To Καραβάνι της Αφθονίας άνοιξε τραπέζι στο Καλαμόκαστρο
Το Καραβάνι της Αφθονίας του δήμου Μπαϊράμπασά, που βγήκε στα Βαλκάνια για να στήσει γέφυρες φιλίας και αδερφοσύνης, ήρθε και πάλι στην περιοχή μας. Στο τραπέζι που έστησε στο χωριό Καλαμόκαστρο, μετείχαν περίπου 2.500 καρδιακοί φίλοι. Το ιφτάρ σφραγίστηκε από τα λόγια του μουφτή Ιμπραήμ Σερίφ που είπε : ¨Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από την Ανατολία, μακάρι και η Ανατολία να είναι ευχαριστημένη από την Ρούμελη. Ο Αλλάχ να μην διαταράξει την ενότητα μας. Ο Αλλάχ αιώνια να μην μας αφήσει χωρίς μητέρα πατρίδα και πίστη¨.
Στο ιφτάρ που οργανώθηκε στις 22/7/2014 μετείχαν ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και εργαζόμενοι του προξενείου, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο διευθυντής της νομαρχιακής διεύθυνσης Υγείας του Κιρκλαρελί, ο συντονιστής του Καραβανιού της Αφθονίας Μουσταφά Χατιπλέρ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος των θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών δυτικής Θράκης Αχμέτ Αρίφ, ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν και περίπου 2.500 ομογενείς.
Στο ιφτάρ που οργανώθηκε στις 22/7/2014 μετείχαν ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και εργαζόμενοι του προξενείου, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο διευθυντής της νομαρχιακής διεύθυνσης Υγείας του Κιρκλαρελί, ο συντονιστής του Καραβανιού της Αφθονίας Μουσταφά Χατιπλέρ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος των θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών δυτικής Θράκης Αχμέτ Αρίφ, ο Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν και περίπου 2.500 ομογενείς.
Το πρόγραμμα άρχισε με ανάγνωση Κορανίου. Μετά από το εζάν, το ιφτάρ άνοιξε για όλους. Πριν από τις ομιλίες των επισήμων, έγινε προσευχή για την καταπίεση που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστινίους της Γάζας.
Στις ομιλίες των επισήμων ο συντονιστής του Καραβανιού της Αφθονίας Μουσταφά Χατιπλέρ, ευχαρίστησε τον κόσμο του Καλαμόκαστρου που μοιράστηκε μαζί τους το τραπέζι του ιφτάρ.
Ο Χατιπλέρ δήλωσε : ¨Δέκα χρόνια τώρα, στην περιοχή των Βαλκανίων, διανύουμε ετησίως περίπου 20.000 χιλιόμετρα, ταξιδεύουμε με μια ομάδα 90-100 ατόμων και μοιραζόμαστε το ιφτάρ με πολύτιμους φίλους σαν και εσάς. Αυτό δεν είναι μια επιτυχία ή ικανότητα που πηγάζει από εμάς, αλλά μια τιμή που μας έκανε ο Δημιουργός, ενώ σε αυτή την επιτυχία το μεγαλύτερο μερίδιο είναι το δικό σας. Ευχαριστώ τον εκλεγμένο μας μουφτή, τον κύριο Αχμέτ και τον δήμαρχο Πετρίδη που κατέβαλαν προσπάθειες για να γίνει εδώ το πρόγραμμα.
Ο Πετρίδης απόψε θέλησε να είναι μαζί μας, μάλιστα ανέφερε πως νιώθει τον ίδιο πόνο με εμάς για την Παλαιστίνη και έστειλε τους χαιρετισμούς του. Μάλιστα όπως λέει και ένα ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, ανέφερε πως ¨η μια μου πλευρά βρίσκεται μαζί σας¨ αλλά δεν θα μπορέσω να μετάσχω λόγω μιας συνόδου της Ένωσης Δήμων Ελλάδας¨.
Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ είπε πως το Καραβάνι της Αφθονίας δέκα χρόνια τώρα γυρνά στα Βαλκάνια, και ευχαρίστησε για αυτό τον δήμο του Μπαϊράμπασά.
Ο Σερίφ είπε : ¨Εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Μουσταφά Χατιπλέρ. Δέκα χρόνια τώρα έρχονται εδώ, ποτέ δεν μας απογοήτευσαν και έγιναν ένα μαζί μας. Όταν πριν από δύο μήνες συναντήθηκα με τον πολύ πολύτιμο αδερφό μου Μουσταφά Χατιπλέρ μου είπε «Χότζα μου που κρίνετε κατάλληλο να κάνουμε ιφτάρ φέτος ;» . Εγώ του είπα πως το Καλαμόκαστρο θα ήταν κατάλληλο, αλλά ότι πρώτα θα έπρεπε να μιλήσουμε με τον κόσμο του χωριού. Μας είπαν να κάνουμε ιφτάρ όπου κρίνουμε σκόπιμο. Τον ευχαριστώ εγκάρδια λοιπόν που ακούγοντας τα λόγια μου έφερε απόψε μέχρι εδώ το καραβάνι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον κόσμο του Καλαμόκαστρου. Ευχαριστώ όλον τον κόσμο του Καλαμόκαστρου. Για ποιο λόγο ;
Ο κόσμος του Καλαμόκαστρου δικαιούνταν αυτήν εδώ την ομορφιά. Ξέρετε πως ως αιρετή μουφτεία Κομοτηνής έχουμε φροντιστήρια Κορανίου για ενήλικες γυναίκες. Εμείς τα βάζουμε αυτά να διαγωνιστούνε μεταξύ τους. Στην Κομοτηνή έχουμε 2 και στα χωριά 24, συνολικά δηλαδή 26 φροντιστήρια. Στον μεταξύ τους διαγωνισμό λοιπόν, το Καλαμόκαστρο βγήκε πρώτο. Στο Καλαμόκαστρο έχω συγγενείς. Εμείς ως Ιτέα (σχ. μεταφρ : το χωριό από το οποίο κατάγεται) είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχία του Καλαμόκαστρου.
Φέτος είπαν να γιορτάσουν την πρωτιά τους και πρότεινα ηθική και υλική βοήθεια. Δεν θέλησαν από μένα ούτε ηθική ούτε υλική βοήθεια και έκαναν ένα τέτοιο εορτασμό που φιλοξένησαν δύο χιλιάδες άτομα. Τους το πρότεινα αυτό επειδή πίστεψα στις ικανότητες τους και έμειναν πολύ ευχαριστημένοι. Αυτή την ομορφιά την δικαιούνταν.
Στον αδερφό μου τον Μουσταφά Χατιπλέρ είπα το εξής : Εάν γεμίσουμε αυτά τα τραπέζια, την επόμενη χρονιά θα γίνει ιφτάρ εκεί που θα πω εγώ ; Μου είπε πως αν οι συνθήκες είναι ίδιες θα γίνει. Και το ανακοινώνω από εδώ. Για την επόμενη χρονιά το κομβόι αυτό ζητάνε τα χωριά Μεγάλο Δουκάτο και Αμάραντα.
Ευχαριστώ όλους τους μετέχοντες αυτό το βράδυ. Εμείς αποτελούμε ένα. Πραγματικά και ως Βαλκάνια και ως Ανατολία είμαστε ένα…
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από την Ανατολία, μακάρι και η Ανατολία να είναι ευχαριστημένη από την Ρούμελη. Ο Αλλάχ να μην διαταράξει την ενότητα μας. Ο Αλλάχ αιώνια να μην μας αφήσει χωρίς μητέρα πατρίδα και πίστη¨
Ο πρόεδρος του DEB Mουσταφά Αλή Τσαβούς εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τον συντονιστή του προγράμματος τον Μουσταφά Χατιπλέρ.
