Select Menu


Αμερικανοί βιοϊατρικοί μηχανικοί δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ζωντανό σκελετικό μυ, που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πραγματικό. Ο μυς αυτός, πέρα από την ικανότητά του να συστέλλεται γρήγορα και με δύναμη, μπορεί να αυτοθεραπευτεί, σε περίπτωση τραυματισμού.

Παρά το γεγονός πως το επίτευγμα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, παρά μόνο σε πειραματόζωα, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σύντομα στη δημιουργία μυών καλλιεργημένων σε εργαστήρια, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τραυμάτων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιουκ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, τοποθέτησαν τον καλλιεργημένο μυ σε ζωντανό ποντίκι και παρακολούθησαν την ενσωμάτωσή του στο σώμα του ζώου, που εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

«Ο μυς που δημιουργήσαμε, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο. Είναι η πρώτη φορά που ένας δημιουργημένος στο εργαστήριο μυς συστέλλεται τόσο δυνατά, όσο ένας φυσικός σκελετικός μυς» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής Νενάντ Μπουρσάκ, επικεφαλής της έρευνας.

Η δημιουργία του μυός βασίζεται σε εξελιγμένες μυικές ίνες και σε μυικά βλαστικά κύτταρα, κάνοντας τον δέκα φορές πιο δυνατό από οποιονδήποτε άλλο μυ δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν σε εργαστήριο.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή νέων πειραμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν η ικανότητα αποκατάστασης βλαβών του μυός όταν βρίσκεται τοποθετημένος σε ένα ζώο είναι αντίστοιχη με την ήδη αποδειχθείσα ικανότητά του, να αυτοθεραπεύεται σε συνθήκες εργαστηρίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top