Select Menu


Ως το νέο σύμμαχό της στο Ιράκ φαίνεται πως αναγνωρίζει τους Κούρδους η Δύση. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Αssociated Press, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προμηθεύσουν όπλα στους μαχητές του Ιρακινού Κουρδιστάν για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές στα πεδία των μαχών στο βόρειο Ιράκ, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γαλλίας ζήτησαν από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28» για να συζητήσουν μέτρα υποστήριξης των Κούρδων του Ιράκ.

Το αίτημα Ιταλίας και Γαλλίας έγινε δεκτό και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες, ώστε να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα ενισχυθούν οι Κούρδοι. Εν τω μεταξύ ο μεγαλύτερος σιίτικος συνασπισμός στο κοινοβούλιο του Ιράκ, μία ημέρα μετά την ομιλία του Νουρί Αλ Μαλίκι, πως θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στο Ιράκ, ανακοίνωσε πως προτείνει για πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Ο σιίτης Μαλίκι κατηγορείται για την πολιτική αποκλεισμού των σουνιτών που εφάρμοσε και είχε ως αποτέλεσμα των ενίσχυση των σουνιτών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», που επελαύνει στο βόρειο Ιράκ. Στόχος του Μαλίκι, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, ήταν να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία της χώρας ως επικεφαλής ενός συνασπισμού σιιτικών κομμάτων. Ωστόσο η απόφαση του εν λόγω συνασπισμού να προτείνει για πρωθυπουργός τον Χάιντερ Αλ Αμπάντι στέλνει στο περιθώριο τον Μαλίκι. Κατά της υποψηφιότητας Μαλίκι έχει ταχθεί και ο πρόεδρος της χώρας Φουάντ Μασούμ, κουρδικής καταγωγής.

Από την πλευρά του ο Μαλίκι κάνει λόγο για «παραβίαση του συντάγματος» και «πολιτικές σκοπιμότητες», ωστόσο φαίνεται πως έχει απομονωθεί πολιτικά, καθώς η πλειοψηφία φέρεται να επιθυμεί την δημιουργία ενός κοινού μετώπου της σιίτικης πλειοψηφίας, των Κούρδων και των μετριοπαθών σουνιτών ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές. Εξάλλου και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως «στηρίζουν απόλυτα» τον νέο πρόεδρο του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, αλλά και τον νέο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το Ιράκ έκανε ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός με τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού και κάλεσε για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ιρακινών πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων των τζιχαντιστών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν δίνουν μάχες στο έδαφος με τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα φέρονται να έχουν σημειώσει και κάποιες επιτυχίες στα πεδία των μαχών μετά από εβδομάδες υποχώρησης.

Από σήμερα, Δευτέρα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να προμηθεύουν τους Κούρδους και με όπλα με στόχο την ενίσχυσή τους στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ προμήθευαν όπλα μόνο την κυβέρνηση του Ιράκ, ωστόσο φαίνεται πως πλέον αναπτύσσουν μια νέα συμμαχία με το Ιρακινό Κουρδιστάν, την ημιαυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Προς τους Κούρδους του Ιράκ φαίνεται πως στρέφεται και η Ευρώπη. Η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ζήτησε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «28» για να συζητήσουν μέτρα υποστήριξης των Κούρδων του Ιράκ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι μιλώντας στην κρατική ιταλική τηλεόραση ανακοίνωσε την πρόθεση της Ιταλίας να υποστηρίξει τους Κούρδους του Ιράκ. «Δεν μιλώ για στρατιωτική επέμβαση αλλά για μια ενέργεια υποστήριξης του στρατού της ανεξάρτητης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη αναγκαιότητα» να σταματήσει η προέλαση των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους. «Πολλές χώρες κινητοποιούνται ήδη, όμως απαιτείται μια πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι είναι έτοιμη, μαζί με την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα του Ιράκ.

«Είναι οι μοναδικοί που μπορούν να υπερασπιστούν τους χριστιανούς, όμως δεν είναι πολλοί, περίπου 50.000, και διαθέτουν μόνο Καλάσνικοφ, σε ένα μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος 1000 χιλιομέτρων», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λάπο Πιστέλι, μετά την επιστροφή του από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σημειώνεται πως το Ιρακινό Κουρδιστάν επισκέφτηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επίσης ζήτησε από την Κάθριν Άστον να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των Κούρδων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όπλων.

Η ηγεσία των Κούρδων έχει διαμηνύσει πως στόχος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους και πως πλέον έχει έρθει η ώρα ώστε να αποφασίσει ο Κουρδικός λαός για το μέλλον του. Μάλιστα ο πρόεδρος της κουρδικής περιφέρειας είχε ζητήσει στις αρχές Ιουλίου τη έναρξη των προετοιμασιών για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Οι Κούρδοι μαχητές που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση του Ιράκ είχαν επισημάνει πως υπολείπονται των τζιχαντιστών σε στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» κατέλαβαν πολλές στρατιωτικές αποθήκες σε Ιράκ και Συρία με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ισχυρό οπλισμό.

rizopoulospost

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top