Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Πολιτών για τη Δημόσια Ασφάλεια και την Πολιτική Δικαιοσύνη του Μεξικό, οι 10 πόλεις με το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών, βρίσκονται όλες στη Λατινική Αμερική, ενώ σ' αυτήν ανήκουν και οι 40 απ' τις 50 «κορυφαίες πρωτεύουσες δολοφονιών», με την πρώτη σε σειρά πρωτεύουσα εκτός Λ. Αμερικής, στο νούμερο 21.
Σημείωση: Η έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, περιλαμβάνει μόνο πόλεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά –αφήνοντας έξω άλλες, όπως το Χαλέπι της Συρίας, που αντιμετωπίζουν αιματηρούς εμφυλίους και κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν ακριβή ποσοστά.
Νο.1: Σαν Πέδρο Σούλα, Ονδούρα
Όταν το περιβόητο εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας, κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του '80, η «κίνηση» μεταφέρθηκε στο Μεξικό. Δεδομένου όμως ότι ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, κήρυξε πόλεμο στα καρτέλ ναρκωτικών το 2006, επόμενη στάση για τους εμπόρους, ήταν η Ονδούρα, στην οποία φθάνει το 80% της κοκαΐνης που διακινείται από τη Νότια προς τη Βόρεια Αμερική, παρασύροντας μαζί και όλες τις σχετικές μορφές βίας.
Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα είναι το υψηλότερο στον κόσμο, ενώ αυτό της περιοχής Σαν Πέδρο Σούλα – βιομηχανικό κέντρο και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την πρωτεύουσα, το υψηλότερο της χώρας με τις έρευνες να δείχνουν 159 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους, το 2011.
Νο.2: Σιουδάδ Χουάρες, Μεξικό
Συνοριακή πόλη, σημείο αναχώρησης ναρκωτικών ουσιών για τις Η.Π.Α. και αιώνια υποψήφια στις λίστες των πιο επικίνδυνων πόλεων του κόσμου. Απέκτησε τη φήμη της την περίοδο 2008 -2010, μετά από διαμάχες των οργανώσεων Χουάρες και Σιναλόα για τη διεκδίκηση της περιοχής, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 6,000 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων διεφθαρμένα μέλη της αστυνομίας και της κυβέρνησης.
Παρά τις ελπίδες για μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή, οι πρώτοι 7 μήνες του 2012, βρήκαν την «πόλη φάντασμα» να μέτρα ήδη 580 νεκρούς, ενώ τα ποσοστά της ανέρχονται σε 148 ανθρωποκτονίες ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, το άψυχο σώμα ενός άνδρα στους δρόμους της Χουάρες, το 2009.
Νο.3: Μασεϊό, Βραζιλία
Ο αριθμός των νεκρών στη Μασεϊό, ανέρχεται στους 135 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, σωματικός έλεγχος της αστυνομίας σε κατοίκους – παραγκούπολη Μασεϊό, 2012.
Νο.4: Ακαπούλκο, Μεξικό
Ο τουρισμός έχει σημειώσει δραματική πτώση, με τον επικεφαλής της ένωσης ταξιδιωτικών πρακτορείων, να αναφέρει πως οι κρατήσεις από Αμερικανούς και Καναδούς, έχουν πέσει κατά 40-50%, σε ένα χρόνο.
Στη φωτογραφία, μια ομάδα ιατροδικαστών, μεταφέρει ένα νεκρό άνδρα, του οποίου η δολοφονία φαίνεται να σχετίζεται με κύκλωμα ναρκωτικών.
Νο.5: Ντιστρίτο Σεντράλ, Ονδούρα
Οι δολοφονίες ήταν τόσο συχνές, που ο δήμαρχος αποφάσισε να τελεί τις κηδείες των φτωχών, δωρεάν –προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα πτώματα, πεταμένα στα σκουπίδια. Ενώ οι συμμορίες, η διαφθορά και η φτώχεια, έχουν μακρά ιστορία στην Ονδούρα, ο νέος ρόλος της χώρας ως κεντρική αρτηρία διακίνησης ναρκωτικών, μεταξύ βορά και νότου, έχει δώσει νέα διάσταση στα κρούσματα βίας .
Μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2009, που προκάλεσε πολιτικό χάος στην Ονδούρα, ήταν και το τελειωτικό χτύπημα στην ασφάλεια της χώρας.
Τα ποσοστά σήμερα κυμαίνονται στους 100 νεκρούς ανά 100,000 κατοίκους. Στη φωτογραφία, 2 μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούχα (ή MS-13), μπροστά σε ένα γκράφιτι: «Ζητάμε απ' το λαό της Ονδούρας να μας συγχωρέσει».
Νο.6: Καράκας, Βενεζουέλα
Το 90% των υποθέσεων δολοφονιών δεν εξακριβώνονται ποτέ και η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς. Μετά την εκλογή του Ο. Τσάβες το 1998, το ποσοστό δολοφονιών στη Βενεζουέλα διπλασιάστηκε και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό οφείλεται στην ελλειπή αστυνόμευση, την εύκολη πρόσβαση σε όπλα αλλά και την κουλτούρα των νέων.
Σύμφωνα με τις μελέτες οι δολοφονίες στο Καράκας φθάνουν στις 99 ανά 100,000 κατοίκους. Στη φωτογραφία, ένας νεαρός στοχεύει με το όπλο του, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και μη, του Ούγκο Τσάβες, το 2007 – που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και 6 τραυματίες.
Νο.7: Τορεόν, Μεξικό
Όσο η βία εντείνεται, τόσο πιο δύσκολο είναι για τους πολίτες να ξεφύγουν από «σκηνικά πολέμου». Στη φωτογραφία, οι οπαδοί προσπαθούν να αποφύγουν τις σφαίρες, κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου.
Νο.8: Τσιουάουα, Μεξικό
Στις 15 Απριλίου, δέκα άντρες, εισέβαλλαν σε ένα μπαρ, σκότωσαν εν ψυχρώ 15 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 2 –μεταξύ των οποίων και 2 δημοσιογράφοι. Πάνω από 50 δημοσιογράφοι που μετέδωσαν σχετικά ρεπορτάζ, έχουν δολοφονηθεί, απ' το 2006 καθώς θεωρούνται στόχοι για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Στη φωτογραφία, το μνημείο Κρουζ ντε Κλάβος για τις δολοφονημένες γυναίκες.
Νο.9: Ντουράνγκο, Μεξικό
Στη φωτογραφία, το φορτηγό, μεταφέρει τα πτώματα που βρέθηκαν στους τάφους.
Νο.10: Μπελέμ, Βραζιλία
Με την κοκαΐνη να ρέει απ' τη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, η πόλη Μπελέμ, έχει γίνει σημείο διέλευσης για τους Νοτιαμερικανούς διακινητές. Τα ναρκωτικά μπαίνουν στην πόλη μέσω των πυκνών δασών του Αμαζονίου με αεροπλάνο ή με πλοίο, απ' τους εκατοντάδες παραποτάμους και στη συνέχεια αποστέλλονται σε άλλες πόλεις της Βραζιλίας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Το Μπελέμ, σημείο εξαιρετικά ελκυστικό για άτομα του κυκλώματος, με συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα, έχει ποσοστά που φθάνουν τις 78 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πόλης– 2011.
http://www.theinsider.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.