Select Menu


Στην 38η συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έλαβε χώρα στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της πρωτεύουσας του Κατάρ, τη Ντόχα, αποφασίστηκε η εισαγωγή στον κατάλογο της Unesco με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Bursa (Προύσα) και του παραδοσιακού χωριού Cumalıkzık ως «γενέτειρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και της İzmir Bergama (Πέργαμος) ως «πολυεπίπεδη περιοχή πολιτιστικού τοπίου».

Συνολικά 52 περιοχές της χώρας, μοναδικού ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου (2 πολιτιστικού/φυσικού, 1 φυσικού και 49 πολιτιστικού τοπίου) περιλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Με την προσθήκη της Bursa (Προύσας) και της İzmir Bergama (Περγάμου), ο αριθμός των τουρκικών πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανήλθε στα 13. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1972, η οποία περιλαμβάνει 191 κράτη - μέλη, άλλα τουρκικά μνημεία που βρίσκονται ήδη στον ΚατάλογοΠαγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι:

Οι ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης με σημαντικά μνημεία, το Τέμενος Divriği, το Darüşşifası, το Hattuşaş, το όρος Nemrut, το Xanthos - Letoon, η πόλη Safranbolu, η αρχαία πόλη Truva (Τροία), το Τέμενος Selimiye στο Edirne και το συγκρότημα των κτηρίων του, το Εθνικό Πάρκο Göreme, η Kapadokya (Καππαδοκία), η Ιεράπολη Pamukkale και η νεολιθική πόλη Çatalhöyük.

Προύσα
Η Προύσα, πρώτη πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας με ιστορικά έργα από την περίοδο γέννησης της αυτοκρατορίας, βρίσκεται σε εξέχουσα θέση με την φυσική ομορφιά της αλλά και τη βιομηχανία της. Το παραδοσιακό χωριό Cumalıkızık, με ιστορία 700 χρόνων, ξεχωρίζει με την διατηρούμενη έως σήμερα οθωμανική οικιστική δομή του.

Η Προύσα και το Cumalıkızık με την εμπορική κουλτούρα και τη συνέχιση της αγροτικής ζωής, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά στην πόλη, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του ιδανικού τρόπου ζωής κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πέργαμος

H Πέργαμος, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, αποτελεί μια «πόρτα» για την ιστορία. Γνωστή από την αρχαιότητα ως Πέργαμος, θεωρείται ένα από το σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ελληνιστικής περιόδου. Η Πέργαμος, όπου βρισκόταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της ελληνιστικής περιόδου, προστέθηκε στον κατάλογο στην κατηγορία πολιτιστικού τοπίου.

Η περιοχή περιέχει μνημεία Eλληνιστικής, ρωμαίικης, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου και αποτελείται από ακρόπολη, εφτά τύμβους στη γύρω περιοχή και τον ιερό χώρο Kybele.

naftemporiki.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top