Select Menu


Μελετώντας τα απολιθώματα ενός προϊστορικού αραχνιδίου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, κατάφεραν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή να το… αναστήσουν. Για την ακρίβεια, δημιούργησαν το υπολογιστικό του μοντέλο το οποίο του επιτρέπει να κουνάει τα άκρα του ή ακόμα να περπατάει.

Το ηλικίας 410 εκατ. ετών και μεγέθους μόλις μερικών χιλιοστών αρθρόποδο θεωρείται ένας από τους πρώτους θηρευτές που περπάτησαν στη Γη. Τα «θύματά» του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν μάλλον πρώιμα έντομα της ξηράς και ασπόνδυλα, τα οποία αιχμαλώτιζε πηδώντας επάνω τους.

«Γνωρίζουμε αρκετά γύρω από τη ζωή του συγκεκριμένου είδους» αναφέρει ο παλαιοντολόγος δρ Ράσελ Γκάργουντ. «Από το σχήμα του στόματός του, για παράδειγμα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η διαδικασία της πέψης ξεκινούσε από τη στοματική του κοιλότητα – κάτι που ισχύει άλλωστε για τις περισσότερες αράχνες, καθώς στο στόμα τους διαθέτουν ένα σύστημα φιλτραρίσματος. Από αυτό λοιπόν, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι το προϊστορικό αραχνίδιο “ξερνούσε” πεπτικά ένζυμα στο θήραμα του με αποτέλεσμα στη συνέχεια να είναι σε θέση να “ρουφάει” το γεύμα του» προσθέτει ο ειδικός.


Νεκρανάσταση μέσω υπολογιστή

Τα απολιθώματα της προϊστορικής αράχνης είχαν εντοπιστεί στην Σκωτία και φυλάσσονταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Προκειμένου να καταφέρουν να δημιουργήσουν το υπολογιστικό μοντέλο της, οι ερευνητές έκοψαν το πέτρωμα που φιλοξενούσε το απολίθωμα σε υπέρλεπτες φέτες, πάχους μόλις μερικών μικρομέτρων (μονάδα μέτρησης ίση με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Με τον τρόπο αυτόν, κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα απεικονιστικά μοντέλα του αραχνιδίου, παρόμοια με εκείνα που προκύπτουν με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας (CT scan).

«Η ακρίβεια ήταν τέτοια, που μπορούσαμε να διακρίνουμε τις αρθρώσεις στα πόδια της αράχνης» εξηγεί ο δρ Γκάργουντ. «Ανάμεσα σε κάθε μέρος του ποδιού της, υπάρχουν μαύρα σημεία τα οποία παίζουν τον ρόλο των αρθρώσεων. Αυτό μας βοήθησε να “ξεκλειδώσουμε” τον μηχανισμό της κίνησής της».

«Συγκρίνοντας την ανατομία της με εκείνη μιας σύγχρονης αράχνης, είδαμε ότι κατά την κίνηση, τα τέσσερα από τα οκτώ πόδια του προϊστορικού αραχνιδίου πατούσαν πάντοτε στο έδαφος» καταλήγει ο δρ Γκάργουντ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Paleontology».


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top