Select Menu


Η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη. Για πρώτη φορά προαναγγέλεται ανασχηματισμός και μάλιστα όχι από τον Πρωθυπουργό, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβένρησης.

O τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τα λεπτά ζητήματα της διακυβέρνησης ξεπερνά ακόμα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Για πρώτη ίσως φορά προαναγγέλεται ανασχηματισμός και μάλιστα με βάθος χρόνου. Ακόμα πιο σουρεαλιστικό είναι το γεγονός ότι τον ανασχηματισμό δεν τον προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβέρνησης αλλά ο αντιπρόεδρος και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενώ μόλις εχθές συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν εχθές με επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απόψε το βράδυ τον προανήγγειλε από την είσοδο του Μαξίμου ο Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμα δεν έχουν διακριβωθεί μέσα στην συνάντηση Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν και για τον ανασχηματισμό αλλά και για το θέμα του εκλογικού νόμου ενώ και για τα δυο ζητήματα υπήρξαν έντονες διαφωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς διαφώνησε πλήρως με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε αυτό το timing ενώ υπήρξαν έντονες διαφωνίες και για συγκεκριμένα πρόσωπα τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και από το χώρο της ΝΔ.

Μετά τη συνάντησή Σαμαρα - Βενιζέλου, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά χρειάζεται μια προετοιμασία. Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποχώρησε νωρίτερα από τον Βενιζέλο αν και όπως είπε αργότερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Σαμαράς έφυγε γιατί είχε μια κοινωνική υποχρέωση».

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι: «Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις. Το πρώτο ζήτημα όμως είναι, με ασφάλεια και σταθερότητα, να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, γιατί αυτό είναι που θα ωφελήσει πραγματικά κάθε Έλληνα, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, και τους ανέργους» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις προτεραιότητες του έθνους, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να ενωθεί ξανά γιατί είναι διχασμένο σε λάθος βάση και πρέπει όλες οι δημιουργικές δυνάμεις να συστρατευθούν για να κάνουμε αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα αναλάβουμε μία σειρά μεγάλων πρωτοβουλιών, στις οποίες ο ίδιος έχει αναφερθεί, και ως προς τις οποίες, όπως είπε, κινούνται φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Και ο ανασχηματισμός φυσικά είναι μέσα σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές κινήσεις αλλά όχι αποσπασματικά είπε. Τόνισε ότι χρειάζεται μια προετοιμασία γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, και ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει με όρους δημοσιογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς.

Ερωτηθείς εάν θα γίνει μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, απάντησε: «Όχι δεν είναι κριτήριο η λήξη της προεδρίας με την τυπική έννοια, αλλά πάντως πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως προεδρία».

Για το εάν η Ευρωομάδα (Eurogroup) του Ιουνίου (σ.σ. 19/6/2014) αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο για τον ανασχηματισμό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι και αυτό μία από τις υποχρεώσεις της προεδρίας για την οποία μίλησε προηγουμένως.

Ερωτηθείς για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση είπε ότι το κόμμα του είναι ένας από τους δύο παράγοντες της κυβέρνησης, εγγυητής της σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος και ότι «για εμάς έχει σημασία το προοδευτικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και η προοδευτική σταθερότητα, που δεν είναι στασιμότητα αλλά κίνηση προς τα εμπρός, αποκατάσταση αδικιών, προστασία των ευπαθών ομάδων, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Για το εάν συζήτησαν για το πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι όχι, δεν συζήτησαν εις βάθος και ότι όμως τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν τα επιβεβαίωσαν σήμερα. Για το εάν συζητήθηκε αλλαγή εκλογικού νόμου και το «μπόνους» των 50 εδρών, είπε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος ανάφερε ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε νωρίτερα από το μέγαρο Μαξίμου λόγω μιας κοινωνικής υποχρέωσης και ότι μετά, υπό την προεδρία του (σ.σ. του κ. Βενιζέλου) έγινε μία σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: Πρόκειται, όπως είπε, για πολύ μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, γιατί καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των αστικών και εμπορικών δικών. Εκεί, συνέχισε, θα κινηθούμε με απόλυτα συναινετικό τρόπο, σε στενή συνεννόηση και με το δικηγορικό και με το δικαστικό σώμα, και με τις παραγωγικές δυνάμεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλησπέρα. Με τον Πρωθυπουργό κάναμε σήμερα μία πρώτη συστηματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών. Για τα μηνύματα που στέλνουν οι Έλληνες πολίτες, μηνύματα που τα καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά και τα νιώθουμε. Υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις σε αυτά που όλοι ξέρουμε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο, όμως, ζήτημα είναι με ασφάλεια και σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, γιατί αυτό είναι που θα ωφελήσει πρακτικά και πραγματικά κάθε οικογένεια, κάθε Έλληνα, κάθε επιχείρηση και ιδίως τους ανέργους, αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Θα αναλάβουμε μία σειρά από μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, στις οποίες έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη, στο ίδιο μήκος κύματος κινούμαστε, φυσικά, με τον Πρωθυπουργό.

