Select Menu

MIKRA-ASIA-cover
Γράφει ο Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος

Μισό αιώνα μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής,το 1972 κυκλοφόρησε ένας δίσκος-τομή στη νεότερη ελληνική δισκογραφία με θέμα ακριβώς τον πόνο,τον ξεριζωμό,την οδύνη που προκάλεσε στον Ελληνισμό αυτό το εφιαλτικής διάστασης ιστορικό γεγονός.



Σε μουσική του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Αποστόλου Καλδάρα και σε στίχους του Πυθαγόρα,ο Γιώργος Νταλάρας και η πρωτοεμφανιζόμενη τότε στη δισκογραφία Χάρις Αλεξίου ερμήνευσαν πολύ όμορφα τα σπουδαία αυτά τραγούδια,κάποια από τα οποία είναι γνωστά και σήμερα.

Το πρώτο τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Μες του Βοσπόρου τα στενά»,που ερμηνεύει ο Νταλάρας,περιέχει το δίπολο «Έλληνας» και «Τούρκος»,το οποίο στη μνήμη πολλών επαναφέρει μια μακροχρόνια έχθρα.Στο ρεφραίν όμως αυτή η αίσθηση εξαλείφεται,καθώς παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν,ένα κοινό στοιχείο είναι ο πόνος κυρίως στους Έλληνες,αλλά και στους Τούρκους ( «και όμως και οι δυο μας αχ και βαχ»).

Ο δίσκος σαφώς έχει λαϊκό ηχόχρωμα,αλλά κουβαλάει και στοιχεία του ελαφρού τραγουδιού,καθώς είναι απαλλαγμένος π.χ από το βάρος στιβαρών ζεϊμπέκικων,στα οποία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό ο ήχος του μπουζουκιού.Φαίνεται αυτό στο τραγούδι «οι Καμπάνες της Αγιάς Σοφιάς»,στο οποίο ο Νταλάρας τραγουδά τους συμβολικούς στίχους του Πυθαγόρα που αναφέρονται στο «κλάμα» της Αγιάς Σοφιάς. Σε αυτό το ύφος στέκονται και άλλα τραγούδια του δίσκου.

Την εμφάνισή της στο δίσκο κάνει η νεαρή Χάρις Αλεξίου,η οποία ερμηνεύει τρία τραγούδια,από τα οποία το πιο γνωστό είναι ο «Μαρμαρωμένος βασιλιάς».Στο ξεκίνημά της η μεγάλη ερμηνεύτρια βάζει τις βάσεις για την οικοδόμηση μιας σπουδαίας σταδιοδρομίας.Το συγκεκριμένο τραγούδι σαφώς είναι ένα διαμάντι,το διέπει μια αισθαντικότητα,η φωνή της Αλεξίου έχει την τρυφερότητα ώστε να ερμηνεύσει κατάλληλα ένα τραγούδι που εντάσσεται σε αυτό το θεματικό πλαίσιο,κάτι που φαίνεται και στο τραγούδι «Δυο παλικάρια απ’ το Αϊβαλί».Στο τραγούδι «Πήρε φωτιά το Κορδελιό» δεν υπάρχει εισαγωγή και σε ρυθμό τσιφτετέλι η Αλεξίου δείχνει τις ικανότητες,την άρθρωσή της,την έντασή της.Από τη συμμετοχή της σε αυτόν τον δίσκο θα γίνει πανελληνίως γνωστή.

Φυσικά τα εξαιρετικά τραγούδια δε σταματούν εδώ.Το κομμάτι «Η προσφυγιά» αναδεικνύει αυτήν την τραγικότητα της κατάστασης,που είναι μεγαλύτερη από το θάνατο(«κι απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι προσφυγιά»).Ο Νταλάρας δικαιώνει την επιλογή του Καλδάρα να τον χρίσει ερμηνευτή των τραγουδιών του δίσκου,καθώς η φωνή του έχει το δραματικό στοιχείο που απαιτείται για να τραγουδήσει συνθέσεις,όπως αυτές που συγκροτούν ένα αφιέρωμα σε μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.Χαρακτηριστικό τραγούδι,που δείχνει την προαναφερθείσα προσέγγιση είναι «Η Σμύρνη»,όπου τραγουδιέται η τύχη του Ελληνισμού.

Ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του δίσκου είναι το «Τί να θυμηθώ τί να ξεχάσω»,στο οποίο αρχικά υπάρχει η αφήγηση του Γιάννη Φέρτη,ο οποίος σε α’ ενικό διηγείται σε λίγους στίχους τα βάσανα του πρόσφυγα,ενώ αμέσως μετά ο Νταλάρας τραγουδιστά ερμηνεύει την παράκλησή του για ξεκούραση και ανακούφιση μετά απ΄όλα όσα πέρασε.Σύνθεση που απομακρύνεται από το πονεμένο των υπόλοιπων τραγουδιών είναι η «Γιορτή των Ζεϊμπέκηδων»,το οποίο αναφέρεται στους Ζεϊμπέκηδες,από τους οποίους λένε ότι προέρχεται ο γνωστός χορός.Το τραγούδι θυμίζει την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Ο δίσκος αυτός μετά από τόσα χρόνια κατατάσσεται πλέον στους κλασικούς της ελληνικής μουσικής ιστορίας.Ήταν ο πρώτος χρυσός δίσκος στα χρονικά της ελληνικής δισκογραφίας( με πωλήσεις άνω των 50.000).Κυκλοφόρησε και το 2011 σε cd.Όσον αφορά τη συμβολή του Πυθαγόρα,αυτή υπήρξε αποφασιστική.Το έργο αυτό βρέθηκε στα χείλη των περισσότερων Ελλήνων χάρη και στους δικούς του λαϊκούς στίχους,κατανοητούς για το κοινό.Ο δε Καλδάρας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητά του ως συνθέτης.Οι δυο καλλιτέχνες έδωσαν ένα σπουδαίο ολοκληρωμένο μουσικό έργο για την τραγική εθνική περιπέτεια της Μικρασιατικής καταστροφής,το οποίο σαφέστατα είναι μέρος της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το δίσκο μπορεί κανείς να τον ακούσει κανείς ολόκληρο στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.youtube.com/watch?v=aPBr-n1mOso

Για να μας βρείτε στο facebook,μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.facebook.com/Uperbasiswordpresscom?fref=ts

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top