Select Menu


Γράφει ο Vassilis Makridis

Η 4ωρη ανοιχτή διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους Ρώσους (και όχι μόνο) πολίτες και τα ΜΜΕ ήταν, ασφαλώς, ένα γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας για όλο τον κόσμο.

Η συνέντευξη άρχισε ακριβώς στις 11 το πρωί ώρα Αθήνας (12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας) και ολοκληρώθηκε περίπου στις 3 το απόγευμα (4 στη Μόσχα). Στάλθηκαν μέχρι και το τέλος της συνέντευξης πάνω από 3 εκατομμύρια ερωτήσεις με όλα τα μέσα (τηλέφωνο, SMS, βιντεάκια κοκ) και απ' όλον τον κόσμο, οι περισσότερες εκ των οποίων ομαδοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο της Ρωσίας μέσω των 6 δημοσιογράφων που διεύθυναν τη μετάδοση από το στούντιο. Αρκετές ερωτήσεις τέθηκαν στον Πρόεδρο της Ρωσίας απευθείας από τους κατοίκους της Κριμαίας, του Σότσι (όπου διεξάχθηκαν πρόσφατα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες), αλλά και από το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας!!!

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες τοποθετήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πάνω στις ερωτήσεις που του τέθηκαν:

- Η πρώτη τοποθέτηση ήταν για την Ουκρανία και έγινε μια σύντομη εξιστόρηση των γεγονότων που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος εναντίον του Γιανουκόβιτς (η μη υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ εκ μέρους του Ουκρανού νόμιμου Προέδρου και η ανατροπή του με σκοπό ΑΚΡΙΒΩΣ να υπογραφεί από κάποιον "νόμιμο" εκπρόσωπο της ουκρανικής ηγεσίας η συμφωνία αυτή).

- Στη συνέχεια ο Πούτιν αναφέρει ότι η Ουκρανία "κινείται προς το γκρεμό", κατηγόρησε τη σημερινή ουκρανική "ηγεσία" ότι δεν ακούει τον ουκρανικό λαό, παρά μόνο τους "δικούς της" ανθρώπους σε όλη τη χώρα και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, καταθέτοντας ταυτόχρονα τα όπλα.

- Ακολούθως ο Πρόεδρος Πούτιν διέψευσε κατηγορηματικά την όποια στρατιωτική εμπλοκή στη ΝΑ Ουκρανία και αποκάλεσε "βλακείες" όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Τόνισε δε πως, παρόλο που το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος σε περίπτωση ανάγκης, ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, λέγοντας πως στόχος της Ρωσίας δεν είναι η εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κυρίαρχου κράτους, αλλά μόνο η προστασία των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού της περιοχής και η διακοπή των όποιων εχθροπραξιών διαμέσου της διπλωματίας.

- Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της Κριμαίας (και της Σεβαστούπολης ως πόλης με στάτους αυτόνομου κράτους), ο Πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δέχθηκε το αίτημα της περιοχής για ένταξη στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο τότε, όταν οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία (96,7%) την ανακήρυξή της σε αυτόνομη Δημοκρατία και η Βουλή του νέου κράτους απεύθυνε επίσημο αίτημα προς το ρωσικό κράτος για ένταξη στη σύνθεσή του. Ο Πούτιν τόνισε το πόσο ορθά, από νομικής άποψης, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, από την ανακήρυξη της αυτονομίας της περιοχής, έως και την ένταξή της, ως ομόσπονδου κράτους, στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, τόνισε πως η παρουσία του ρωσικού στρατού στην περιοχή (που ήταν νόμιμη και προβλεπόταν από τη διακρατική συμφωνία με την Ουκρανία από το 1997) την περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα δεν είχε άλλον χαρακτήρα, από το να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα διεξαγωγή του. Είπε, μάλιστα, πως η επιχείρηση "ασφάλεια του δημοψηφίσματος" διεξάχθηκε με υψηλότατο επίπεδο επαγγελματισμού και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία...

