Select Menu


Επενδύσεις, που μπορεί να υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία εκτιμώνται σε 300 εκατ. βαρέλια, σηματοδοτεί η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Τετάρτη.



Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ΕξωτερικώνΕυ.Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιωάν.Μανιάτης καιΑσ.Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ.Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck).

Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παρέστη ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, τις ευχές του οποίου μετέφερε ο κ. Μανιάτης.

Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μ.Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ.

- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ.Κωστόπουλος έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται 2-5 γεωτρήσεις (κόστους 20-35 εκατ. η κάθε μια) συν επενδύσεις 15-20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.

- Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον και οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Μ.Βρετανίας κ. Ντέιβι, που βρίσκεται στην Αθήνα για το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, αφού συνεχάρη το ΥΠΕΚΑ για την προεργασία, τόνισε ότι η τροφοδοσία της ΕΕ δεν μπορεί να απειλείται από χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια σαν όπλο, καθώς και ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.

Και ο πρεσβευτής του Καναδά έκανε λόγο για σταθμό στην πορεία της χώρας για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων, καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση.

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ.

Οι συμβάσεις για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο έχουν εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν για κύρωση και στη Βουλή.

Η κυβέρνηση χαρίζει τον ορυκτό μας πλούτο στις πετρελαϊκές εταιρείες
Η κυοφορία για την υπογραφή των συμβάσεων στον διαγωνισμό «Ανοιχτής Πόρτας» κράτησε 863 μέρες. Η κυβέρνηση αναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων «Ανοιχτής Πόρτας» μόλις τέσσερις μέρες πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές χρησιμοποιώντας το θέμα των υδρογονανθράκων για επικοινωνιακούς λόγους, αναφέρει εισαγωγικά σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Προσπαθεί να εκβιάσει την ψήφο του ελληνικού λαού παίζοντας σε δύο ταμπλό, αφενός κινδυνολογώντας με το δίλημμα ΝΔ ίσον σταθερότητα-ΣΥΡΙΖΑ ίσον χάος, και αφετέρου, προπαγανδίζοντας ανύπαρκτα success story.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, μέσα από ανακοινώσεις και δηλώσεις του υπουργού κ. Μανιάτη μιλάει για τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που υποτίθεται ότι έχουν εντοπισθεί και που η παραγωγή τους πρόκειται οσονούπω να ξεκινήσει, με δισεκατομμύρια ευρώ να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από εφέτος κιόλας.

Πρέπει να είναι αφελής κάποιος για να μην καταλάβει πως αυτές οι ανακοινώσεις-δηλώσεις δεν έχουν επιστημονική βάση, αφού η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια και επομένως δεν είναι δυνατό να προκύψουν ποσοτικοποιημένα συμπεράσματα.

Η επιλογή των εταιρειών του διαγωνισμού «Ανοιχτής Πόρτας» έγινε από μια 17μελή επιτροπή, αντίθετα με όσα προβλέπει ο Ν 4001/22-8-2011, όπου η επιλογή γίνεται από τον Φορέα υδρογονανθράκων, τον αρμόδιο για τις παραχωρήσεις και που εδώ και 33 μήνες βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά.

Ο μεγάλος χρόνος μεταξύ προκήρυξης του διαγωνισμού και υπογραφής των συμβάσεων συνοδεύτηκε από παραπληροφόρηση, απόσυρση προφορών, διαζύγια εταιρειών, «αναγκαστικούς γάμους» και μεγάλο παρασκήνιο.

Πέρα από την παραπληροφόρηση, σχετικά με τα έσοδα και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων, που γρήγορα καταρρίπτονται από την πραγματικότητα -βέβαια πάντα κάτι μένει-, εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι η αμετροέπεια που διακρίνει τα λόγια τους και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις ενέργειές τους για την χώρα.

Το άνοιγμα των παραχωρήσεων σε μεγάλες περιοχές -όλο το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης- όπως προανήγγειλε ο κ. υπουργός, χωρίς στρατηγική, χωρίς υποδομές και χωρίς οριοθετημένη ΑΟΖ, φαντάζει σαν κακό όνειρο, ενώ παρουσιάζεται σαν η σωτηρία της πατρίδας.

Πολλά έχουν λεχθεί και για το σταθερό οικονομικό περιβάλλον που εξυπηρετείται υποτίθεται μέσα από το πάγωμα του φορολογικού συντελεστή.

Διεθνώς σε πολλές συμβάσεις προβλέπεται η ύπαρξη διαφορετικών φορολογικών συντελεστών για διαφορετικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου -μεγαλύτερος συντελεστής για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και μικρότερος για μικρότερες.

Βέβαια, στην δική μας περίπτωση, οι πετρελαϊκές εταιρείες φορολογούνται σαν κοινές εμπορικές εταιρείες. Το πάγωμα του συντελεστή στο 25%, που ας σημειωθεί είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, μόνο τις εταιρείες εξυπηρετεί.

Η διαφανής επιλογή των κοινοπρακτικών σχημάτων, που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την ασφαλή εκτέλεση των εξορυκτικών εργασιών, όπως και η αναγκαιότητα για την ύπαρξη αξιοκρατικά στελεχωμένου φορέα για την επίβλεψη, τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της έρευνας, είναι τα προαπαιτούμενα για την παραγωγή υδρογονανθράκων επ’ ωφελεία των πολιτών.

Εάν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορεί να οδηγηθούμε σε τραγικά αδιέξοδα και κινδύνους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Είναι εντυπωσιακό πώς οι ίδιοι άνθρωποι που για 15 χρόνια καθυστερούσαν την έρευνα στην χώρα μας, που διέλυσαν την ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ και τώρα το ΙΓΜΕ, συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους χαρίζοντας ταυτόχρονα τον ορυκτό μας πλούτο στις πετρελαϊκές εταιρείες».

Επιμέλεια: logiosermis
Με πληροφορίες απο infognomonpolitics και tribune

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top