Η μείωση έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, με σκοπό να αυξηθεί η ρευστότητα στην Ευρωζώνη, και να πυροδοτήσει ένα ελεγχόμενο πληθωρισμό ως 2%, αποφεύγοντας στασιμοπληθωρισμό όπως εκείνος που ταλάνισε την οικονομία της Ιαπωνίας σε προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι αυτή την μείωση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου την έκανε ως βοήθεια στη γαλλική οικονομία που βλέπει την ύφεση να έρχεται ως αποτέλεσμα των μη-αναπτυξιακών πολιτικών που ακολούθησε η γαλλική κυβέρνηση την τελευταία διετία.
Δυστυχώς, όμως, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να είναι μη-αποδεκτά ως εγγυήσεις για την ΕΚΤ και έτσι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εξαιρούνται και σε αυτόν, τον τρίτο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωζώνης.
Από την άλλη πλευρά, κάποιες μικρές επαρχιακές τράπεζες με 4-5 υποκαταστήματα, χωρών όπως η Αυστρία, μπορούν να πάρουν ελεύθερα ρευστό από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα τιτλοποιημένα δάνεια σπιτιών και διαμερισμάτων που χρηματοδότησαν σε χωριά και βουνοπλαγιές, σε τιμές εφάμιλλες ή υψηλότερες από τις σημερινές ελληνικές εμπορικές αξίες των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό σωστά γίνεται, για να αναθερμάνουν την τοπική οικονομία τους, έτσι αποφεύγοντας την ύφεση και τον αποπληθωρισμό που φοβάται ο ταλαντούχος κ. Ντράγκι.
Ας αποδεχτούμε έστω, ότι υπάρχει πραγματικός λόγος που τα ελληνικά assets δεν είναι αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από όσο είναι διατεθειμένη να πάρει η ΕΚΤ, ειδικότερα στα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” και στις προοπτικές συνέχισης της ύφεσης.
Όμως, οι εναπομείνασες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει προβλέψεις για ως και τα μισά από τα ποσά των κόκκινων δανείων, άρα το ρίσκο είναι ήδη στο 50% των 70-80 δισ. ευρώ που υπολογίζουν. Επίσης είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι με την βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αν έρθει έστω και μικρή ανάπτυξη, πολλά από αυτά τα δάνεια θα ξαναρχίσουν να εξυπηρετούνται αρχικά μερικώς, και μετά κανονικά. Πόσω μάλλον αν γίνει μια γενναία ένεση ρευστότητας στην παραγωγική οικονομία της Ελλάδας, αντί μόνον στα κρατικά ταμεία που γίνεται εδώ και 5 χρόνια τώρα χωρίς βελτίωση για τους πολίτες!
Προκύπτει λοιπόν ότι:
- η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπόκειται σε αφαίμαξη ρευστότητας με τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση που ακόμη και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πριν λίγες ημέρες στην ομιλία του στην ΔΕΘ 2014,
- οι ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν το αναλογούν τους μερίδιο ούτε από την τρίτη κατά σειρά ποσοτική χαλάρωση της ευρωζώνης λόγω μη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία!
Το γεγονός ότι η τρόικα εγκρίνει ή απορρίπτει όλες τις οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής διακυβέρνησης, άρα ουσιαστικά καθορίζει την ελληνική οικονομική πολιτική, δείχνει να ξεφεύγει από την αντίληψη της ΕΚΤ. Ή αν δεν ξεφεύγει, τότε πρέπει να επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, διότι τότε η ΕΚΤ συναποφασίζει τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα, αλλά που η ίδια η ΕΚΤ αμφισβητεί εξαιρώντας την Ελλάδα!
Όσοι τυχόν αμφισβητείτε ότι η τρόικα παίρνει τις τελικές αποφάσεις που αφορούν την ελληνική οικονομία, πείτε μου την τελευταία φορά που ελληνική κυβέρνηση πήρε μια οικονομικής φύσεως απόφαση, χωρίς πρώτα να πάρει το πράσινο φως από τους επιτελείς της τρόικας!
Ακόμα και για το πόσες δόσεις θα κάνει δεκτές το ελληνικό κράτος για τις καθυστερημένες οφειλές πολιτών απέναντί του, λόγω της υπερφορολόγησης ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 5 χρόνια!
Ουσιαστικά με την εξαίρεση των ελληνικών τραπεζών και από αυτή την τρίτη κατά σειρά πανευρωπαϊκή ποσοτική χαλάρωση, η ΕΚΤ δηλώνει ρητά και επισήμως ότι δεν έχει καμία πίστη στην ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που η ίδια ορίζει για την Ελλάδα!
Η ΕΚΤ συναποφασίζει με την Κομισιόν και το ΔΝΤ να συνεχίσει να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία, στερώντας της την ρευστότητα που τόσο πολύ χρειάζεται, ενόσω αυξάνει δραματικά τη ρευστότητα σε χώρες που ήδη την έχουν σε επάρκεια!
Και μετά εμείς, αντί να θέσουμε βέτο σε τέτοιες αυτοαναιρούμενες ενέργειες ή έστω να τους ξεφωνήσουμε, ως ιθαγενείς της ζούγκλας συζητάμε με περισσό δέος και θαυμασμό για το αν οι επιτελείς της τρόικας θα κάνουν δεκτό το “αίτημα” της ελληνικής διακυβέρνησης για αύξηση του αριθμού των δόσεων των οφειλών πολιτών προς το κράτος, που προκάλεσε η υπερφορολόγηση!
Η επόμενη νταλίκα χάντρες και καθρεφτάκια ξεφορτώνει Σύνταγμα λίγη ώρα πριν συζητηθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2015.
Τρέχτε!
Άγης Βερούτης
www.capital.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.