Select Menu



“Σε ποιον μπορείς να πεις : Κοίτα τη γυμνότητά μου, κοίτα εδώ τις πληγές, την κρυφή οδύνη, την απογοήτευση, την αγωνία, τον πόνο, την ανέκφραστη δυσαρέσκεια, το φόβο, τη μοναξιά.



Άκουσε με μια μέρα, μια ώρα μόνο, μονάχα ένα λεπτό, για να μην περάσω στον τρόμο της άγριας απομόνωσης.

Ω ! θεέ μου ! δεν υπάρχει κανείς να με ακούσει;”

Seneca (Ρωμαίος Φιλόσοφος 65 μ.Χ)

Τα τελευταία χρόνια ο όρος ψυχοθεραπεία συχνά ακούγεται στα αυτιά μας μέσα από συζητήσεις και αναλύσεις ειδικών αλλά και μη ειδικών. Στην πραγματικότητα, όμως, πόσα τελικά μπορούμε να γνωρίζουμε για την ψυχοθεραπεία, τους στόχους της, και τους ανθρώπους που ανατρέχουν σε αυτήν;

Η ψυχοθεραπεία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βελτιώνει την γενική κατάσταση της υγείαςαφού είναι πλέον αποδεκτό ότι η ψυχολογική και σωματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει έστω και σε λίγες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, νιώθουν πολύ καλύτερα από άτομα που ενώ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα δεν έκαναν θεραπεία.

 Στόχοι της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα, λειτουργώντας πάντοτε ως ένας αντικειμενικός καθρέφτης που μπορεί κανείς να βρει στοιχεία της προσωπικότητάς του. Το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τα θετικά και αρνητικά του σημεία έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως νομίζει ή φαντάζεται ότι είναι. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο θεραπευόμενος έχει την δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού και αποδοχής. Ο θεραπευτής είναι ο παιδαγωγός της ελευθερίας, της αυτογνωσίας και της αυτοπραγμάτωσης του θεραπευόμενου.

Τα άτομα που ανατρέχουν στην ψυχοθεραπεία συχνά είναι άτομα που νιώθουν έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου, θλίψης, ανίας ή εξάντλησης, έλλειψη ελπίδας. Ενώ θέλουν, δυσκολεύονται να αλλάξουν κάποια επιβλαβή συνήθεια ή συμπεριφορά και η ζωή τους μπορεί να διακατέχεται από έλλειψη στόχων και αξιών. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργασιακό στρες, έμμονες ιδέες, διαταραχή της όρεξης για φαγητό (ανορεξία ή βουλιμία). Η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην βελτίωση των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων, αυξάνει την ελευθερία επιλογών, βοηθά το άτομο να εξωτερικεύεται και να διεκδικεί τα θέλω και τις επιθυμίες του. 

Ο θεραπευτής είναι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της προσωπικής αναζήτησης του ατόμου, χωρίς να κατευθύνει διευκολύνει το άτομο να ανακαλύψει τις πραγματικές του ανάγκες και να επιλέξει ελεύθερα τον τρόπο που θα τις πραγματώσει. Η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου είναι από μόνης της εργαλείο θεραπευτικό και χρήσιμο για να μπορέσει το άτομο να ησυχάσει τις ανασφάλειες και τους φόβους του, που έχουν ως αποτέλεσμα την προσωπική του απομόνωση.

Στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει κριτική για το αν κανείς πράττει σωστά ή λάθος. Υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο έκφρασης συναισθημάτων, επιθυμιών και προσδοκιών το οποίο καθορίζει το κάθε άτομο και δεν επιδέχεται κανενός είδους αμφισβήτηση.

Τελειώνοντας αυτή την σύντομη περιγραφή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, σκέφτομαι τελικά πόσο δύσκολο και ελλιπές είναι να μιλάει κανείς θεωρητικά για κάτι τόσο έντονα βιωματικό, γιατί η ψυχοθεραπεία δεν αναλύει απλώς αιτίες και δεν ερμηνεύει συμπεριφορές με απόλυτο και καθολικό τρόπο. Η ψυχοθεραπεία μεταμορφώνει βιωματικά και ουσιαστικά το άτομο που την εμπιστεύεται. Είναι το μέσο που οδηγεί διαρκώς σε μια ολοένα και περισσότερη αυτογνωσία.

Μαίρη Καρακασίδη
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

http://www.tsemperlidou.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top