Select Menu

Ο χάρτης της Ευρώπης το 1912 δεν περιείχε ούτε Ουκρανία, ούτε Πολωνία, ούτε όμως και το Ισραήλ...
Σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα Le Figaro, το G8 είναι πλέον νεκρό . Επιστροφή στο G7 χωρίς τη Ρωσία . Αυτό ήταν το πιο απτό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Χάγης , μία συνάντηση για την πυρηνική ασφάλεια σχεδιασμένη εδώ και καιρό , η οποία μετατράπηκε σε έντονο διπλωματικό μπαλέτο και επικεντρώθηκε στην ουκρανική κρίση το βράδυ της Δευτέρας .

Ο Μπαράκ Ομπάμα , ο εμπνευστής της συνάντησης στις Κάτω Χώρες , όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από 53 χώρες - μεταξύ των οποίων και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων - συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση την περασμένη εβδομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας με τους ομολόγους του G7 , δηλαδή τον Φρανσουά Ολάντ ,την 'Αγκελα Μέρκελ , τον Ντέιβιντ Κάμερον , τον Maτέο Ρένζι , τον Στήβεν Χάρπερ και τον Σίνζο Αμπε , καθώς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χοσέ Mανουέλ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρουμπόι .

Μετά από μιάμιση ώρα συζήτησης « έντονης » και «ενωτικής », σύμφωνα με τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών κ. Laurent Fabius , οι επτά ηγέτες αποφάσισαν ότι η σύνοδος κορυφής της G8 που προβλεπόταν τον Ιούνιο στο Σότσι , τη νέα βιτρίνα της Ρωσίας , θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα G7 στις Βρυξέλλες .

Κατά ειρωνικό τρόπο φέτος η Μόσχα θα κατείχε την εκ περιτροπής προεδρία του συλλόγου των ισχυρών του κόσμου , στον οποίο η Ρωσία εντάχθηκε το 1997 κατά την προεδρία του Μπόρις Γέλτσιν 

Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν επίσης να προετοιμάσουν την τρίτη φάση των κυρώσεων, οι οποίες είναι εμπορικές, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές , στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, δήλωσε μία διπλωματική πηγή .

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mαρκ Ρούττε , ο οποίος έθεσε την κατοικία του στη διάθεση του G7 , διαβεβαίωσε ότι σε μια κλιμάκωση των κυρώσεων η Μόσχα είναι αυτή που έχει τα περισσότερα να χάσει .

Οι επτά επίσης ζήτησαν από την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει το 30 % των αναγκών της .

Οι υπουργοί ενέργειας θα συναντηθούν σύντομα για αυτό .

Η Κίνα υποστηρίζει τις δυτικές δυνάμεις.
Το «Δυτικό » στρατόπεδο ( το οποίο περιλαμβάνει την Ιαπωνία ) έλαβε την υποστήριξη της Κίνας , συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Xi Jinping , ο οποίος επίσης στη Χάγη επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των κρατών .

Όλοι ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό σύνορο της Ουκρανίας τις τελευταίες ώρες .

Σε αντίποινα για τα δυτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ( πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ρώσων αξιωματούχων προσκείμενων στον Πούτιν ) , η Μόσχα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί "κυρώσεις" εναντίον δεκατριών κυβερνητικών αξιωματούχων του Καναδά .

Πριν από τη συνάντηση της κρίσης , οι ηγέτες του G7 συναντήθηκαν και πάλι νωρίς το απόγευμα γύρω από ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι μαζί με εκπροσώπους περισσότερων από σαράντα άλλα κράτη μέλη , που κλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια .

Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα το 2009 .

Στο τραπέζι κάθονταν ...η Ρωσία , που εκπροσωπευόταν από τον αμετακίνητο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , που είναι επικεφαλής της διπλωματίας του Κρεμλίνου επί δεκαετία .

Ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Andrii Deshchytsia , " μία καλή εξέλιξη " σύμφωνα με ένα ευρωπαίο διπλωμάτη, αφού πριν από λίγες ημέρες ο Λαβρόφ είχε αρνηθεί κρίνοντας " παράνομη " την κυβέρνηση του Κιέβου .

Μια διμερής συνάντηση στο πρωθυπουργικό επίπεδο θα ήταν εφικτή , δήλωσε μια διπλωματική πηγή 

Εν τω μεταξύ , η απομόνωση της Ρωσίας από το G8 προκαλεί την περιφρόνηση του Σεργκέι Λαβρόφ :

" Η G8 είναι μια άτυπη ομάδα , κανείς δεν δίνει μια κάρτα μέλους , έτσι ώστε κανείς δεν μπορεί και να αποκλείσει κανέναν. "

Ωστόσο , κατά την διόργανωση το καλοκαίρι του 2006 της πρώτης και αστραφτερής συνόδου των οκτώ μεγάλων κρατών στην Αγία Πετρούπολη η μετασοβιετική Ρωσία πέρασε στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής .

Ο τότε ηγέτης του Κρεμλίνου , συμβουλευόμενος από μια αμερικανική διαφημιστική εταιρεία , στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις γοητείας και σε αυτοσχέδιες συνεντεύξεις Τύπου με τον "φίλο " του Τζορτζ Μπους .

Αυτό συνέβαινε πριν από οκτώ χρόνια . Σε μία άλλη εποχή.

(Τέλος Άρθρου)

Σχολιάζει ο Son Ofeon
Οι ηγέτες του G8 αποφάσισαν πρίν από τη σύνοδο της Χάγης για την Πυρηνική Ασφάλεια να αποβάλουν από μέλος τους την Ρωσία.

