Select Menu


Ο μη κυβερνητικός οργανισμός τονίζει ότι το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επιτρέπει την υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης.

Με επιστολές προς τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF θέτει επιτακτικά την κρίσιμη περιβαλλοντική διάσταση των πολιτικών και μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η επιστολή υπογράφεται από τον Τόνι Λονγκ, Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, και τον Δημήτρη Καραβέλλα, Διευθυντή του WWF Ελλάς.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός αναφέρει στην επιστολή του ότι «Από το 2010, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής απώλειας πολιτικών και νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής συνολικά».

«Η σαρωτική κατάργηση της νομοθεσίας για το περιβάλλον, η εντεινόμενη ανασφάλεια δικαίου, η αδιαφάνεια σε σχέση με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος των μέτρων λιτότητας, η συνεχής αποδυνάμωση των ήδη αδύναμων μηχανισμών και υπηρεσιών περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου, και η απουσία συνεκτικού πλαισίου για μια ζωντανή οικονομία, είναι το ανυπολόγιστο κόστος των μέτρων που έχουν επιβληθεί έως σήμερα», σημειώνεται στην εισαγωγή της επιστολής.

Όπως υποστηρίζει η WWF, με νομιμοποιητικό πρόσχημα την κρίση, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που υποβαθμίζουν διαρκώς το περιβάλλον.

Η μη κυβερνητική οργάνωση επικαλείται παραδείγματα, όπως η υποβάθμιση των καθεστώτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και διατήρησης προστατευόμενων φυσικών βιοτόπων, ο αποχαρακτηρισμός οικολογικά πολύτιμων δασικών και παράκτιων εκτάσεων, η νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών και η ιδιωτικοποίηση οικολογικά σημαντικών και νομικά προστατευόμενων περιοχών.

Επιπλέον, η WWF αναφέρει ότι υπάρχει συνεχής άρνηση του κράτους να εισπράξει τα πρόστιμα για την ανέγερση αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη και σε δασική γη, ενώ έχει γίνει αναθεώρηση του πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να επιτραπεί η ταχεία έγκριση μεγάλων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, σε αντίθεση με τους ειδικούς ή τοπικούς κανόνες χρήσεων γης και προστασίας της φύσης.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός τονίζει ότι το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επιτρέπει την υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης, προκρίνοντας ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στην κατασκευή μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, ένα μοντέλο που σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, έχει αποδειχθεί περιβαλλοντικά καταστροφικό και οικονομικά μη βιώσιμο.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Τρόικα δεν μπορούν να παρακολουθούν δήθεν ανήμποροι, την ώρα που η ραχοκοκαλιά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα αποσαθρώνεται», σημειώνει ο Τόνι Λονγκ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

«Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, με τις ευλογίες του ΔΝΤ,της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, συμπληρώνοντας ότι: «Αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν το βασικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το φυσικό μας περιβάλλον, και μας οδηγούν σε μία πολύ βαθύτερη κρίση. Καλούμε την Τρόικα και την Κυβέρνηση να αναγνωρίσουν την ανησυχητική τάση της περιβαλλοντικής οπισθοδρόμησης και να μην υπονομεύουν την τόσο απαραίτητη στροφή προς μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία».

http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top