Select Menu


Γράφει ο Θ.Πιτικάρης
Οικονομικός Αναλυτής, Υποψήφιος Διδάκτωρ Μακροοικονομικής Στρατηγικής

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ινστιτούτα των Ηνωμένων Εθνών. Τα δυο αυτά ινστιτούτα στον καταστατικό τους χάρτη αναφέρουν ως κοινό στόχο «την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες μέλη» . Οι δράσεις των δυο οργανισμών είναι συμπληρωματικές, με το ΔΝΤ να επικεντρώνει τον ενδιαφέρον του στα μακροοικονομικά θέματα και η Παγκόσμια Τράπεζα να επικεντρώνεται στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν με την διεθνή διάσκεψη Bretton Woods στο New Hampshire των Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1944 . Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη που θα οδηγούσε σε μια πιο σταθερή και ευημερούσα παγκόσμια οικονομία . Αν και αυτός ο στόχος παραμένει –στο τύπο τουλάχιστον - και για τις δύο θεσμικά όργανα , το έργο τους εξελίσσεται συνεχώς πέρα από αυτά που αρχικά είχαν συμφωνηθεί, από την ανάγκη , όπως λένε οι υπεύθυνοι των οργανισμών , να απαντήσουν στις νέες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις .

Η αποστολή του ΔΝΤ : Το ΔΝΤ προωθεί τη διεθνή νομισματική/ μονετεραστική συνεργασία και παρέχει συμβουλές πολιτικής και τεχνικής βοήθειας στις χώρες για να διατηρήσουν ή να χτίσουν ισχυρές οικονομίες με βάση την κυρίαρχη οικονομική και ιδεολογικοπολιτική αντίληψη ( διαχειρίζεται τα πράγματα και τα εσωτερικά ζητήματα των χωρών στην πραγματικότητα ) . Το Ταμείο παρέχει επίσης δάνεια και επεμβαίνει στις χώρες που λαμβάνουν τα προγράμματα στήριξης ώστε να μεταβάλουν τον πολιτικό σχεδιασμού τους με τελικό στόχο την «επίλυση των προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών» όταν δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, με προσιτούς όρους από τις διεθνής αγορές χρήματος .

Τα Δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εισφορές των κρατών μελών του Ινστιτούτου του. Κάθε κράτος έχει ένα προσυμφωνημένο ποσοστό στον οργανισμό που αντιστοιχεί στις εισφορές σε χρήμα και με διαφορετικά αποταμιευτικά μέσα (λ.χ χρυσός). Ανάλογά την εισφορά της κάθε χώρας μέλους ως ποσοστό των αποθεματικών του ταμείου καθορίζονται και τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα και η στάθμιση των ψήφων όταν απαιτούνται ψηφοφορίες. Το προσωπικό του ΔΝΤ είναι κυρίως οι οικονομολόγοι με μεγάλη (θεωρητική ή και πρακτική) εμπειρία στον τομέα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών .

Η αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας : Η Παγκόσμια Τράπεζα προωθεί τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της φτώχειας με την παροχή τεχνικής και οικονομικής στήριξης για να βοηθήσει τις χώρες να μεταρρυθμίσουν συγκεκριμένους τομείς ή να εφαρμόσουν συγκεκριμένα προγράμματα - για παράδειγμα , η οικοδόμηση σχολείων και κέντρων υγείας , την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος , την καταπολέμηση των ασθενειών και την προστασία του περιβάλλοντος .

Οι ενισχύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι γενικά μακροπρόθεσμες και το ταμείο της χρηματοδοτείται τόσο από τις εισφορές κάθε χώρα μέλος όσο και μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι συχνά ειδικοί σε συγκεκριμένα θέματα πέραν της οικονομικής επιστήμης.

Συνεργασία
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζονται σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλά επίπεδα στις χώρες που επεμβαίνουν. Το 1989 συν-ομολογήθηκε ένα μνημόνιο μεταξύ τους για να γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος συνεργασίας τους, οι τομείς δράσεις εκάστου οργανισμού και κυρίως πως δεν θα έρχονται σε σύγκρουση οι δράσεις τους.

Συντονισμός υψηλού επιπέδου : Κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις των Διοικητών Συμβουλίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας , οι Διοικητές διαβουλεύονται και εκθέτουν τις απόψεις των χωρών τους για τα τρέχοντα θέματα αναφορικά με την διεθνή οικονομία και τα ζητήματα χρηματοδότησης . Τα Διοικητικά Συμβούλια των Διοικητών αποφασίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κατάσταση και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα και με βάσει τις διαβουλεύσεις αυτές τα διοικητικά συμβούλια θέτουν τις προτεραιότητες και τις πολιτικές των δυο αυτών οργανισμών.

