Select MenuΟσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί σημαντικός πόλος έλξης επενδύσεων και να επιστρέψει επιτέλους έπειτα από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης στην ανάπτυξη, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί με τρόπο ριζικό και μόνιμο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της, πλανώνται πλάνην οικτράν. 

Ποιος και γιατί θα εμπιστευθεί για τη νέα του επιχειρηματική προσπάθεια μια χώρα που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κινδυνεύει με χρεωκοπία; Μια χώρα που παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τις διαθέσεις των δανειστών της, από τις ορέξεις της τρόικας; Ποιος και γιατί θα εμπιστευθεί για την κερδοφόρα επένδυση των χρημάτων του μια οικονομία που διαρκώς συρρικνώνεται, με την αγοραστική ζήτηση στο ναδίρ και τις φορολογικές επιβαρύνσεις στο ζενίθ; Μια οικονομία που ύστερα από τέσσερα χρόνια μνημονίων έχει απολέσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μοιάζει κυριολεκτικά «βομβαρδισμένη»;

ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ εθνικό μας χρέος, όμως, που εξυπηρετείται εξαιρετικά δύσκολα και που απειλεί να «πνίξει» την ήδη καθημαγμένη ελληνική οικονομία, αποτελεί σήμερα αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων και, επομένως, στην ανάπτυξη της χώρας. Η πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, μας δίνει τώρα το δικαίωμα να διατυπώσουμε και επίσημα το αίτημα της ελάφρυνσης των μελλοντικών μας υποχρεώσεων προς τους δανειστές μας. Αυτοί, βέβαια, έσπευσαν ήδη στο παρασκήνιο να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει ένα νέο «κούρεμα» και να προσανατολισθεί στην προτεινόμενη από το Βερολίνο λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών μας και της μείωσης των επιτοκίων. «Forget it Gianni», δηλαδή «ξέχνα το, Γιάννη», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του κ. Στουρνάρα, όταν εκείνος του έκανε τις πρώτες νύξεις για «κούρεμα»...

ΑΣ ΔΟΥΜΕ, όμως, ποια είναι σήμερα η εικόνα του χρέους μας, ώστε να συνειδητοποιήσουμε και ποιο είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά αύριο και θα καταλήξει στις αρχές του φθινοπώρου. Στα τέλη του 2013 οι συνολικές οφειλές της χώρας ανήλθαν σε 321,47 δισ. €, έφθασαν δηλαδή στο 175,7% του ΑΕΠ. Από αυτά, τα 27,8 δισ. € είναι δάνεια οφειλόμενα στο ΔΝΤ, τα οποία δεν μπορούν να αναδιαρθρωθούν. Αλλα 75,5 δισ. € είναι τα ομόλογα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας μετά το PSI. Και σε αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρέμβαση, καθώς έχουν ήδη «κουρευτεί». Περίπου 32 δισ. € είναι έντοκα γραμμάτια, εγγυήσεις του Δημοσίου και λοιπά δάνεια, στα οποία επίσης δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η όποια ευρωπαϊκή λύση επιλεγεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η γερμανικής εμπνεύσεως λύση της επιμήκυνσης και της μείωσης επιτοκίων αφορά δάνεια ύψους 186,5 δισ. €, δηλαδή το 60% του συνολικού μας χρέους. Από αυτά, τα 133,6 δισ. έχουν χορηγηθεί από τον μηχανισμό EFSF, ο οποίος δανείζει στην Ελλάδα με το επιτόκιο που και ο ίδιος δανείζεται. Συνεπώς, δεν μπορεί να το μειώσει. Η μέση διάρκεια των δανείων του είναι 30,5 έτη και η αποπληρωμή τους ξεκινά το 2023. Για τα δάνεια του EFSF, από το Βερολίνο προτείνεται η επιμήκυνση της λήξης τους κατά 20 έτη. Οσο για τα υπόλοιπα 52,9 δισ. €, είναι διμερή - διακρατικά δάνεια που προέκυψαν από το πρώτο μνημόνιο. Σε αυτά προτείνεται επιμήκυνση της λήξης τους έως και κατά 50 έτη, αλλά και μείωση επιτοκίων.

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ για την ελληνική οικονομία από αυτή τη λύση, που προτείνουν οι Γερμανοί και φαίνεται να έχει υιοθετήσει αμαχητί και η ελληνική πλευρά, υπολογίσθηκε πρόσφατα από την Deutsche Bank στα 26 δισ. € ή στο 14% του ελληνικού ΑΕΠ του 2013. Και δεν θα προκύψει από διαγραφή χρέους, αλλά από τη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το ΑΕΠ μας θα κινείται μέχρι το 2018 με τον ρυθμό που προβλέπει η τρόικα, ότι η χώρα θα εμφανίζει τα υψηλά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και ότι μετά το 2018 η ανάπτυξη θα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 4,75%, δηλαδή σε ποσοστά... Κίνας!

ΣΕ ΟΛΕΣ αυτές τις μεγάλες επισφάλειες, σε όλα αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα της πρότασης του Βερολίνου, που δεν αποτελεί παρά ένα πρόχειρο «μπάλωμα» και πάντως σίγουρα όχι μόνιμη και ασφαλή λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, θα προσθέσουμε και μια παράμετρο που δεν έχει φωτισθεί επαρκώς: Με την επιμήκυνση, η λήξη των δανείων θα μετατεθεί στο 2070! Και με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε., οι χώρες των μνημονίων θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης μέχρις ότου αποπληρώσουν το 75% των οφειλών τους! Συνεπώς, θα έχουμε τρόικα μέχρι το 2060! Καταλάβατε, κ. Γιάννη Στουρνάρα, γιατί όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχάσετε το «κούρεμα», αλλά αντίθετα έχετε χρέος να το διεκδικήσετε με πάθος, ιδίως τώρα που υπάρχει νέα πρόταση του ΔΝΤ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews; Και ας πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την ευθύνη να πουν «όχι», παρατείνοντας για πολλά ακόμη χρόνια τη σημερινή δηλητηριώδη οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη... Ας το απορρίψουν εκείνοι! Και όχι εμείς οι ίδιοι, εκ των προτέρων και με το πρώτο «forget it, Gianni»...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top