Select Menu


Με 265 ψήφους υπέρ, 232 κατά και 67 λευκά, από τα οποία τα 41 προέρχονταν από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπερψηφίστηκε τελικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, το οποίο προβλέπει περικοπές ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δημόσιες δαπάνες ως το 2017.

Η ανακοίνωση του προγράμματος λιτότητας είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα, αλλά και μέσα στο ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ομάδα 100 βουλευτών, οι περισσότεροι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, είχαν απευθύνει δημόσια επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία απέρριπταν το οικονομικό πρόγραμμα του Βαλς στα περισσότερα σημεία του και απειλούσαν να το καταψηφίσουν. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κατόρθωσε με κάποιες υποσχέσεις για επιμέρους αλλαγές να καθησυχάσει αρκετούς εσωκομματικούς αντάρτες. Δεν γλύτωσε, όμως, τελικά τις 41 αποχές, νούμερο κάθε άλλο παρά αμελητέο.

Ο Βαλς δεν μιλάει για λιτότητα αλλά για «οδικό χάρτη»
Μια από τις κύριες αιτίες των αντιδράσεων ήταν οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ίδιος ο Βαλς πάντως αρνείται τον χαρακτηρισμό «πρόγραμμα λιτότητας» και τονίζει ότι το γαλλικό κοινωνικό κράτος δεν θίγεται σε γενικές γραμμές. Επιμένει ότι το οικονομικό του πρόγραμμα κατανέμει με δικαιοσύνη τα κοινωνικά βάρη και υπενθυμίζει ότι πρόκειται στην ουσία για ένα «οδικό χάρτη», ο οποίος επιδέχεται αντιπροτάσεις και αλλαγές στην πορεία.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης ψηφίστηκε σε μια περίοδο όπου η χώρα δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να μειώσει το έλλειμμά της στο 3%, όπως ορίζει το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας. Το «γερμανικής κατεύθυνσης πρόγραμμα», όπως το αποκαλούν τα συνδικάτα, πρόκειται να υποβλιθεί προς έγκριση στην Κομισιόν στις 7 Μαϊου.

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top