Μια ομάδα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας επίσης να συνεδριάζει ως τμήμα της Επιτροπής Ανάπτυξης , οι συνεδριάσεις της οποίας συμπίπτουν με τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε το 1974 για να εκφέρει γνώμη - συμβουλή στα δύο θεσμικά όργανα σχετικά με κρίσιμα ζητήματα της ανάπτυξης και των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στις πλέον φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Διαβούλευσης κορυφής: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας συναντώνται τακτικά για τα συνεργάζοντα ζητήματα . Μπορούν επίσης να εκδίδουν κοινές δηλώσεις και κατά καιρούς γράφουν από κοινού άρθρα, και επισκέπτονται πολλές περιοχές και χώρες 

Η Συνεργασία του προσωπικού . Το προσωπικό του ΔΝΤ και της Τράπεζας συνεργάζονται στενά σε θέματα βοήθειας και πολιτικών που εφαρμόζονται σε όσες χώρες δρουν και τα δύο όργανα ταυτόχρονα. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα συχνά διεξάγουν από κοινού αποστολές και το προσωπικό τους ενός οργανισμού μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές του άλλου . Οι Εκτιμήσεις του ΔΝΤ αφορούν την οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές μιας χώρας , η γνώμη της Παγκόσμια τράπεζας μπορεί να ληφθεί υπόψη από το ΔΝΤ στις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές πολιτικές που επιβάλει στα κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς διάσωσης. Ομοίως, η Τράπεζα μπορεί να λάβει συμβουλές του ΔΝΤ σχετικά με τις διαρθρωτικές και τομεακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί σε κάθε χώρα που επεμβαίνει . Τα επιτελεία των δύο θεσμικών οργάνων διαβουλεύονται σχετικά με το αν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επέμβαση σε μια οικονομία και επιπλέον το ποιος οργανισμός θα συνδράμει κατά κύριο λόγο (ανάλογα τα κριτήρια που πληρούνται) το κράτος που έχει ανάγκη.

Το 2007 η εξωτερική αξιολόγηση της συνεργασίας Τράπεζας Ταμείου οδήγησε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαχείριση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Συνεργασία ( JMAP ) με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τον τρόπο που τα δύο θεσμικά όργανα δύνανται να συνεργαστούν . Σύμφωνα με το σχέδιο , το Ταμείο, η Τράπεζα και ομάδες της χώρας, συζητούν τα προγράμματά τους σε επίπεδο χωρών εργασίας , τα οποία προσδιορίζουν μακρο - κρίσιμα τομεακά θέματα , τον καταμερισμό της εργασίας , καθώς και το έργο που απαιτείται από κάθε θεσμικό όργανο για το προσεχές έτος κάθε φορά .

Μείωση του βάρους από το χρέος . Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα , επίσης, συνεργάζονται για τη μείωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων του χρέους των υπερχρεωμένων και πολύ φτωχών χωρών σύμφωνα με τις Υπερβολικά Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες- Heavily Indebted Poor Countries (HIPC). Για τις χώρες αυτές οι οργανισμοί αναλαμβάνουν Πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του χρέους Multilateral Debt Relief Initiative (MDRI) . Η λογική του κουρέματος / αναδιάρθρωση των χρεών των χωρών αυτών στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν χώρες με χαμηλό εισόδημα να επιτύχουν αναπτυξιακούς στόχους (να εισέλθουν στην ανάπτυξη ) αφού το υψηλό χρέος υπονομεύει κάθε τέτοια προσπάθεια και δημιουργεί αβεβαιότητες για το μέλλον της Χώρας . Το ΔΝΤ και το προσωπικό της Τράπεζας από κοινού προετοιμάζουν μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας με βάση την μεθοδολογία που περιγράφει το « πλαίσιο βιωσιμότητας χρέους» ή Debt Sustainability Framewor ( DSF )(IMF 2013)

Global Monitoring Report (GMR): Από το 2004 , το Ταμείο και η Τράπεζα εργάζονται από κοινού για να συντάξουν την παγκόσμια έκθεση παρακολούθησης Global Monitoring Report (GMR ) , η οποία αξιολογεί την πρόοδο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας ( ΑΣΧ ) Millennium Development Goals (MDGs) . Η έκθεση εξετάζει την πρόοδο που καταγράφουν οι αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες καθώς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμβάλλουν στην εταιρική ανάπτυξη και τη στρατηγική για την επίτευξη του Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ)  
Βιβλιογραφία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top