Select Menu

Δεν υπάρχει Ελληνας πολίτης που να μη γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι παροχές Υγείας συρρικνώθηκαν και η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίστηκε. Με τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς, προσωπικό, υλικά, μονάδες, το να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της πολιτικής τού «ναι» στις απαιτήσεις των τροϊκανών.

Εάν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, που, γυρνώντας από τηλεπαράθυρο σε τηλεπαράθυρο, προσπαθούσαν να κάνουν το μαύρο άσπρο, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε αντιληφθεί, μέσω των όσων... παθαίνουμε και των όσων καθημερινά πληρώνουμε, τι σημαίνει -ειδικά στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας- μνημονιακή Ελλάδα.

Αυτό που, όμως, δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί είναι ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές παράγουν συνεχώς αδιέξοδα, χωρίς να επιτρέπουν να φανεί φως στην άκρη του τούνελ. Ετσι, αυτοί που διατυμπάνισαν σε όλους τους τόνους την ανάγκη... νοικοκυρέματος, κατόρθωσαν σε μόλις δύο χρόνια που λειτούργησε ο ΕΟΠΥΥ να δημιουργηθούν οφειλές 7,7 δισεκατομμυρίων, ενώ τα ποσά που έχει λαμβάνειν ο Οργανισμός ίσα που φτάνουν τα 500 εκατομμύρια!

Αυτή η «τρύπα» στην πολυδιαφημισμένη «υγειονομική μεταρρύθμιση» δεν είναι απλώς ένα στίγμα στην πολιτική των κυβερνώντων, αλλά -το κυριότερο- θέτει, άμεσα, εν κινδύνω την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, καθώς, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, ο Οργανισμός μπορεί άμεσα να βρεθεί σε καθεστώς στάσης πληρωμών.

Την ίδια ώρα, ένδειξη των πραγματικών στόχων που θέτουν οι δανειστές και απόδειξη των προβλημάτων που συσσωρεύονται, κάθε είδους ξένοι σύμβουλοι λαμβάνουν τεράστια ποσά για να βρουν ίσως πώς θα ταλαιπωρούμαστε περισσότερο και πώς θα δημιουργούνται νέες... τρύπες, γιατί μελέτες με προοπτική και συγκεκριμένα προγράμματα αντιμετώπισης προβλημάτων δεν βλέπουμε να εκπονούνται.

Ας θυμίσουμε μερικές από αυτές τις... συμβουλευτικές «παρεμβάσεις»: Εν αρχή ην η περίφημη Task Force, που έχει λαμβάνειν 4,5 εκατ. σε μία διετία, για το... Μηχανισμό Υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Μετά η γερμανική εταιρεία GIZ, που έχει λαμβάνειν 9,9 εκατ. για... διοικητική υποστήριξη, παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Και από κοντά ένα σωρό Επιτροπές, ποικίλες Ομάδες Εργασίας και μπόλικες εταιρείες, που όλες κάτι έχουν λαμβάνειν, συμβουλεύοντας για το πώς τα πράγματα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, θα γίνονται συνεχώς χειρότερα.

Μόνο ο ελληνικός λαός, οι απλοί άνθρωποι αυτού του τόπου δεν έχουν λαμβάνειν αυτό που όφειλαν οι κυβερνήσεις να τους εξασφαλίζουν: ουσιαστική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top