Select Menu


Του Αλέξανδρου Θεοδωράκη*

H ανεργία που έφτασε να αγγίζει το 60% στους νέους θα παραμείνει σε υψηλά ποσοστά αν δεν αλλάξουμε άμεσα τις δημόσιες πολιτικές.

Το οικονομικό μοντέλο αμφισβητείται και οι επιπτώσεις στο κοινωνικό κράτος είναι καταστροφικές, η νέες τεχνολογίες φέρνουν μεγάλες αλλαγές και η Ευρώπη δείχνει πως βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία.


Γι αυτό χρειάζεται αναθεώρηση των στόχων με στροφή στην ανάπτυξη και να δοθεί έμφαση στους νέους, πάνω σε δυο άξονες: ανάπτυξη για δημιουργία απασχόλησης και εξειδικευμένα προγράμματα για νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο ανταγωνισμός με την Κίνα κι άλλες αντίστοιχες χώρες είναι αδύνατος λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, η λύση λοιπόν είναι αλλού: στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, στη μικρή επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της πρωτογενούς παραγωγής και στη βελτίωση των αγροτοδιατροφικών προιόντων.

Το ευρωκοινοβούλιο ξεπερνώντας την γραφειοκρατία, ως πολιτικό όργανο και λόγω της κρίσης, πρέπει να προτείνει μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής για ολόκληρη την ΕΕ και ειδικότερα μέτρα για τις χώρες όπου εφαρμόστηκε η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών.

Οι νέες πολιτικές πρέπει να αφορούν όλα τα επίπεδα: εκπαίδευση και κατάρτιση, χορήγηση μκρών δανείων με χαμηλά επιτόκια, ενίσχυση των επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, δημιουργία ομάδων παραγωγών και δικτύων προώθησης προϊόντων, συνέργειες μεταξύ των τομέων, όπως π,χ, αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση.

Για την Ελλάδα δεν αρκούν τα ανεπαρκή επιδόματα ανεργίας, είναι κρίσιμο και επείγον να αρχίσει μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης. Έχουμε δυνατότητες, έχουμε βιοποικιλότητα, έχουμε μυαλά, πολλούς πτυχιούχους και πάνω απο όλα έχουμε νέους δημιουργούς.

Η προσέλκυση κεφαλαίων δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή, δεν θέλουμε κερδοσκοπικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου που θα φύγουν σε δυο μήνες, αλλα επενδυτικά κεφάλαια που θα στραφούν στην παραγωγική οικονομία, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

*Ο Αλέξανδρος Θεοδωράκης είναι ένας 29χρονος Βιοκαλλιεργητής απο την Ελασσόνα με σπουδές σε Διεθνείς – Ευρωπαϊκές Επιχειρηματικές Σχέσεις, έζησε 12 χρόνια στο εξωτερικό, μιλάει άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά καθώς και Ιταλικά και Πορτογαλικά. Είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την «κοινωνία αξιών».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top