Select Menu


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης Χαγιάτι Μπασντάγκτ επιδεικνύει τις χειροπέδες του στα τουρκικά ΜΜΕ μετά τη χθεσινή σύλληψή του από τις Αρχές.

Δεκάδες αστυνομικοί και υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της τουρκικής αστυνομίας συνελήφθησαν χθες με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της παράνομης παρακολούθησης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του στενού του κύκλου.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε 22 επαρχίες της τουρκικής επικράτειας, συλλαμβάνοντας και αστυνομικούς οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που έπληξε την κυβέρνηση Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο και οδήγησε στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών.

Πρόφαση, μια οργάνωση

Οπως σχολίασε ο αρμόδιος εισαγγελέας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δημιουργία μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης για τη σύλληψη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της «Σελάμ Τεβχίντ», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του Ερντογάν, των υπουργών της κυβέρνησης και του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Η εντολή δόθηκε για τη σύλληψη των 76 αστυνομικών που ερευνούσαν την τρομοκρατική αυτή οργάνωση», δήλωσε ο εισαγγελέας Χαντί Σαλίχογλου με γραπτή ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον Σαλίχογλου, η υπόθεση «Σελάμ Τεβχίντ», στην οποία φέρονταν ως αναμεμειγμένα 251 άτομα, εγκαταλείφθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ύστερα από τρία χρόνια ερευνών και την παρακολούθηση 2.280 ατόμων. Από τα 76 άτομα που συνελήφθησαν, 52 βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση.

Παρόμοια εντολή σύλληψης δόθηκε για ακόμη 39 υπόπτους, από τους οποίους 15 μέχρι τώρα βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση για την παράνομη παρακολούθηση περίπου 250 ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δικαστές, δημοσιογράφοι και ανώτερα διοικητικά στελέχη, με την πρόφαση ότι αποτελούσαν μέλη μιας παράνομης οργάνωσης. Στη σχετική ανακοίνωση, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για την ίδια οργάνωση με την επωνυμία «Σελάμ Τεβχίντ». Ο πρώην αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Κωνσταντινούπολης, Γιουρτ Αταγιούν, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, τόνισε ότι το γεγονός αποτελεί μια ξεκάθαρα πολιτική κίνηση.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την επιχείρηση σύλληψης των αξιωματικών της αστυνομίας ως μια προσπάθεια στοχοποίησης της παράλληλης δομής που αναπτύσσεται μέσα στο τουρκικό κράτος. Ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως τον όρο αυτό για να χαρακτηρίσει τα μέλη της αστυνομίας, των δικαστηρίων και άλλων ιδρυμάτων που υποστηρίζουν το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η σύλληψη των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

REUTERS, Καθημερινή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top