Select Menu

Σε προτεραιότητα έθεσε την ανάδειξη και αξιοποίηση του ζεόλιθου Θράκης ο Περιφερειάρχης κ.: Αρης Γιαννακίδης σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον καθηγητή Νίκο Λυγερό την Πέμπτη 12 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εφαρμογών του ζεόλιθου στη γεωργία και το περιβάλλον και δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του σε περαιτέρω προωθητικές ενέργειες. Ο ζεόλιθος είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία αυξάνοντας τη γονιμότητα των χωραφιών για πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικού στις καλλιέργειες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή από 17% έως 66%, και να μειώσει σημαντικά τόσο τη χρήση λιπασμάτων, όσο και τη χρήση νερού άρδευσης.


Ο κ. Λυγερός αναφερόμενος στα πρακτικά αποτελέσματα του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είπε: «Πολλές περιοχές έχουν πια πρακτικά αποτελέσματα στον τομέα της γεωργίας αφού έχει γίνει ενσωμάτωση και ψέκασμα ζεόλιθου και βλέπουν τώρα την ποιότητα των προϊόντων. Τα σκόρδα της Νέας Βύσσας που αποτελούν το 70% της εθνικής παραγωγής έχουν ήδη περάσει στη φάση της συλλογής και μετά το ψέκασμα με ζεόλιθο μπορούμε όλοι να δούμε τη διαφορά στις οργανοληπτικές ιδιότητες. Τα σκόρδα που δοκιμάσαμε δεν είχαν καμία σχέση με τα συμβατικά. Είναι πιο μεγάλα, δίχως μύκητες, με μια πανέμορφη λευκή βάση, ένα γνήσιο άρωμα και μια γεύση ασυναγώνιστη. Περιμένουμε ανάλογα αποτελέσματα και με τα σπαράγγια. Επιπρόσθετα ο κ. Λυγερός ανάφερε ότι η χρήση του ζεόλιθου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και στην ελαιοκαλλιέργεια αφού καταπολεμά αποτελεσματικά το δάκο και βελτιώνει την ποιότητα του ελαιόλαδου που θα παραχθεί, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τον καρπό από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες. Πιλοτικά ήδη εφαρμόζεται σε ελαιώνες της περιοχής της Μάκρης. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στηρίζοντας την πιλοτική εφαρμογή του ζεόλιθου, ενεργοποιείται όλο και πιο δυναμικά σε συνεργασία και με το Δήμο Αλεξανδρούπολης που έχει ζητήσει άδεια έρευνας των κοιτασμάτων στην περιοχή της Κίρκης. Στην κατεύθυνση αυτή και για την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικοί φορείς) με σκοπό την αξιοποίηση του Ζεόλιθου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα τέλη Ιουλίου 2014.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top