αποτελεί καίριο κορμό της επαναστατικής τέχνης. Ο ήρωας δηλώνει: «Γλεντάω και ΄φραίνομαι να σας δαγκώνω», αναφερόμενος στους καταπιεστές της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του έργου.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ερμηνεύει τον βαρναλικό Σωκράτη. Οι καλλιτέχνες της Σπείρας μοιράζονται μαζί του τα λόγια του Βάρναλη. Άλλοτε ως μαθητές, άλλοτε ως κλέφτες, άλλοτε ως μελλούμενες γενιές,κατήγοροι, λαός, σωκράτηδες. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Άρη Βλάχο. Σκηνοθέτης κι οδηγός ο Ένκε Φεζολλάρι.

Το εμβληματικό κείμενο του Ποιητή Κώστα Βάρναλη έρχεται σ’ αυτή την ώρα τη; εθνικής δυστυχίας, να θυμίσει να κωμωδήσει και να βάλει βαθειά το δάχτυλο στην πληγή ...

«Λεύτεροι πολίτες δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αυτήν, όλα ξένα»…



koutipandoras.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top