
Περισσότερους από 20.000 ανθρώπους ενδέχεται να πλήξει η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να σταματήσει τη μετάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιδημία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο ως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 1.552.
Η κλίμακα της επιδημίας του ιού Έμπολα δεν είναι γνωστή σε όλη της την έκταση, καθώς οικογένειες κρύβουν οικείους τους που έχουν μολυνθεί μέσα σε σπίτια, ενώ υπάρχουν «σκιώδεις ζώνες» στις οποίες το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να φτάσει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους, ανέφερε ο ΠΟΥ. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, όπου το στίγμα και η κοινωνική απόρριψη λόγω του Έμπολα αποτελούν γενικευμένο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα ορισμένοι στη δυτική Αφρική συνεχίζουν να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πτέρυγες απομόνωσης των ασθενών στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι επώασης του Έμπολα, τονίζει ο ΠΟΥ.
Επιπλέον, οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας,. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να χειριστούν τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο διαγνωστικά όσο και νοσηλευτικά.
Εξάλλου πολυάριθμα ιατρικά κέντρα και κλινικές έχουν κλείσει στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία διότι το ιατρικό προσωπικό τράπηκε σε φυγή, εξαιτίας του φόβου ότι θα προσβληθεί από τον Έμπολα. Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την Μονρόβια, αλλά και σε άλλες περιοχές, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Αμέσως μόλις ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις για ασθενείς του Έμπολα κατακλύζονται με ασθενείς, κάτι το οποίο σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.
«Αυτός ο οδικός χάρτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι σε πολλές περιοχές έντονης μετάδοσης ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι διπλάσιος μέχρι τετραπλάσιος απ' αυτόν που αναφέρεται αυτή τη στιγμή. Λαμβάνει υπόψη ότι τα κρούσματα της νόσου του ιού Έμπολα μπορεί να υπερβούν τις 20.000» ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση των κρουσμάτων του Έμπολα μέσα σε τρεις μήνες και εξηγεί πως χρειάζεται 490 εκατ. δολάρια (371 εκατ. ευρώ).
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του Έμπολα, η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, αναφέρθηκε στις 24 Αυγούστου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΟΥ.
«Πάνω από 40% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σημειώθηκαν στη διάρκεια των 21 τελευταίων ημερών και επικεντρώνονται σε μερικές τοποθεσίες» προσθέτει ο ΠΟΥ.
Η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%, το οποίο ποικίλει από 42% στη Σιέρα Λεόνε ως 65% στη Γουινέα.
Ένα ευρύτερο σχέδιο του ΟΗΕ θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ακόμη ο ΠΟΥ.
Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τομ Φρίντεν δήλωσε την Τετάρτη πως «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Θα ήθελα να μην πρέπει να το πω αυτό, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί».
«Ποτέ ο κόσμος δεν έχει δει μια επιδημία του Έμπολα όπως αυτή εδώ. Συνεπώς όχι μόνον οι απολογισμοί είναι αυξημένοι, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ' αυτά που διαγιγνώσκονται ή επισημαίνονται» προειδοποίησε.
Το CDC προσφέρει τεχνική βοήθεια στις υπηρεσίες υγείας των αφρικανικών χωρών που πλήττονται από την επιδημία.
geopolitics.com.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.