Select Menu


Διεθνής εκστρατεία με τίτλο Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history) εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Βαρδινογιάννη τόνισε ότι η εκστρατεία έχει σκοπό τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η ακεραιότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. «Για μας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, «είναι η περηφάνια μας , είναι οι θυσίες μας, είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας, είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία, είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας!». Ενώ, μεταξύ άλλων, η κα Βαρδινογιάννη ανέφερε πως η αξέχαστη Ελληνίδα της είχε πει: «Εγώ, Μαριάννα, θα αναστηθώ όταν επιστρέψουν τα Μάρμαρα».

Πρώτο βήμα της εκστρατείας είναι η διεθνής συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου - συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δεύτερο βήμα της εκστρατείας αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην Unesco. Τον φάκελο θα παραδώσει η κα Βαρδινογιάννη στη γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των Πρέσβεων Καλής θελήσεως της Unesco, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου.

www.athensvoice.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top