Select Menu


Η κρίση «τρώει» την Ολυμπιάδα. «Αστεγοι» κινδυνεύουν να μείνουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, καθώς η μία πόλη μετά την άλλη αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους λόγω υψηλού κόστους.

Η Κρακοβία στην Πολωνία ήταν η τελευταία στη σειρά που είπε όχι, καθώς οι κάτοικοί της, σε σχετική ψηφοφορία, απέρριψαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία την πρόταση για την ανάληψη των Ολυμπιακών, όπως αναφέρει το Associated Press. Τώρα, απομένουν μόνο τέσσερεις υποψήφιες χώρες, εκ των οποίων οι δύο ενδέχεται να αποσυρθούν και αυτές σύντομα, αφήνοντας την Κίνα και το Καζακστάν να μονομαχήσουν για το «έπαθλο».

Η Κρακοβία είχε προτείνει να συνδιοργανώσει τους αγώνες με τη γειτονική Σλοβακία, αλλά το 70% καταψήφισε την πρόταση. Τον Ιανουάριο, η Στοκχόλμη απέσυρε και αυτή την υποψηφιότητά της επικαλούμενη το υψηλό κόστος. Στο Μόναχο της Γερμανίας απέρριψαν σε ψηφοφορία τη διοργάνωση όπως και οι Πολωνοί, κατηγορώντας τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για «βουλιμία». Το ίδιο έπραξαν και οι κάτοικοι του Νταβός και του Σεντ Μόριτς στην Ελβετία, όπου είχε πέσει η πρόταση για από κοινού διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών.


Το χρήμα είναι, όπως όλα δείχνουν, η αιτία των αλυσιδωτών αρνήσεων. Το κόστος της διοργάνωσης διαρκώς ανεβαίνει κι ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να το αναλάβουν. Οι πρόσφατοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, για παράδειγμα, στοίχισαν συνολικά 51 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου μόλις έξι χρόνια νωρίτερα είχαν στοιχίσει 40 εκατομμύρια.

Στο κλαμπ των διεκδικητών παραμένουν άλλες τέσσερεις πόλεις. Αν και η υποψηφιότητα του Οσλο ενδέχεται να αποσυρθεί επίσης σύντομα, καθώς αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι, αλλά και ο μισός κυβερνητικός συνασπισμός της Νορβηγίας. Οσο για το Λβιβ της Ουκρανίας, μάλλον βαίνει προς αποκλεισμό λόγω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη χώρα. Απομένουν η Άλμα Άτα στο Καζακστάν και το Πεκίνο, το οποίο μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς του 2008 φιλοδοξεί να φιλοξενήσει και τους Χειμερινούς του 2022. Η τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί σε έξι εβδομάδες, όταν θα συνεδριάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στην Ελβετία.

iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top