Select Menu


Στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο εκτιμώνται από την κυβέρνηση οι ζημιές που προκάλεσαν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 40.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων «φαντάσματα» που έχουν εντοπιστεί ότι εισέπρατταν παρατύπως συντάξεις θανόντων. 

Την περίοδο αυτή το υπουργείο Εργασίας συντάσσει τις λίστες ανά ταμείο με όσους έχουν εντοπιστεί, ενώ ταυτόχρονα έχουν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες για τον εντοπισμό και την απόδοση στα ταμεία, των συγκεκριμένων οφειλών ως αχρεωστήτως καταβλητέες.

Το φαινόμενο των συντάξεων «μαϊμού» ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης ή/και υπεξαίρεσης. Για τις περιπτώσεις αυτές διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξειδικευμένη μεθοδική και εμπεριστατωμένη προδικαστική έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από δώδεκα μήνες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχεται συνολικά στα 12.864.730,26 ευρώ.

Σύμφωνα με το «enet.gr» τα πρώτα στάδια της έρευνας διενεργήθηκαν με αφορμή έγγραφα που απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στα οποία επισυνάπτονταν Ενημερωτικά Σημειώματα της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η σχετική αλληλογραφία αφορούσε ενενήντα δύο (92) περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης, επί σειρά ετών μετά το θάνατό τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η οριστική αντιμετώπιση των φαινομένων χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «φαντάσματα» μπορεί να δώσει ανάσα στα Ταμεία, που βλέπουν τα έσοδά τους να υποχωρούν λόγω της κρίσης.

Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννέα νομοί της χώρας, στους οποίους παρουσιάζονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμά ότι ο εντοπισμός και η σύλληψη της παραβατικότητας ατόμων αφορά παλαιότερες υποθέσεις που εντοπίσθηκαν κατά τις διαδικασίες της απογραφής των συνταξιούχων και επισημαίνει ότι σήμερα η χώρα, μετά την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων «Αριάδνη» και «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας, διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, που αμφισβητήθηκε από πολλούς, όμως έφερε αποτελέσματα. Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο από την παραβατικότητα που κόστισε 5 δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Το απόστημα που δηλητηρίαζε για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα, επιτέλους, έχει σπάσει», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει:

«Το πρώτο βήμα έγινε με την απογραφή των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που ολοκληρώθηκε έως τα τέλη του 2012 και αποκάλυψε την ύπαρξη 40.000 παράνομων συντάξεων η χορήγηση των οποίων διακόπηκε. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των συνταξιούχων, όπου διαπιστώθηκαν 1,5 εκατομμύρια αποκλίσεις.

Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου με βάση τα στοιχεία δρούσαν συγκεκριμένα κυκλώματα που λεηλατούσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι οικονομικά ανταλλάγματα».

Είναι χαρακτηριστικό πως στους δύο αυτούς νομούς ο ένας στους πέντε ασφαλισμένους στο ΙΚΑ παίρνει αναπηρική σύνταξη. Στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 8,9%.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο φαίνεται πως για χρόνια λειτουργούσε και βιομηχανία χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε ασφαλισμένους, με τη ζημιά για το Ταμείο να είναι 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε πως ξενοδοχοϋπάλληλος είχε πάρει 900 ημέρες άδεια και 25.000 ευρώ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top