- Σε ερώτηση για τον Γιανουκόβιτς και για τον αν ο ίδιος ο Πούτιν στη θέση του θα αντιδρούσε αλλιώς και δεν θα εγκατέλειπε το Κίεβο μόλις ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην "Ευρωπλατεία, ο Πούτιν ανέφερε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δεν δέχθηκε να υπογράψει διαταγή για ν' ανοίξουν πυρ οι δυνάμεις της "Μπέρκουτ" (Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας) κατά του πλήθους στην Ευρωπλατεία· αντίθετα, υπέγραψε μαζί με τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης τη συμφωνία που προέβλεπε πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 και παύση των εχθροπραξιών, με κατάθεση των όπλων από τους εξεργερμένους, αλλά και τη χορήγηση αμνηστείας. Ωστόσο, μόλις ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο για να επισκεφθεί τη γενέτειρά του (Περιφέρεια του Ντονέτσκ), οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης καταπάτησαν τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου και με πραξικόπημα κατέλαβαν την εξουσία. Ο Γιανουκόβιτς θεωρούσε ότι η συμφωνία θα τηρείτο· αποδείχθηκε το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά στο άτομό του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στο παρελθόν του στην KGB της πρώην ΕΣΣΔ και στο ότι τους υπηρετούντες σε αυτήν τους μάθαιναν πάνω απ' όλα την αφοσίωση στην πατρίδα τους και στο λαό της χώρας τους.

- Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και το εάν υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας κάποιου είδους στρατιωτικού "μπλοκ" με τη συμμετοχή τους, ο Πούτιν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από άριστες και ο κύκλος των εμπορικών του συναλλαγών διαρκώς αυξάνεται και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η διαχείριση της τύχης του κόσμου μέσα από τη δημιουργία στρατιωτικών (κυρίως) συνασπισμών, είναι μια λογική ξεπερασμένη από το χρόνο. Αναφερόμενος μάλιστα στο παράδειγμα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχει χάσει το λόγο ύπαρξής του (αναρωτήθηκε, μάλιστα, "εναντίον τίνος είναι (σήμερα) το ΝΑΤΟ;").

- Επιστροφή στο ζήτημα της ΝΑ Ουκρανίας... Η γνωστή στη Ρωσία δημοσιογράφος και βουλευτίνα Ιρίνα Χακαμάντα (με μισή ιαπωνική καταγωγή, εν παρόδω), ζήτησε από τον Πούτιν, ως "νικητή του πολέμου χωρίς μια τουφεκιά" (εννοώντας την περίπτωση της Κριμαίας), να βρει τρόπο για συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ΝΑ Ουκρανίας. Ο Πούτιν ανέφερε, ότι ο συμβιβασμός πρώτα και κύρια πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην ίδια την Ουκρανία και ότι αυτό είναι το "κλειδί" για την επίλυση του προβλήματος. Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας για προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού της περιοχής από κάθε είδους "πογκρόμ", αλλά και για την ελεύθερη εκμάθηση της μητρικής του γλώσσας μέσω του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος και την ανάδειξη της ρωσικής σε επίσημη γλώσσα του ουκρανικού κράτους παράλληλα με την ουκρανική.

- Σε ερώτηση ποιους εξυπηρετεί η πληροφορία ότι, δήθεν, η Ρωσία ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ο Πούτιν απάντησε ότι από μια τέτοια πληροφορία εξυπηρετούνται μόνο όσοι έχουν σκοπό το να βάλουν δύο αδελφούς λαούς να διαλύσουν οριστικά τις σχέσεις μεταξύ τους και ότι κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τις χώρες αυτές και θέλουν να τις διαλύσουν σε μικρά-μικρά κομματάκια, όπως έκαναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

- Σε ό,τι αφορά στις όποιες σχέσεις των επίσημων ρωσικών Αρχών με τους πραξικοπηματίες του Κιέβου, ο Πούτιν ανέφερε ότι υπάρχουν επαφές (κυρίως τηλεφωνικές), πχ του Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντιεβ με τον "ομόλογό" του Γιατσενιούκ και του Προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Ναρίσκιν με τον "εκτελούντα χρέη Προέδρου" της Ουκρανίας Τουρτσίνοβ, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από το ν' αναγνωρίσει η Ρωσία επίσημα τη νέα ουκρανική "Αρχή" ως νόμιμη... Απλώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, χρειάζεται κανείς να μιλάει με αυτούς που είναι σε θέση να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...

