Select Menu


Οσο συνεχίζεται η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης τόσο αποκαλύπτεται η λανθασμένη εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας ότι το μνημείο μπαζώθηκε επίτηδες για να αποτραπεί η σύλησή του και να προστατευθεί ο νεκρός.

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Αν πράγματι είχε συμβεί αυτό που θα ήταν πρωτοφανές -καθώς δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο σε ταφικό μνημείο στον ελλαδικό χώρο- τότε θα έβρισκαν πάνω στα χώματα τα σπασμένα κομμάτια από τα γλυπτά, όπως π.χ. την όψη της μιας Καρυάτιδας που λείπει, αλλά και τα υπόλοιπα κομμάτια από τη μαρμάρινη πλάκα της ψευδοροφής με τους ζωγραφιστούς ρόδακες, που κάλυπτε όλη την καμαροσκέπαστη οροφή στον πρώτο νεκρικό θάλαμο. 

Η προσεκτική εξέταση της Καρυάτιδας δείχνει μια παλιά θραύση της όψης της και μια πολύ φρέσκια στο σημείο του καπέλου ή της κίστης από την ανασκαφική σκαπάνη

Το μεγάλο κομμάτι από το πρόσωπο της Καρυάτιδας θα πρέπει να βρεθεί στα κατώτερα στρώματα, όπως φυσικά και το μεγαλύτερο τμήμα της μαρμάρινης ψευδοροφής που δεν έχει ώς τώρα εντοπιστεί, γιατί δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί τα κατώτερα στρώματα. Αντιθέτως, οι αρχαιολόγοι περισυνέλεξαν κομματάκια από τα δάκτυλα των Καρυατίδων που ήταν ελαφριά και θα μπορούσαν κάλλιστα να ανακατευθούν μέσα στα νερά και τη λάσπη που πιθανότατα εισήλθε στον τάφο ανά τους αιώνες πριν αποξηρανθεί η λίμνη Κερκίνη.

Επίσης η εκδοχή ότι ευθύνεται «κατά πάσα πιθανότητα για την αποκοπή του προσώπου της μιας Καρυάτιδας η γήρανση των υλικών και κάποια πτώση λίθων από πάνω», όπως ελέχθη από επίσημα χείλη χθες, δεν είναι δυνατόν να έχει συμβεί. Είναι αδύνατον κομμάτι από το μαλακό και εύθρυπτο πωρόλιθο, από τον οποίο είναι κατασκευασμένη η καμάρα του τάφου, να έπεσε και να έσπασε ένα μαρμάρινο ανάγλυφο. «Η πέτρα αυτή κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού» μας είπαν χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν τις ιδιότητες του τοπικού αυτού πωρόλιθου, αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανόν βρίσκουν το σενάριο του βανδαλισμού στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν κατελήφθη η Μακεδονία από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., και διαλύθηκε το μνημείο της κορυφής του λόφου της Αμφίπολης με το γνωστό Λέοντα.

Εν τω μεταξύ χθες συνεχίστηκαν οι εργασίες αποχωμάτωσης του τάφου στο σημείο όπου βρίσκονται οι Καρυάτιδες. Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του διαχωριστικού τοίχου ανάμεσα στα δωμάτια Α και Β για λόγους στατικούς. Η επέμβαση αυτή χρειάζεται προσοχή αλλά και πολλή δουλειά γιατί, σύμφωνα με υπολογισμούς, πρέπει να βγουν περισσότεροι από 1.000 τόνοι χώματος για να αδειάσει εντελώς το μνημείο. Βεβαίως, οι ανασκαφείς έχουν ήδη εγκαταστήσει γι' αυτή τη δουλειά ταινιόδρομο που διευκολύνει το έργο τους. Αλλά χρειάζεται προσεκτικός έλεγχος των χωμάτων, γιατί μπορεί να κρύβουν τμήματα από τα ελλείποντα των γλυπτών.

Δείτε τις φωτογραφίες






Η νέα αποκάλυψη πάντως στο λόφο Καστά αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ γι' αυτή την ανασκαφή. Από την Κίνα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία βρίσκει κανείς αναρίθμητα άρθρα που βασίζονται στις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Δεν λείπουν βέβαια και οι εικασίες περί της ταυτότητας του νεκρού.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» υποστηρίζει ότι ο τάφος ανήκει είτε σε συγγενή είτε σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην αγγλόφωνη έκδοσή του το δίκτυο «France 24» σημειώνει: «Ο πυρετός ανεβαίνει, καθώς εντυπωσιακά αγάλματα ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο ελληνικό τάφο». Το θέμα απασχόλησε και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται πολύ κοντά στην αποκάλυψη του τάφου ενός μεγίστης σημασίας προσώπου, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

logiosermis.net με πληροφορίες απο Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top