Select Menu


Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ασχοληθεί επισταμένως με το Μεσανατολικό για να γνωρίζει ότι η αδιαλλαξία του Ισραήλ πηγάζει από τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ που κάθε χρόνο δαπανούν εκατομμύρια σε βοήθεια προς τη χώρα που αναγνωρίζουν ως θεματοφύλακα των συμφερόντων τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αφού και η έννοια της "εβραϊκής διασποράς" στις μέρες μας είναι συνυφασμένη με τις ΗΠΑ. 

Όσα και ν'ακούγονται για την παντοδυναμία του εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ και την επιρροή που ασκεί στην Ουάσινγκτον, όσοι γνωρίζουν τα αμερικανικά πράγματα καλά, βεβαιώνουν πως οι αμερικανικές κυβερνήσεις λογοδοτούν πρωτίστως στους Αμερικανούς πολίτες και είναι η κοινή γνώμη ο ρυθμιστής των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ η οποία μέχρι σήμερα ήταν αναφανδόν υπέρ της καλλιέργειας και της διατήρησης αυτών των στενών σχέσεων, αφού οι Παλαιστίνιοι είχαν καταγραφεί στη συνείδησή των Αμερικανών αποκλειστικά ως "τρομοκράτες".

Όμως αυτό για πρώτη φορά αλλάζει. Μπορεί και αυτή η σύρραξη να ξεκίνησε με τον τρόπο που ξεκινάνε όλες οι συρράξεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ένα μάλλον τυχαίο γεγονός αποδείχτηκε καταλυτικό στο να καταγραφούν τα πρώτα σοβαρά σημάδια μεταστροφής της κοινής γνώμης υπέρ των Παλαιστινίων. Μετά την δολοφονία του νεαρού Μοχάμεντ Αμπού Κντείρ από Ισραηλινούς (ως απάντηση στην δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών) η Ισραηλινή Αστυνομία είχε τη φαεινή ιδέα να συλλάβει και να κακοποιήσει τον δεκαπεντάχρονο ξάδελφό του Ταρίκ Αμπού Κντείρ που όμως είναι Αμερικανός που ζει στην Ταμπά των ΗΠΑ και βρισκόταν στη Μέση Ανατολή για διακοπές.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ δημιουργούν τεράστιο θόρυβο κάθε φορά που κάποιος αμερικανός πολίτης και δη νεαρής ηλικίας πέφτει θύμα της διένεξης στη Μέση Ανατολή και έτσι έδωσαν πολύ μεγάλη διάσταση στις δηλώσεις της μητέρας του Ταρίκ, Σούχα η οποία δήλωσε στο BBC: "Οι Παλαιστίνιοι ζουν έτσι κάθε μέρα και σκέφτονται ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν, όμως για μας τους Αμερικανούς κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο, δεν είναι καν ανθρώπινο". 

Έχουν περάσει κοντά τρεις εβδομάδες από τη μέρα που η απαγωγή του Αμπού Κντείρ οδήγησε στην κλιμάκωση της βίας και τη στρατιωτική εμπλοκή και τα αμερικανικά ΜΜΕ με έναν ασυνήθιστο τρόπο στέκονται για πρώτη φορά δίπλα στους Παλαιστίνιους. Όταν οι όλμοι έπεσαν στην παραλία της Γάζας σκοτώνοντας τέσσερα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο με δημοσιογράφους, το NBC News μετέδωσε μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε "Φάνηκε λες και οι όλμοι είχαν βάλει στόχο τα παιδιά". Στη συνέχεια όταν κατά τη χερσαία επέλαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα δέχτηκε επίθεση το νοσοκομείο Σίφα, το NBC έκανε μετάδοση του ρεπορτάζ δίπλα από το κρεβάτι ενός άντρα που έχασε είκοσι μέλη της οικογένειάς του. Το AP μετέδωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να παρέχονται πρώτες βοήθειες κάτω από τις συνθήκες που δημιουργεί η επίθεση του ισραηλινού στρατού. Τέτοιες εικόνες και ρεπορτάζ μεταδίδονται για πρώτη φορά από τα αμερικανικά ΜΜΕ και δεν σταματάει εδώ.

Τα social media γέμισαν με την εικόνα του νεκρού ρεπόρτερ (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές) με την τυπωμένη λέξη "ΤΥΠΟΣ" (PRESS) πάνω στο στήθος του γεμάτη αίματα, ενώ ο ρεπόρτερ του Γκάρντιαν, Πήτερ Μπωμόν έγραψε στο τουίτερ το Σάββατο που μας πέρασε "Είδα έναν άντρα να βάζει σε μια σακούλα σκουπιδιών ό,τι είχε απομείνει από το σώμα του δίχρονου γιου του". Το τουίτ αυτό έγινε ρητουίτ πάνω από 3.400 φορές.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε σαφές ότι το Ισραήλ έχανε τον πόλεμο τον εντυπώσεων στα αμερικανικά ΜΜΕ σε βαθμό που ο πρωθυπουργός του Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε άλλη μια εξωφρενική δήλωση. Παραπονούμενος ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί "τα τηλεοπτικώς ελκυστικά πτώματα των Παλαιστινίων" για να σπρώξει την ατζέντα της. Το ενδεχόμενο να μην παράγει η κυβέρνησή του πτώματα ούτε που του περνάει, προφανώς, από το μυαλό.

Έτσι λοιπόν, αυτή τη φορά, η ιστορία της σύρραξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων ξεδιπλώνεται λίγο διαφορετικά στα αμερικανικά ΜΜΕ. Καταλυτικό ρόλο σ'αυτό έχουν παίξει τα social media και το ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχει αλλάξει δραματικά, με κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των Μουσουλμάνων που ζουν πλέον εκεί, ενώ πληθαίνει και ο αριθμός των Αμερικανών παλαιστινιακής καταγωγής που έχουν κάποια άμεση σχέση με την περιοχή των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Είναι σαφές ότι όλα αυτά δύσκολα θα επηρεάσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ επί της ουσίας. 

Οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες, με αναγνωρισμένο και εμπεδωμένο το αμοιβαίο όφελος. Όμως πλέον είναι δύσκολο για τον "μέσο Αμερικανό" να θεωρεί εξ ορισμού ως τρομοκράτη κάθε Παλαιστίνιο. Απόδειξη ότι απολιτίκ διάσημοι όπως οι Ριάνα τουίταραν μηνύματα υποστήριξης στην Παλαιστίνη τα οποία διέγραψαν μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν από θαυμαστές τους.

Για πρώτη φορά η αμερικανική κοινή γνώμη συνειδητοποιεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν υπό ακραίες συνθήκες. 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top