Ο Αλή Τσαβούς κοινοποίησε τις απόψεις του λέγοντας : ¨Εμείς βρισκόμαστε εδώ. Με τον πολιτισμό μας, την ταυτότητα μας, ζούμε εδώ με το κάθε τι μας για αιώνες. Εσείς χωρίς εμάς και εμείς χωρίς εσάς δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Ανοίξαμε τις πύλες της καρδιάς μας. Στον μήνα του ιερού Ραμαζανιού σας περιμένουμε. Μακάρι πάντα να βρισκόμαστε.
Πολύτιμοι φίλοι. Από εδώ καταγγέλλω την βαναυσότητα σε βάρος των μουσουλμάνων αδερφών στην Παλαιστίνη. Σας περιμένω όλους στις εκδηλώσεις μνήμης του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ που θα γίνουν στις 24 Ιουλίου. Γιατί αυτός ήταν ένας ηγέτης για εμάς και έδωσε και την ζωή του. Και εσείς χωρίστε μια μέρα για αυτό¨.
Ο Γκιοκχάν Μπαλέκογλου-αντιδήμαρχος του δήμου Μπαϊράμπασά, είπε πως ο δήμος τους έχει 300 χιλιάδες πληθυσμό, εκ των οποίων το 40% είναι ομογενείς που μετανάστευσαν από τα Βαλκάνια.
Ο Μπαλέκογλου εξέφρασε τις απόψεις του λέγοντας : ¨Για αυτό τον λόγο και εξαιτίας της ενότητας που είχαμε με τα Βαλκάνια στο παρελθόν και της κληρονομιάς που άφησαν οι Οθωμανοί, σκεφτήκαμε να στήσουμε σχέδια σχετικά με τα Βαλκάνια. Αρχίσαμε το Καραβάνι της Αφθονίας πριν από δέκα χρόνια. Το κομβόι μας που δέκα χρόνια τώρα παίρνει τους δρόμους με το σύνθημα ¨Η αδερφοσύνη σύνορα δεν γνωρίζει¨, επιδιώκει να εδραιώσει την γέφυρα αδερφοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα Βαλκάνια…….¨
……………
Ο πρόξενος της Τ.C. στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, εξέφρασε καταρχήν συγχαρητήρια στον μουφτή για το ιφτάρ, γιατί όπως είπε ήταν δική του επιλογή, ενώ συνεχάρη και τις γυναίκες του χωριού που βγήκαν πρώτες στον διαγωνισμό των μαθημάτων Κορανίου.
Ο Σενέρ στην συνέχεια της ομιλίας του, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο κομβόι και τον κόσμο του χωριού. Ανέφερε πως οι μουσουλμάνοι στην Γάζα, οι Τουρκμένοι στο Ιράκ και οι Τούρκοι στο Ανατολικό Τουρκιστάν της Κίνας υπόκεινται σε βαναυσότητες.
Μετά από τις ομιλίες που έγιναν, η βραδιά πέρασε στο πολιτιστικό τμήμα. Συνοδεία ύμνων έγινε και η επίδειξη περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Η βραδιά έληξε με παραδοσιακή μουσική.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος προσφέρθηκαν παραδοσιακές τουρκικές γεύσεις, όπως σερμπέτι, μαλλί της γριάς και ματζούνι.
Το Καραβάνι της Αφθονίας για μια ακόμη φορά σε μέρα του ευλογημένου Ραμαζανιού, κατέκτησε τις καρδιές. Έδειξε πόσο θερμές και άφθαρτες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα Βαλκάνια και στην Τουρκία. Απέδειξε ότι τα σύνορα δεν μπόρεσαν να χωρίσουν ανθρώπους που στο παρελθόν ζούσαν μαζί.
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί 22/7/2014
Σχ : Οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς σχετικά με τους στόχους αυτού του καραβανιού. Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.