Select Menu


Τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας που ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου ανέπτυξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι μιλώντας στο Κοινοβουλίου. Ο 39χρονος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου θριάμβευσε στις ευρωπαϊκές εκλογές επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αλλαγές για να μπορέσει να ανταποκριθεί τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες στις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Δεν αρκεί ένα νόμισμα, ένας πρόεδρος ή μια κοινή πηγή χρηματοδότησης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τονίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας από μόνες τους δεν αρκούν για να εγγυηθούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «εμπιστευτήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», ενώ απευθυνόμενος προς την ΕΕ είπε: «Είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας».

Ο Ματέο Ρέντζι τόνισε πως η Ιταλία δεν ζητεί τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ε.Ε αλλά περισσότερη ευελιξία στις χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις.

Παραφράζοντας τη δήλωση του Τζον Κένεντι, ο Ματέο Ρέντζι δήλωσε πως δεν πρέπει να ρωτάμε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για εμάς, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την Ευρώπη υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία θα βρεθεί στην καρδιά των εξελίξεων και θα καταφέρει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ενώ μιλώντας για τη Γερμανία διαφοροποιήθηκε ξανά από τις πολιτικές δυνάμεις που κατηγορούν την ομοσπονδία για την κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά πως όπως ο Νώε έφτιαξε την κιβωτό πριν τον κατακλυσμό, έτσι και η Γερμανία εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις πριν την κρίση και σήμερα είναι πολύ ισχυρότερη.

Τι είπε για τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ
Ο κ. Ρέντζι, ο οποίος συμμετείχε το Σάββατο στη «μίνι διάσκεψη» των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι απέφυγε να αναφερθεί δημοσίως στην υποψηφιότητα του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Επιτροπής, τονίζοντας όμως πως όλοι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ιταλία εργάζεται με σχέδιο. Πρώτα η στρατηγική, μετά τα ονόματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στόχος το μεταναστευτικό να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό ζήτημα
Αναφορικά με τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας ο Ματέο Ρέντζι επανέλαβε τη δέσμευσή του να μετατρέψει το πρόβλημα της μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αξιοποιώντας τα άρθρα 79 και 80 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν γίνεται να μιλάμε για κανονισμούς για την αλιεία και να μην σκεφτόμαστε τις ζωές που χάνονται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Είτε το καταλαβαίνουμε, είτε κρατάτε εσείς το νόμισμα και εμείς τις αξίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντζι, μιλώντας για τους μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να έρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top