Select Menu



Η ελληνική κρίση μπήκε στο στόμα όλου του κόσμου. Έγινε αφορμή για να γραφτούν βιβλία, να εξαχθούν συμπεράσματα, να γίνουν οικονομικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Τώρα έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων.

Η ταινία έχει τίτλο «Δείπνο για Λίγους». Δημιουργός της ο κάτοχος βραβείου Emmy, Νάσος Βακάλης, ο οποίος εργάζεται στην Dreamworks και συνεργάζεται με άλλα μεγάλα στούντιο του Hollywood.

Το «Δείπνο» είναι μία πιο προσωπική δουλειά του. Ο ίδιος την περιγράφει μιλώντας στο Greek Reporter, ως «κοινωνικοπολιτική μεταφορά» του πώς λειτουργεί το σύστημα.


Μιλά για μία καλολαδωμένη μηχανή που λειτουργεί «ταΐζοντας» λίγους, οι οποίοι αναπαριστώνται ως γουρούνια, αλλά αφήνοντας νηστικούς πολλούς, οι οποίοι αναπαριστώνται ως γάτες, που επιβιώνουν με ό,τι πέσει από το τραπέζι.


Η ταινία περιγράφει την εναλλαγή στην εξουσία των ίδιων «πλασμάτων», οι οποίοι κάθονται στο τραπέζι για να συνεχίσουν το φαγοπότι και πάλι τους ίδιους να περιμένουν κάτω από το τραπέζι για τα αποφάγια και εδώ βρίσκεται η κύρια αναφορά στην ελληνική κρίση, αιτία της οποίας θεωρείται η μεγάλη οικονομική ανισότητα.

Ο ίδιος αναφέρει πως έμπνευση για το έργο του στάθηκε η «Φάρμα των Ζώων» του Όργουελ, η οποία έγινε επίσης ταινία κινουμένων σχεδίων το 1954.


Ο Νάσος Βακάλης

Όπως λέει, το γουρούνι έγινε συνώνυμο της απληστίας ενώ η γάτα είναι ένα πλάσμα που συναντάμε στις ελληνικές ταβέρνες – είναι γνωστή η εικόνα των γατιών που έρχονται στα τραπέζια, ζητώντας να τους δώσουν κάτι να φάνε.

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top