Select Menu

Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η τετράωρη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και των δύο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ δεν δέχθηκαν το σχέδιο επίλυσης της κρίσης με την κατάργηση της σημερινής διοικητικής δομής της Ουκρανίας και την μετεξέλιξή της σε μία χαλαρή συνομοσπονδία κυρίαρχων περιοχών και τώρα όλα κρέμονται από μια κλωστή σε ότι αφορά την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν πως... διαφωνούν.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μετά τις «ειλικρινείς» συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του. Επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι πράξεις της Ρωσίας στην Κριμαία είναι παράνομες και παράτυπες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν λύση που αφήνει εκτός τη νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στη λύση της ομοσπονδιοποίσης της Ουκρανίας λέγοντας ότι "η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «ένα ενωμένο κράτος» αλλά ως μια χαλαρή ομοσπονδία κοινοτήτων που θα επιλέξουν οι ίδιες το οικονομικό μοντέλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία που επιθυμούν".

Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για τη λύση αυτή «ήταν εποικοδομητικές», αλλά τα στρατεύματα θα παραμείνουν στα σύνορα για να επέμβουν αν χρειαστεί να προστατευθεί η ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Υποστήριξε, δε, ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Ουκρανική κυβέρνηση να βελτιώσουν τα δικαίωματα των ρωσόφωνων Ουκρανών και τον αφοπλισμό «τον παράνομων δυνάμεων και των προβοκατόρων».

defencenet

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top