Select Menu


Ένα ακόμα χτύπημα στο σαθρό ελληνικό πολιτικό σύστημα έρχεται, αυτή τη φορά από τη Σουηδία και έχει να κάνει με μίζες 18 εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες πολιτικούς. Αυτό ακριβώς δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της Ericsson, Liss-Olof Nenzell, ο οποίος ανέφερε σε εκπομπή στο σουηδικό ραδιόφωνο πως "πολιτικοί, στρατηγοί και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι" έλαβαν τα χρήματα της Ericsson.

Από την πλευρά της η ίδια η εταιρία Ericsson ανέφερε σε ανακοίνωση πως είχε δώσει χρήματα σε εμπορικό αντιπρόσωπο, αλλά δεν γνωρίζει τι συνέβη μετά.

"Έχουμε μηδενική ανοχή στις δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε εμπορικούς αντιπρόσωπους, αλλά δεν το κάνουμε πια γιατί είναι ένα σύστημα που δεν έχει διαφάνεια" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα, Έλληνες αξιωματούχοι έλαβαν μίζα 116 εκατ. σουηδικές κορώνες (18 εκατ. δολάρια) από εμπορικό αντιπρόσωπο της Ericsson για το κλείσιμο συμφωνίας. Η παραγγελιά αφορούσε το σύστημα ραντάρ Erieye και είχε κόστος 4,9 δισ. σουηδικές κορόνες (759 εκατ. δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ericsson έχει κατηγορήσει τον κ. Nenzell για υπεξαίρεση και έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον του. Ίσως το ένα θέμα με το άλλο να συνδέονται, αλλά θα πρέπει οι καταγγελίες να ερευνηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς το ποσό είναι μεγάλο (σ.σ. 18 εκ. ευρώ) και ακόμα οι έρευνες για τις μίζες στα εξοπλιστικά και τη Siemens βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Καντάς, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ 1997 και 2002, είχε παραδεχθεί πως έλαβε μίζες 16 εκατ. δολαρίων για συμφωνίες με ξένες εταιρείες και είχε αναφερθεί και στην σουηδική Ericsson στην κατάθεση του στο δικαστήριο.

Εξάλλου, ο Σουηδός εισαγγελέας Alf Johansson δήλωσε πως ερευνά το ζήτημα και έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Πρόσθεσε ωστόσο πως ενδιαφέρεται μόνο για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά την 1η Ιουλίου του 2004, καθώς πριν από την ημερομηνία αυτή έχουν παραγραφεί.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top