Κατ' αυτό τον τρόπο ένα άτυπο συμβούλιο με ζυγό αριθμό μελών απέκτησε μονό αριθμό μελών.

Στα συμβούλια με ζυγό αριθμό μελών οι αποφάσεις επηρεάζονται σε περίπτωση ισοψηφίας από την ψήφο του προέδρου.

Σήμερα πρόεδρος είναι η Βρετανία, αλλά από τον Ιούνιο του 2014 θα ήταν η Ρωσία.

Κατά περίεργη σύμπτωση ο Ιούνιος είναι ο μήνας μετά την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, που θα επηρέαζε σημαντικά την μελλοντική στάση των Γάλλων, των Ιταλών, των Άγγλων και των Γερμανών, δηλαδή των μισών ακριβώς μελών του G8 .

Επίσης ο Ιούνιος είναι η προθεσμία που θα αξιολογήσει την πρόοδο της πυρηνικής συμφωνίας των έξη με το Ιράν.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι το Ισραήλ θα επιθυμούσε διακαώς η Ρωσία να μην συμμετείχε στην διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων, που θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε ένα μελλοντικά πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν.

Οι εξελίξεις σήμερα προς τα εκεί οδηγούν και όχι τυχαία.

Τα γεγονότα της Ουκρανίας είναι απλά το πρόσχημα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τό άρθρο.

Οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας είναι πρόθυμοι πλέον να μιλήσουν μεταξύ τους και να λύσουν τις διαφορές τους.

Οι κυρώσεις της Δύσης ως σήμερα ήταν μάλλον προσχηματικές και αναποτελεσματικές.

Αντί να επιβληθούν κυρώσεις στο κράτος της Ρωσίας επιλέχθηκε να επιβληθούν κυρώσεις επί των αξιωματούχων της!

Στο μέτρο που δεν θα μεταναστεύσουν στη Δύση οι κυρώσεις εναντίον των αξιωματούχων είναι μάλλον ανύπαρκτες και αστείες.

Το άρθρο προαναγγέλει για το μέλλον εμπορικά , χρηματοοικονομικά και τραπεζικά μέτρα.

Θα ήταν αστείο και μόνο να προβλέψει αυτή την στιγμή κανείς μέτρα αποτελεσματικά κατά της Ρωσίας , που να μην βλάπτουν περισσότερο τους ίδιους τους G7.

Μία Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ σε κρίση πώς μπορεί να τιμωρήσει τους Ρώσους εν δυνάμει επενδυτές?

Aν αποσύρουν τις επενδύσεις τους ποιός θα χάσει?

Aν η Ευρώπη απεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ποιός θα κερδίσει?

H σύγκρουση είναι έτοιμη.

Και όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο , την πληρώνουν τα βατράχια....

Αυτή τη φορά όμως τα βατράχια βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.

Τα βουβάλια δεν παρέστησαν στη σύνοδο των G7 και βρίσκονται στο παρασκήνιο των κυβερνήσεων, πίσω από τραπεζικούς και οικονομικούς κύκλους. Στις συνεδριάσεις του G7 συνήθως παρευρίσκεται η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει στο παρελθόν δανείσει την Ουκρανία και κινδυνεύει να χάσει από τις εξελίξεις πάνω από 4 δισ δολάρια σε περίπτωση χρεοκοπίας της ή εναλλακτικά σε περίπτωση διχοτόμησης της.

Αν κάποιοι ονειρεύονται στην οικονομική αναμπουμπούλα να επιχειρήσουν ξαφνικές επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν με πιθανό απότέλεσμα την παγκόσμια σύρραξη θα πρέπει να προσέξουν τις προθεσμίες.

Αν ο πόλεμος ξεσπάσει πριν από την οικονομική καταστροφή που ελλοχεύει θα χάσουν την εξουσία τους.

Σε πυρηνικό πόλεμο η πυρηνική στάκτη ταξιδεύει ανάλογα με την φορά του ανέμου και προς τους επιτιθέμενους....

Στα στρατηγικά παιχνίδια των μπλε και των κόκκινων σημασία έχει πάνω από όλα η εμπιστοσύνη και η αλληλοκατανόηση.

'Οταν αυτά δεν υπάρχουν και κάποιοι δημιουργούν τετελεσμένα το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνο και για τους δύο αντιπάλους.

Θυμηθείτε μόνο την συμφωνία του Μονάχου και το σύμφωνο Ρίμπεντροπ Μολότωφ.

Στην πρώτη συμφωνία μοιράστηκε μέρος της Τσεχοσλοβακίας στη Γερμανία με βάση την εθνικότητα του πληθυσμού της.

Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ Μολότωφ όμως ακολούθησε και δίχασε την Πολωνία με αποτέλεσμα τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η μεθόδευση και οι παίκτες ήταν οι ίδιοι και χάθηκε η εμπιστοσύνη.

Το παιχνίδι είναι γνωστό ότι θα βγεί ισόπαλο: Aπόλυτη επιτυχία ή απόλυτη καταστροφή?

Θα διαλέξουν σωστά πριν την μετάδοση της κρίσης στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή?

Aν διχοτομηθεί για οικονομικούς λόγους η Ουκρανία δεν θα ακολουθήσει με τη σειρά της για τους ίδιους λόγους η Τουρκία και στη συνέχεια το Ισραήλ?

Aν νομίζετε ότι δεν θα γίνει , θυμηθείτε ότι οι πρώτοι διδάξαντες το έκαναν στην Γιουγκοσλαβία με την δημιουργία του Κόσσοβο. Υπήρξε από τότε ποτέ ανεξάρτητο το Κόσσοβο;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top