Select Menu


Η χρήση Ρομπότ-δολοφόνων θα συζητηθεί κατά την άτυπη συνεδρίαση τωνεμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Δύο ειδικοί της ρομποτικής, ο καθηγητής Ronald Arkin και ο καθηγητής Noel Sharkey, θα συζητήσουν για την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα τους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνώνγια ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW).

Μια έκθεση σχετικά με τη συζήτηση θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση CCW το Νοέμβριο.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το θέμα των ρομπότ δολοφόνων, ή θανατηφόρααυτόνομα συστήματα όπλων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της CCW.

Ένα ρομπότ δολοφόνος είναι ένα πλήρως αυτόνομο όπλο που μπορεί να επιλέξει και να συμμετάσχει σε στόχους χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση . Δεν υπάρχουν επί του παρόντος , αλλά οι πρόοδοι στην τεχνολογία τους φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Εκείνοι που είναι υπέρ των ρομπότ δολοφόνων πιστεύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία του πολέμου μπορεί να είναι επαρκής για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, εφόσον χρησιμοποιηθούν ποτέ, υποστηρίζοντας ότι ένα μορατόριουμ, όχι η απόλυτη απαγόρευση, θα πρέπει να αποφασιστεί έαν δεν είναι η κατάσταση ως έχει

Ωστόσο, εκείνοι που αντιτίθενται στην χρήση τους, πιστεύουν ότι είναι μια απειλή για την ανθρωπότητα και οι αυτόνομες " δολοφονικές λειτουργίες " θα πρέπει να απαγορευτούν. 

Τα" Συστήματα Αυτόνομων Όπλων" δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα συμμορφωθούν με προβλέψιμο τρόπο με το διεθνές δίκαιο ", δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Sharkey . "Τα Έθνη δεν συζητούν μεταξύ τους για το θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα ".


Ο Καθηγητής Sharkey είναι μέλος και συνιδρυτής της Εκστρατείας Ενάντια στα Ρομπότ - Δολοφόνους (Killer Robots) και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Έλεγχο των όπλων των ρομπότ. Παρόμοιες εκδηλώσεις στο CCW θα φιλοξενηθούν από την εκστρατεία¨Stop Killer Robots"

Αυτοματοποίηση του πολέμου

Ο καθηγητής Arkin από το Georgia Institute of Technology δήλωσε στο BBC ότι ελπίζει ότι τα ρομπότ δολοφόνοι θα είναι σε θέση να μειώσουν σημαντικά τα θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά φοβάται ότι θα σπεύσουν στη μάχη πριν από αυτό επιτευχθεί ."Έχω υποστηρίξει ένα μορατόριουμ έως ότου επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, αλλά δεν υποστηρίζω την απαγόρευση αυτή τη στιγμή ", δήλωσε ο καθηγητής Arkin . 

Τα ρομπότ δολοφόνοι μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να προσδιορίσουν πότε δεν πρέπει να εμπλέκουν ένα στόχο, με τους ανθρώπους ", και θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκηθούν με μεγαλύτερη προσοχή γι αυτό ".

Ο Καθηγητής Sharkey όμως είναι λιγότερο αισιόδοξος .
«Ανησυχώ για την πλήρη αυτοματοποίηση του πολέμου », λέει .

Drones

Η συζήτηση για τα drones δεν είναι στην ημερήσια διάταξη , δεδομένου ότι δεν μπορούν ακόμη να λειτουργούν εντελώς αυτόνομα , αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον .


Το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος στην Αυστραλία δοκίμασε με επιτυχία το Taranis , ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και η DARPA έχει σημειώσει πρόοδο με το Crusher , ένα μη επανδρωμένο όχημα μάχης εδάφους , από το 2006 .


Το Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε στο παρελθόν ότι δεν έχει επί του παρόντος καμία πρόθεση να αναπτύξει συστήματα που λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.Στις 21 Νοεμβρίου 2012, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια οδηγία η οποία, "απαιτεί ένα ανθρώπινο ον να παρευρίσκεται όταν λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με τη χρήση θανατηφόρας βίας", σύμφωνα με την οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων θα προεδρεύεται από τον Γάλλο πρεσβευτή Jean - Hugues Simon - Michel από τις 13 έως 16 Μαΐου του 2014.

Μετάφραση από το bbc
THE CURIOSITY OF CAT

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top