Select Menu


Γράφει ο Γιάννης Αϊβάζης*

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μία ενοχλητική αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη: μεγάλο μέρος της νεολαίας, είτε από αντίδραση είτε από αδιαφορία, δείχνει να αποφεύγει τη συμμετοχή του στην πολιτική και να αντιλαμβάνεται την τελευταία σαν μια διαδικασία ξένη προς τις επιδιώξεις του και την καθημερινότητά του. 

Οι νέοι «χρεώθηκαν» την ευθύνη να διαχειριστούν μια κρίση που δεν προκάλεσαν και το κυριότερο να υποστούν τις συνέπειες της, ειδικά στο επίπεδο της απασχόλησης. Εκ των πραγμάτων, η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί μία γενιά παραίτησης· μία γενιά ενός ασαφούς οράματος ζωής για την οποία η απέχθεια προς τα κοινά και η αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες λογίζεται ως δικαιολογημένη.

Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από το σύνολο της κοινωνίας. Χρειάζεται όλοι οι νέοι να επανεκτιμήσουν την αναγκαιότητα της πολιτικής συμμετοχής και να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η τελευταία από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος (διαφθορά, πελατειακά, ασυνέπεια λόγων και έργων). 

Πάρα πολλοί νέοι είναι ενεργοί στην παραγωγική διαδικασία, εργάζονται σκληρά για την μόρφωση και την συντήρηση τους και, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνεισφέρουν σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής. Έχουν εμπειρίες με τις οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν την πολιτική πρακτική και να υπερβούν τις αδράνειες του παρελθόντος. Μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν.

Το πρόβλημα της χώρας είναι πρώτα απ” όλα πολιτικό. Όλοι λίγο ως πολύ είχαν εμπεδώσει μια νοοτροπία παθητικότητας και αποφυγής αντιμετώπισης των ουσιαστικών προβληματικών. Αυτή εποχή, όμως, έφυγε. Και πλέον όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Η πολιτική «αγρανάπαυση» δεν είναι η σωστή απάντηση. Αντίθετα επιτρέπει σε συγκεκριμένες ομάδες να προωθούν τα συμφέροντα τους εκμεταλλευόμενες την αδιαφορία μας. Οι εκλογές, όσο και αν λοιδορούνται από πολλές πλευρές, είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της κοινωνίας. Οφείλουμε σαν νέοι όχι μόνο να συμμετέχουμε ενεργά αλλά και να πιέσουμε για την αλλαγή. 

Για να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την επόμενη ημέρα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top