Select Menu

Ενώ η κοινότητα κρατά στάση ουδετερότητας και ακόμη και οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις, η κυβέρνηση "Εθνικής διαπραγμάτευσης" σπεύδει να ταυτιστεί με την κερδοσκοπική επίθεση κατα της Αργεντινής
Του ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ

Τους σκελετούς των πολιτικών εκβιασμών και της ιδεολογικής τρομοκρατίας, που χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στην πρώτη περίοδο της ελληνικής κρίσης (2010-2012) για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, ανέσυρε από το ντουλάπι η συγκυβέρνηση, με αφορμή την υποβάθμιση της Αργεντινής από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης της χώρας με δύο κερδοσκοπικά funds που διακρατούν κρατικά ομόλογα.



«Ευτυχώς που είχαμε τα Μνημόνια και δεν γίναμε Αργεντινή», αναφωνούν από την Πέμπτη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας υπέρμετρα τους τόνους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό μέλημα των δύο κυβερνητικών εταίρων, η δικαιολόγηση της μνημονιακής πολιτικής και της υποτέλειάς τους στις απαιτήσεις των δανειστών.

Το όλο σκηνικό που στήνουν από κοινού Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει σε εκείνη την ταραγμένη πολιτικά περίοδο που έζησε η πατρίδα μας κάτω από τους συνεχείς εκβιασμούς των κυβερνώντων, ότι «δεν θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα», προκειμένου να ψηφιστούν τα Μνημόνια.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, όμως, η κυβερνητική προπαγάνδα δεν επιχειρεί μόνο να υποστηρίξει πως αποφεύχθηκαν «σκηνές Αργεντινής» στη χώρα μας λόγω της πλήρους αποδοχής όλων των αξιώσεων των Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Στοχεύει ταυτόχρονα, μέσω της αναδρομικής και εκ των υστέρων «δικαιολόγησης» των όσων επιβλήθηκαν στη χώρα μας, στη διαμόρφωση του εδάφους για την αποδοχή των νέων μνημονιακών υποχρεώσεων που έρχονται από το φθινόπωρο.

Ηδη η BlackRock αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το Γραφείο Παρακολούθησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή κάνει λόγο για πιθανότητα ενός τρίτου δανείου και ακόμα ενός Μνημονίου, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ουσιαστικά προανήγγειλε νέα μέτρα, λέγοντας ότι «το πολύ δημοσιονομικό ξύλο το φάγαμε, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα». Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και το μήνυμα της Κομισιόν, ότι «οι έλεγχοι της τρόικας δεν αλλάζουν περιεχόμενο» όπου και αν γίνονται.

Σ' αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Αργεντινής ότι ευθύνεται για τα δεινά του λαού της συγκεκριμένης χώρας, υπονοώντας ότι είναι «καταστροφική» επιλογή για μια κυβέρνηση να προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως η στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους.

Η γαλαζοπράσινη κυβέρνηση, για να εμφανίζεται και πιο «πειστική», επικαλείται τις συνθήκες που επικράτησαν προ δεκαετίας σε κατάσταση ασύντακτης χρεοκοπίας και τις εμφανίζει ως επικρατούσες και σήμερα στην Αργεντινή, για να φτιάξει ένα δράκο που θα δικαιολογεί το παραμύθι της. «Παράδειγμα προς αποφυγήν» χαρακτήρισαν τα γαλάζια στελέχη τη λατινοαμερικάνικη χώρα, ισχυριζόμενα ότι «δεκατρία χρόνια τώρα η Αργεντινή δεν έχει σηκώσει κεφάλι και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», περιγράφοντας ένα σκηνικό χάους, με «θηριώδη πληθωρισμό, ανεργία, δραματική μείωση των αποθεματικών, λεηλασίες, εγκληματικότητα» και σ' αυτό το σκηνικό χάους τα κυβερνητικά στελέχη συμπεριλαμβάνουν και τις «...διαδηλώσεις»!

Την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. «κόβει», ο πράσινος εταίρος της συγκυβέρνησης «ράβει» το πουλόβερ της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και επεκτείνει την επιχειρηματολογία τού «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», σημειώνοντας ότι «το 2001 η χρεοκοπία της Αργεντινής δημιούργησε τραγικές καταστάσεις και δεκατρία χρόνια μετά δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει, είναι αιχμάλωτη μερικών κερδοσκοπικών funds», προσθέτοντας ότι το επισημαίνει «για να καταλάβουμε τι γλιτώσαμε στην Ελλάδα με την τακτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ», επιμένοντας να εμφανίζει ως επιτυχία το καταστροφικό, για την ελληνική οικονομία, PSI του 2012, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έμεινε μόνο για τρεις μέρες σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», με προστατευμένες τις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο της «σιγουριάς» και της «ηρεμίας» του αργού θανάτου, στον οποίο έχει υποβληθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα μιας πολιτικής δύναμης που θα βάλει σε περιπέτειες και αβεβαιότητες τη χώρα και τους πολίτες.

Στο στόχαστρο του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για τη φράση του «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι «όποιος προτρέπει σε μονομερείς ενέργειες χωρίς να υπολογίζει το κόστος, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις παρόμοιες με της Αργεντινής».

Την ίδια στιγμή, για να αποδομήσουν την «κυβερνησιμότητα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λόγο για «αργεντινολόγους, που ανάλογα με τη συνιστώσα στην οποία ανήκουν έχουν τη δική τους εκδοχή» για τα τεκταινόμενα στην Αργεντινή.

Ωστόσο, εκτός από τη «στοχοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ βάλλει επίσης με μένος και κατά των «πλατειών» και του κινήματος των «αγανακτισμένων» το καλοκαίρι του 2011, στα οποία αναδείχτηκαν και κυριάρχησαν ως επί το πλείστον συνθήματα όπως «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», «κάτω το Μνημόνιο, να φύγει η τρόικα και η κυβέρνηση».

Ολα αυτά προϊδεάζουν για το κλίμα πόλωσης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εν όψει και της φθινοπωρινής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς αναμένεται να αναλάβει νέες μνημονιακές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top