Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντσι ενώπιον του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ταυτόχρονα με το νέο ιταλό πρωθυπουργό ορκίστηκε και η κυβέρνηση, πλην του νέου υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, που βρίσκεται στην Αυστραλία και θα ορκιστεί αργότερα.
Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση Ρέντσι θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας και την Τρίτη εκείνη της Βουλής της Ρώμης.
Η κυβέρνησή του είναι ολιγομελής και οι μισοί υπουργοί το είναι γυναίκες. Επίσης, πρόκειται και για την πιο νεανική κυβέρνηση με μέσο όρος ηλικίας των υπουργών τα 47 έτη.
Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο και η Φεντερίκα Μογκερίνι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.
Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, μέχρι σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ και επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.
Στο υπουργείο Μεταφορών παραμένει ο Μαουρίτσιο Λούπι (Νέα Κεντροδεξιά). Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει και πάλι η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, επίσης στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς.
Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Αντρέα Ορλάντο (ως σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος), υπουργός Παιδείας η Στεφάνια Τζάνινι, γραμματέας της κεντρώας Επιλογής Πολιτών, ενώ η Φεντερίκα Γκουίντι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιταλών Επιχειρηματιών, επελέγη για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Ρέντσι, Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος των Δημοκρατικών.
Οι δυο νεότερες υπουργοί της κυβέρνησης Ρέντσι είναι η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις Μεταρρυθμίσεις και η Μαριάννα Μαντία, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι και οι δυο τριάντα δυο ετών.
Το μεγάλο στοίχημα του Ρέντσι, τονίζουν οι περισσότεροι σχολιαστές, είναι να καταφέρει να αποδείξει ότι, εκτός από την ηλικιακή παράμετρο, θα καταφέρει να πετύχει μια ουσιαστική ανανέωση και στην καθημερινή δράση της κυβέρνησης, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας των νέων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ορκίσθηκαν ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επαναλαμβάνοντας: «ορκίζομαι ότι θα υπηρετήσω την αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον του έθνους».
Την τελετή ορκωμοσίας παρακολούθησαν και η σύζυγος του Ματέο Ρέντσι, Ανιέζε, μαζί με τα τρία παιδιά του νέου Ιταλού πρωθυπουργού.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι τόσο ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο κεντρώος Μάριο Μάουρο, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, Έμμα Μπονίνο, εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους, για το ότι, τελικά, δε συμπεριλήφθηκαν στην νέα κυβερνητική ομάδα.
Το μικρό κόμμα των ριζοσπαστών, μάλιστα, πρόκειται να οργανώσει στην Ρώμη, σήμερα το απόγευμα, διαδήλωση διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση της Μπονίνο από την Φεντερίκα Μογκερίνι.
Σε «παγωμένο» κλίμα η παράδοση - παραλαβή
Σε εμφανώς «παγωμένο» κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και στον διάδοχό του Ματτέο Ρέντσι, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
Ο Λέτα και ο Ρέντσι απέφυγαν να κοιταχτούν στα μάτια, δεν αντάλλαξαν ούτε μια λέξη και η επιβεβλημένη χειραψία τους διήρκεσε ελάχιστα.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της πικρίας του Ενρίκο Λέτα για τον τρόπο, με τον οποίο αναγκάσθηκε σε παραίτηση από τον Ρέντσι.
Αμέσως μετά την τελετή παραλαβής, ο 39χρονος ιταλός πρωθυπουργός προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, χωρίς, όμως να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Στενοί συνεργάτες του Ματτέο Ρέντσι επιβεβαιώνουν ότι διακηρυγμένος στόχος είναι να μπορέσει να διαρκέσει η νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018. Έως την φυσική λήξη, δηλαδή, της νομοθετικής περιόδου.
Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, από την ποιότητα των σχέσεων των κυβερνητικών εταίρων, αρχίζοντας από τις ισορροπίες ανάμεσα στο κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και την «Νέα Κεντροδεξιά» του Αντζελίνο Αλφάνο.
Η «Νέα Κεντροδεξιά», στην σύνθεση της νέας κυβέρνησης, εξασφάλισε τρία υπουργεία (στην κυβέρνηση Λέτα είχε τέσσερα) ενώ ο Αλφάνο, για να διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, αναγκάσθηκε να «εγκαταλείψει» την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.