Select Menu


Η υπομονή της Μόσχας δεν μπορεί και δεν είναι ανεξάντλητη, σχολίασε υψηλόβαθμη πηγή του Κρεμλίνου, αναφερόμενη στις επαναλαμβανόμενες ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εδάφους, οι οποίες στοίχισαν χθες το θάνατο ενός 47χρονου κατοίκου, πατέρα τεσσάρων παιδιών.
Σύμφωνα με τη σημερινή εφημερίδα «Κομερσάντ», «λόγος γίνεται όχι για κάποια μεγάλου μεγέθους ενέργεια, αλλά αποκλειστικά για στοχευμένα μεμονωμένα χτυπήματα, από όπου εκτοξεύονται πυρά εναντίον του ρωσικού εδάφους».

Τα «απαντητικά χτυπήματα ακριβείας» ίσως συμβάλουν στην «αποκλιμάκωση» της έντασης και λειτουργήσουν εκτονωτικά, ελπίζουν στο Κρεμλίνο, διαπιστώνοντας με ανησυχία ότι η ηγεσία του Κιέβου και προσωπικά ο πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο έχουν ξεχάσει πλέον κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός. «Ήταν ένα πρόσχημα για ανασύνταξη των ουκρανικών δυνάμεων, που δεν μπορούν από τον Απρίλιο να καθυποτάξουν την αντίστασή μας», λένε οι ηγέτες των εξεγερμένων ρωσόφωνων, οι οποίοι εξαρχής αντιμετώπισαν με πλήρη επιφύλαξη τις υποσχέσεις και το «ειρηνευτικό», λεγόμενο, σχέδιο Ποροσένκο, το οποίο ετοιμάστηκε μάλλον για τους θεατές των εξελίξεων από το εξωτερικό, παρά για τους δυστυχείς κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.

«Γνωρίζουμε επακριβώς από πού προέρχονται τα πυρά», είπε η ίδια πηγή, η οποία μοιάζει να συνεχίζει έναν «εσωτερικό διάλογο» στη ρωσική πλευρά. Λίγο πριν από το Κρεμλίνο την ιδέα ότι είναι απαραίτητη μια «απάντηση ακριβείας» είχε υιοθετήσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής Γεβγκένι Μπουσμίν, ο οποίος εκπροσωπεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την Περιφέρεια του Ροστόφ, που δέχεται και το μεγαλύτερο κύμα της πίεσης από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και τα περισσότερα βλήματα ή θραύσματά τους, που πέφτουν σε ρωσικό έδαφος.

«Τα συστήματα ακριβείας είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να ανασχέσουμε τα χτυπήματα από ουκρανικής πλευράς και να δοθεί το σωστό μήνυμα στην ουκρανική ηγεσία, που δείχνει να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα», είχε πει ο Ρώσος αξιωματούχος. Παρά τη δυσχερή θέση, στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία 24ωρα, οι επικεφαλής των ανταρτών, τόσο ο στρατιωτικός διοικητής Ίγκορ Στρελκόφ, όσο και ο λεγόμενος «λαϊκός κυβερνήτης του Ντονμπάς» Πάβελ Γκούμπαρεφ, συνέπεσαν στις εκτιμήσεις τους ότι οι ουκρανικές προβοκάτσιες έχουν ένα και μόνο σκοπό: να εμπλέξουν ενεργά στην αντιπαράθεση τη Ρωσική Ομοσπονδία και να παρασύρουν την ηγεσία του Κρεμλίνου στη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ευθέως σε ουκρανικό έδαφος.

Μια τέτοια εξέλιξη, κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών και προφανώς του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έδινε ισχυρά επιχειρήματα στους επικριτές της Ρωσίας, που δεν θέλουν να βλέπουν παρά μόνο μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και όχι την πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνει την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κατοίκων της ανατολικής χώρας από μια αμφιλεγόμενης νομιμότητας εξουσία στο Κίεβο, που συν τοις άλλοις έβαψε πλέον τα χέρια της με το αίμα εκατοντάδων αθώων, αμάχων, αλλά και απλών στρατιωτών, που σκοτώνονται από τη μια και την άλλη πλευρά των χαρακωμάτων σε έναν ανούσιο και εγκληματικό εμφύλιο.

Το δίκαιο του αγώνα των ενόπλων ρωσόφωνων εναντίον μιας ανοιχτά φιλοναζιστικής ηγεσίας, που επιβάλλει μέτρα εθνοκάθαρσης και προωθεί όχι το διάλογο και την ομοσπονδιοποίηση - τελευταία ελπίδα συνεννόησης των αντικρουόμενων ρευμάτων στην ουκρανική κοινωνία - αλλά την καθυπόταξη κάποιων περιφερειών στις άλλες, συμμερίζονται όλο και περισσότεροι ομοϊδεάτες και συμπατριώτες τους από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και από το εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν μεταβεί στην περιοχή για να συνδράμουν το ένοπλο κίνημα της Ανατολικής Ουκρανίας, συγκαταλέγονται πλέον και Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του newsbomb.gr

Οι περισσότεροι είναι ομογενείς, που κατάγονται από τις περιοχές του Ντονμπάς, Έλληνες, δηλαδή, της Αζοφικής θάλασσας, που έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με τα εδάφη αυτά από την εποχή της αρχαιότητας. Όπως μας είπαν στις πρώτες δυσχερείς επικοινωνίες μας δεν μπορούσαν να βλέπουν το ξεκλήρισμα συγγενών και φίλων τους και εγκατέλειψαν τη ζωή, που είχαν στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μετά τη μετανάστευσή τους από τη διαλυμένη Σοβιετική Ένωση και τώρα έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη «διεθνή μπριγάδα» της πολιτοφυλακής του Ντονιέτσκ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τον αγώνα για κατοχύρωση της αυτοδιάθεσής τους.

Το newsbomb.gr και η στήλη μας δεσμεύονται έναντι των αναγνωστών μας ότι θα καλύψουμε πλήρως αυτή την «ελληνική» διάσταση του αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας, η οποία είναι προφανές ότι προκαλεί μεγάλη αμηχανία στο υπουργείο των Εξωτερικών μας και την κυβέρνηση, αλλά και την ΕΕ, που γέννησε έναν εφιάλτη με τις άθλιες αποφάσεις των ηγετικών στελεχών της, προδίδοντας όχι μόνο τις διακηρυγμένες αξίες της, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντα της Ευρώπης, υποτάσσοντάς της στους χαοτικούς σχεδιασμούς επιβίωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα ήταν εξαιρετικά ανέντιμο έναντι αυτών των ανθρώπων και των ομογενών, που ζουν μαζί με τους προγόνους τους στα ίδια χώματα επί αιώνες, αν όχι χιλιετίες, αν παριστάναμε ότι δεν υπάρχουν και δεν έχουν λόγο για την τύχη τους και τις εξελίξεις στον τόπο, που τους γέννησε και φιλοξενεί τους τάφους των γονιών τους…

newsbomb

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top