Select Menu


Ο λαμπερός κόσμος των τραπεζιτών δεν είναι τελικά τόσο αγγελικός όσο θέλουν να εμφανίζεται. Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και μαζί με αυτά οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων για να προστατευθούν ή έστω για να “πέσουν στα μαλακά” οι τραπεζίτες. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την κατάρρευση των εκλογικών του ποσοστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της BNP Paribas.

Ήδη, την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράντ Φαμπιούς, προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλουν πρόστιμο – μαμούθ στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το πρόστιμο σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά τα προ φόρων κέρδη της BNP Paribas το 2013, τα οποία ανήλθαν σε 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι γαλλικές αρχές, που κατά τα λοιπά μάχονται εναντίον των διεφθαρμένων καθεστώτων του κόσμου, θεωρούν αυτό το ποσό πολύ υψηλό.

Η τράπεζα κατηγορείται ότι απέκρυπτε πληροφορίες για να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Σουδάν, Ιράν και Συρία, τα έτη 2002-2009.Ο Laurent Fabius δήλωσε ότι το πρόστιμο πρέπει να είναι «λογικό».

Η τράπεζα έχει «αφήσει στην άκρη» μόλις ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για δικαστικές εκκρεμότητες.
Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Φρανσουά Ολάντ στον Μπαράκ Ομπάμα, στην επικείμενη συνάντηση των δύο, στο Παρίσι.

Η Credit Suisse
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Ελβετική Τράπεζα Credit Suisse παραδέχτηκε την ενοχή της και συμφώνησε να πληρώσει τεράστιο πρόστιμο, για τη χορήγηση βοήθειας σε αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν, ανοίγοντας μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Σε σχετική δήλωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, ανέφερε ότι «η τράπεζα βοηθούσε τους πελάτες της να εξαπατούν τις αμερικανικές αρχές, κρύβοντας περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, σε παράνομους, μη δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτοί οι μυστικοί λογαριασμοί off-shore άνοιγαν στο όνομα ψεύτικων οντοτήτων και ιδρυμάτων επί δεκαετίες. Μάλιστα, στην περίπτωση ενός συγκεκριμένου δικαιούχου, η χρήση ανύπαρκτων οντοτήτων για την συγκάλυψη κεφαλαίων, είχε αρχίσει πριν από έναν αιώνα!»

Ο κ. Χόλντερ σημείωσε ότι η ελβετική τράπεζα χρησιμοποιούσε περίπλοκες τεχνικές για να συγκαλύψει τις παράνομες δραστηριότητες της ίδιας και των πελατών της.

Η Credit Suisse θα πληρώσει πρόστιμο 1,8 δις δολάρια και θα επιστρέψει 670 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο.

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα εκφράζει τη λύπη της για το συμβάν και λέει ότι αυτό θα της κοστίσει 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου.

Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συγκαταλέγεται στις 14 τράπεζες, με έδρα την Ελβετία, κατά των οποίων διεξάγεται έρευνα για φοροδιαφυγή.

Το 2009, η επίσης ελβετική UBS, είχε συμφωνήσει στην καταβολή προστίμου ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, για αντίστοιχη υπόθεση, χωρίς όμως να παραδεχτεί την ενοχή της.

Οι επόμενες τρεις
Η HSBC, η Credit Agricole και η JPMorgan κατηγορούνται για χειραγώγηση των βασικών χρηματοπιστωτικών δεικτών αναφοράς που συνδέονται με το ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχή της ευρωπαϊκής επιτροπής, υπάρχει ανησυχία ότι οι τρεις τράπεζες μπορεί να έχουν λάβει μέρος σε σχέδιο συνεννόησης με στόχο τη διαστρέβλωση της φυσιολογικής πορείας καθορισμού των τιμών, για τα παράγωγα που βασίζονται σε επιτόκια του ευρώ.

Οι τρεις τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 10% του συνολικού τους τζίρου, εάν κριθεί ότι παραβίασαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο επιβλήθηκε πρόστιμο – ρεκόρ, συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ, σε έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland και η Citigroup για αντίστοιχα αδικήματα..

(τα στοιχεία πάρθηκαν απο το www.premium.paratiritis.gr)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top