Select Menu



Πόσες φορές σας έχει τύχει να ρίξετε μια ματιά στον καθαρό και ξάστερο ουρανό, κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής βραδιάς, και η μαγεία του να σας... αναγκάσει να σταματήσετε ο,τι κάνετε και να αρχίσετε τη περιπλάνηση ανάμεσα στα ουράνια σώματα; Παρατηρώντας τις ατελείωτες μικρές φωτεινές τελείες που είναι άναρχα τοποθετημένες πάνω στο σκούρο μπλε φόντο, μπορεί κανείς να νιώσει καλύτερα από ποτέ την αίσθηση του απείρου. 

Ακόμα όμως και για όσους δεν αρκούνται στη θέα του ουρανού δια γυμνού οφθαλμού, η φωτογραφία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν τη μαγεία του σύμπαντος. Πολύ απλά, επειδή είναι η πιο ολοκληρωμένη απεικόνιση του.

Με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να τραβήξουν την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του διαστήματος μέχρι σήμερα. Μέσα σε λίγα μόλις τετραγωνικά εκατοστά χωρούν πάνω από 10.000 γαλαξίες οι οποίοι χαρίζουν απίστευτο φως και χρώμα στη φωτογραφία. Μέρη του κόσμου που είναι τόσο μακριά, σε αποστάσεις χώρου και χρόνου που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε. Η φωτογραφία παρουσιάζει αστέρια που... έρχονται από την άλλη άκρη του σύμπαντος, ενώ το τεράστιο «βάθος» της μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, αφού απαθανατίζει τα ουράνια σώματα σε καταστάσεις που βρίσκονταν πριν εκατομμύρια χρόνια.

Η τελική σύνθεση της φωτογραφίας επιτεύχθηκε με τη συναρμολόγηση πολλών επιμέρους εικόνων του συνεχώς εξελισσόμενου σύμπαντος. Κατά τη παρουσίαση της, οι επιστήμονες την χαρακτήρισαν «Υπεριώδης Κάλυψη του Πολύ Βαθέος Πεδίου του Hubble». Αυτό που καθιστά τη φωτογραφία μοναδική, είναι η ενσωμάτωση δεδομένων από το υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, κάτι που ως τώρα δεν ήταν εφικτό. Με την ικανότητα να «βλέπει» και στο υπεριώδες, το Hubble κατάφερε να παρατηρήσει γωνιές του σύμπαντος όπου υπάρχουν τα πιο καυτά, πιο ογκώδη και νεανικά άστρα του σύμπαντος, τα οποία βρίσκονται, ή βρίσκονταν, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Η προσθήκη των δεδομένων στο υπεριώδες φάσμα δίνει στους αστρονόμους μία σαφέστερη εικόνα για το ποιοι γαλαξίες υπήρξαν οι πιο παραγωγικοί στη δημιουργία άστρων αλλά και πού ακριβώς σχηματίζονταν αυτά τα άστρα. Εκτός αυτού όμως, το υπεριώδες μήκος κύματος που προστέθηκε στη νέα φωτογραφία βαθέος πεδίου του Hubble είναι η πιο εντυπωσιακή και χρωματικά, καθώς κάθε διαφορετικό χρώμα αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό μήκος κύματος.

Δείτε την εντυπωσιακή φωτογραφία του σύμπαντος, όπως παρουσιάστηκε στο υνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας:

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top