Επειδή θα με ρωτήσετε για τον ανασχηματισμό, σας λέω ότι και ο ανασχηματισμός, φυσικά, είναι μέσα σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές κινήσεις, αλλά όχι αποσπασματικά. Συνδέεται με πολιτικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται μία προετοιμασία, γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κυβερνητικού έργου, άρα οι ανάγκες της Πολιτείας και της κοινωνίας. Δεν θα γίνει, λοιπόν, με όρους δημοσιογραφικούς, ειδησεογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει».

Δημοσιογράφος: Άρα, μετά τη λήξη της Προεδρίας;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι το κριτήριο η λήξη της Προεδρίας με την τυπική έννοια του όρου, αλλά πάντως, πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως Προεδρία.

Ο Πρωθυπουργός απεχώρησε λίγο νωρίτερα, γιατί είχε μία κοινωνική υποχρέωση. Έγινε μετά υπό την προεδρία μου μία σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για όλη την κοινωνία, γιατί καθορίζονται οι όροι διεξαγωγής των αστικών και εμπορικών δικών της Πολιτικής Δίκης. Εκεί θα κινηθούμε με έναν απολύτως συναινετικό τρόπο, σε συνεννόηση στενή και με το Δικηγορικό και με το Δικαστικό Σώμα, αλλά και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Δημοσιογράφος: Το Eurogroup του Ιουνίου μπορεί να είναι μία ημερομηνία ορόσημο, για παράδειγμα, για τον ανασχηματισμό;

Ευ. Βενιζέλος: Το Eurogroup είναι και αυτό μία από τις υποχρεώσεις της Προεδρίας, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως.

Δημοσιογράφος: Για το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος συζητήσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν συζητήσαμε εις βάθος. Τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν, όμως, τα επιβεβαιώσαμε σήμερα.

Δημοσιογράφος: Συζητήσατε για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;

Ευ. Βενιζέλος: Συζητήσαμε για όλα τα θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία. Νομίζω ότι αυτά αρκούν σήμερα. Το μήνυμα είναι πάρα πολύ καθαρό. Καταλάβαμε πάρα πολύ καλά τι μας είπε ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ξέρουμε τις προτεραιότητες του Έθνους. Πρέπει το Έθνος να ενωθεί και πάλι γιατί είναι διχασμένο σε λάθος βάση, η οποία έχει ξεπεραστεί. Τι σημαίνει τώρα η διάκριση «Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο», αφού θέλουμε όλοι να βγούμε από το Μνημόνιο την κρίση, την επιτήρηση της Τρόικας; Και πρέπει όλοι μαζί, όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευθούμε για να κάνουμε αυτό.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους δύο παράγοντες της κυβέρνησης, εγγυητής σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος. Για εμάς έχει σημασία το προοδευτικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και η λεγόμενη προοδευτική σταθερότητα που δεν είναι στασιμότητα, είναι κίνηση προς τα εμπρός, αποκατάσταση αδικιών, προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο ανασχηματισμός ενδέχεται να γίνει πολύ πιο σύντομα από όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση...

newsbomb

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top