- Από την άλλη, ο Πούτιν σημείωσε πως οι "προεδρικές εκλογές" που προορίζονται να γίνουν στις 25 Μάη, απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν "νόμιμες"... Πρώτα απ' όλα, επειδή "ζει και βασιλεύει" ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς... Δεύτερον, επειδή για να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Και τρίτον, επειδή οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Προέδρου της χώρας που δεν είναι αρεστοί στους πραξικοπηματίες του Κιέβου καταδιώκονται, δέρνονται και εμποδίζονται με κάθε δυνατό τρόπο από το να διεξάγουν μια ομαλή προεκλογική εκστρατεία.

- Σε ερώτηση του δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιαστή Ντμίτρι Κισελιόβ, που αναφέρθηκε στον κλοιό που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία, ο Πούτιν απάντησε ότι ο ίδιος δεν φοβάται τίποτε... Παρά το γεγονός, ότι ενώ μετά την ένωση των δύο Γερμανιών το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την επέκτασή του προς Ανατολάς αλλά παρέβη την υπόσχεσή του, παρά το γεγονός ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ το έφερε κοντά στο "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας, η χώρα του είναι έτοιμη να δώσει τις δικές της απαντήσεις. Η υπόθεση της Κριμαίας συνδέεται κατά ένα μέρος και με την ανάγκη για απόκρουση του κινδύνου για τη Ρωσία να βρεθεί εξοβελισμένη από τον ίδιο το ζωτικό γεωπολιτικό της χώρο στη Μαύρη Θάλασσα και από τη σημειολογική, αλλά και ουσιαστική πιθανότητα να βρεθούν στην πόλη-ήρωα της Σεβαστούπολης ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να βρεθούν να είναι "επισκέπτες" μέσα στους ίδιους τους τόπους που υπερασπίζονταν επί αιώνες από τις επιβουλές των ξένων εισβολέων.

- Σε ερώτηση για το "ποια θα είναι για τη Ρωσία η τιμή για την επανένωση της Κριμαίας" ο Πούτιν απάντησε πως τα ποσά που απαιτούνται τόσο για τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της περιοχής (μισθούς, συντάξεις κλπ), όσο και για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες προκειμένου να βρεθεί σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι τόσο μεγάλα και καλύπτονται πλήρως από τα νομισματικά αποθέματα της Ρωσίας. Τόνισε επιπλέον τη βαθιά του πεποίθηση, ότι η Κριμαία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε οικονομικό "αιμοδότη" της Ρωσίας, τη στιγμή που, καθ' ομολογία των Ουκρανών αξιωματούχων τα προηγούμενα χρόνια προς τον ίδιο τον Πούτιν, το ουκρανικό κράτος μετέτρεψε ΣΚΟΠΙΜΩΣ την Κριμαία σε περιοχή-δανειολήπτη, ώστε να ενισχύει οικονομικά άλλες περιοχές, πιο "συμφέρουσες" πολιτικά για τους διοικούντες του (βλέπε κυρίως Δυτική Ουκρανία, στγ)...

- Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν οι χώρες της Δύσης αρνηθούν την παροχή φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας, η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν κάτι παραπάνω από αφοπλιστική και βασισμένη σε βέβαια οικονομικά μεγέθη. Καταρχάς, η βασική πηγή κερδοφορίας για τη Ρωσία δεν είναι το φυσικό αέριο, αλλά το πετρέλαιο· από το πετρέλαιο έχει καθαρή κερδοφορία περίπου 191 δισ. δολάρια το χρόνο, ενώ από το φυσικό αέριο μόνο 28 δισ. Κατά δεύτερον, ανέφερε ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή πραγματικά ν' αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου είναι η Σαουδική Αραβία· ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν επιβλαβές για την ίδια τη Σαουδική Αραβία, αφού η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου έχει ήδη πέσει στα 85 δολάρια και η αύξηση της παραγωγής θα την έριχνε κι άλλο. Επιπλέον, με τη Σαουδική Αραβία η Ρωσία διατηρεί άριστες διακρατικές σχέσεις και δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια. Εξάλλου, από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΠΕΚ, μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να συμφωνηθεί εκεί, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα περίπλοκο στις σημερινές συνθήκες. Τέλος, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή του λεγόμενου "σχιστολιθικού" πετρελαίου μπορεί να γυρίσει εναντίον τους, αφού η παραγωγή αυτού του είδους πετρελαίου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και μπορεί ν' αποδειχθεί στην πορεία εντελώς οικονομικά ασύμφορη. Για το φυσικό αέριο, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι χώρες της Δύσης κατά την άποψή του δεν έχουν "τάσεις αυτοκτονίας", αφού ο βαθμός εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι της τάξης από 50 έως 90% (όπως πχ η Φινλανδία).

- Για το ζήτημα της αποκατάστασης των Τατάρων της Κριμαίας που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της σταλινικής καταστολής, ο Πούτιν αναφέρθηκε στο Διάταγμα της Αικατερίνης της Μεγάλης, όπου αναφερόταν ότι οι Τάταροι της Κριμαίας γίνονται δεκτοί από το ρωσικό κράτος ως πλήρεις δικαιωμάτων πολίτες και υπογράμμισε ότι αυτή είναι και η θέση της σημερινής ηγεσίας του. Ανέφερε επίσης, ότι σύντομα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την αποκατάσταση των θυμάτων της σταλινικής καταστολής ανεξαρτήτως εθνικότητας, στο οποίο οι Τάταροι της Κριμαίας ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνονται.

- Η έκπληξη, ίσως, της συνέντευξης ήταν η παρουσία, μέσω γιγαντοοθόνης, του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έθεσε επίσης το ερώτημά του στον Πρόεδρο Πούτιν: με δεδομένη τη μαζική παρακολούθηση πολιτών (Αμερικανών και μη) που πραγματοποιούν στις ΗΠΑ οι NSA & CIA, ο Σνόουντεν ρώτησε εάν κάτι τέτοιο γίνεται και στη Ρωσία και πώς αυτό δικαιολογείται, εάν όντως συμβαίνει. Ο Πούτιν του απάντησε πως, από τη στιγμή που και οι δυο τους υπήρξαν στο παρελθόν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους, θα του μιλήσει... "επαγγελματικά"! Ο Πούτιν ανέφερε πως η δράση των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας υπόκειται σε αυστηρό δικαστικό (και όχι μόνο) έλεγχο και για να γίνει παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη χρειάζεται δικαστική απόφαση. Επίσης ανέφερε πως παρακολουθήσεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιούνται, ωστόσο απέχουν παρασάγγας από τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών που πραγματοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Άλλωστε, όπως είπε μισοαστειευόμενος, η Ρωσία δεν διαθέτει τόσα χρήματα όσα οι ΗΠΑ γι' αυτόν το σκοπό...

- Τέλος, σε ό,τι αφορά στις φήμες περί αλλαγής του τόπου διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 που είναι προγραμματισμένο να γίνει στη Ρωσία, ο Πούτιν ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και ο ίδιος ο Πρόεδρός της Γιόζεφ Μπλάτερ τον έχουν διαβεβαιώσει, ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει και πως το ΠΚ θα διεξαχθεί κανονικά στη Ρωσία, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό.

Αυτές ήταν, λίγο ως πολύ, οι βασικότερες θέσεις από τη συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

RAMNOUSIA

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top